Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Újbuda Önkormányzata és a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. idén is teret nyitott azoknak a 60 év feletti alkotóknak, illetve előadóművészeknek, akik tehetséget és kedvet éreztek magukban, hogy bemutassák tudásukat, kreativitásukat. Az ötödik alkalommal megrendezett Szenior “Ki Mit Tud”-on számos alkotói, valamint előadói kategóriában hirdettek győztest.

A 60 év felettieknek szóló művészeti megmérettetést kétévente hirdetik meg a kerületben, két fő kategóriában. Idén csaknem kétszáz pályázó jelentkezett, együttes életkoruk 10 720 esztendő volt. Először az alkotói főkategória győzteseit hirdették ki, ide 69-en küldtek be összesen 122 művet. Változatos és értékes produkciókat hozott az ez évi Szenior “Ki Mit Tud” az előadó-művészeti kategóriákban is. Az elődöntők Albertfalván és Őrmezőn, a közösségi házakban zajlottak október 26-án és 27-én, ezekre 65 műsorszámmal nevezett be több mint 100 fellépő. A legjobbakat válogatták be a TEMI Fővárosi Művelődési Házában (FMH) megrendezett november 17-i döntőbe. Voltak visszatérők, ám szép számmal akadtak a döntősök között most debütáló előadóművészek is.

A produkciókat neves művészekből és szakemberekből álló zsűri értékelte, és biztatta a szereplőket, hogy folytassák előadói tevékenységüket. Oravecz György Pro Cultura Újbuda díjas zongoraművész, valamint Csák József operaénekes az opera, operett és hangszeres zene kategóriák értékelésével vettek részt a zsűriben, Kiss Zoltán Zéró zenész pedig a könnyűzenei kategória szereplőit bírálta el. A verset szavaló vagy humoros előadással készülő versenyzők Horváth Károly és Frenkó Zsolt színművész tanácsaira számíthattak, Bélavári Anna Pro Cultura Újbuda díjas balettmester, valamint Szalay Attila táncművész a táncosok bemutatóinak szakértője volt. A zsűrit erősítette még Szebeni Dóra, a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. közművelődési vezetője is. Több zenés produkcióhoz nyújtott muzsikakíséretével nagy segítséget Hegedűs Valér Béres Ferenc-díjjal kitüntetett zongoraművész.

A közel öt órán át tartó döntőben számos különleges produkciót is láthatott a közönség, a szünetekben az alkotóművészeti kategória legjobb filmjeit tekinthették meg. A fellépők alapvetően műkedvelők voltak, de olyanok is akadtak köztük, akiket már több helyre hívnak szerepelni, noha csak idős korukban kezdtek foglalkozni a nekik kedves művészeti ággal.

A döntő előtt Győrffyné Molnár Ilona, humánszolgálati igazgató üdvözölte a bejutottakat. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem a versengésről szól a Senior Ki Mit Tud. Az időseknek szeretnének példát mutatni, hogy hatvanon túl is van élet, születhetnek színvonalas produkciók. A 60+ program munkatársai aktivitásra igyekeznek biztatni azokat, akiknek többet kellene törődni testi és lelki egészségükkel.

Újbuda élen jár az idősek életminőségének javításában. Nemcsak a Senior Ki Mit Tudot kezdték átvenni más önkormányzatok, szervezetek is, de számos olyan példaértékű szolgáltatást, lehetőséget kínál a kerület már hosszú ideje az idősebb generációknak, ami máshol nem megszokott, nem magától értetődő.

A 60+ kedvezménykártya egyre népszerűbb – mondta el lapunknak Győrffyné Molnár Ilona –, segítségével 19 ezernél is többen vásárolnak kedvező áron. A testi-lelki egészséget fenntartó, kulturális élményeket nyújtó lehetőségek továbbra is helyet kapnak Újbuda idősügyi programjában, a kerületben élők közül pedig egyre többen fedezik fel a nekik legmegfelelőbbeket.

A díjakat Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester adta át. Hoffmann Tamás beszédében örömét fejezte ki, hogy az 5. Szenior “Ki Mit Tud”-ra is ilyen sokan jelentkeztek, és külön megköszönte a részvételt azoknak, akik eddig mindegyik megmérettetésre beneveztek. A városvezető kiemelte: a rendezvény elérte célját, hiszen nem a versengés a fontos, hanem az, hogy minél több, 60. életévét betöltő embernek adjon élményt a közösség, a felkészülés.

Különösen felemelő volt hallani olyan szereplőkről, akik például súlyos betegségből felépülve léptek színpadra, vagy időskori fogyatékosságukat leküzdve adták elő műsorukat. Puskás Győzőné Kovács Klára például hallássérültként lépett fel a táncosok között. Jeltáncával lenyűgözte a zsűrit, övé lett a verseny különdíja.
A táncosok között egyébként ezúttal is Zentai Ferenc és Gitta bizonyult a legjobbnak. A pár nem csupán Újbudán népszerű, az elmúlt évtizedben 30 országos, nemzetközi, budapesti, szenior és nyugdíjas táncversenyről hoztak el érmeket, okleveleket, serlegeket. A néptáncosok közül a Vadrózsa Táncegyüttes Cavinton csoportja végzett az első helyen.
A könnyűzenében az első helyet a saját verseire dalokat író Molnár Zoltán szerezte meg. A hangszeres zene kategóriában két első díjat adott ki a zsűri: Matus Mihály (tárogató) és Nagy János (dallamfütty) osztozott a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Az opera és operett műfajában viszont két különdíjas lett, Nagy Zsuzsanna Fruzsina és Földvári Sándor kapták meg az elismeréseket. A népdal, műdal, kórus kategóriában a Vocalize Kórus arathatta le a babérokat, megelőzve a nemrég alakult, ugyancsak színvonalas produkcióval döntőbe kerülő Újbuda Ezüstkart.

A versmondók közül 2017-ben Rádi Gyuláné előadását értékelte legjobbnak a zsűri, és a humor kategóriát is egy hölgy nyerte. Ligetvári Ernőné saját szerzeményét, a karácsonyi ünnepek előtti családi civódásokat megörökítő monodrámát adta elő nagy átéléssel, a közönség végignevette előadását.

 

A díjazottak:

 

Könnyűzene, musical:
1. hely: Molnár Zoltán
2. hely: Bogdán András
3. hely: Lukács Katica és Ruzsics Jolanda (megosztva)

 

Hangszeres zene:
1. hely: Matus Mihály és Nagy János (megosztva)

 

Opera, operett:

Különdíjak: Nagy Zsuzsanna Fruzsina és Földvári Sándor

 

Vers, próza:
1. hely: Rádi Gyuláné

2. hely: Borsos Miklós

3. hely: Strich Lászlóné

 

Humor:
1. hely: Ligetvári Ernőné

2. hely: Légmán Jenő

3. hely: Borsányi Veronika és Moharos Sándorné

 

Népdal, műdal, kórus
1. hely: Vocalize Női Kórus

2. hely: Újbuda Ezüstkar

3. hely: Diószegi Piroska

Különdíjak: Brindza Erzsébet és Szabóné Nacsa Rozália


Társastánc:
1. hely: Zentai Ferenc és Gitta

2. hely: Akácvirág Tánccsoport
 

Néptánc:
1. hely: Vadrózsák Néptánceggyüttes Cavinton csoportja

2. hely: Alba Regia Nyudíjas Egyesület Hagyományőrző Néptánccsoportja


A verseny különdíja:

Puskás Győzőné Kovács Klára

 

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt:

Még több hír Budáról

Két népszerű, a prevenciót is szolgáló egészségügyi előadássorozat, valamint az ingyenes szűrőprogram idén is várja az érdeklődőket, az egészségükért tenni vágyókat.
Az Ökumenikus Általános Iskola nyolcadikos osztályai különleges történelemórával emlékeztek meg a 450 évvel ezelőtt tartott 1568-as tordai országgyűlés azon határozatára, amely kimondta a vallásgyakorlás szabadságát Erdélyben.
Több mint 2 milliárd forintból fejlesztik, bővítik a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium tornatermeit, sportcsarnokait - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Sikeres szezont zárt Győri Csanád, a Budafóka SE Ifjú tehetsége
Nívós nemzetközi elismerésben részesültek a BME és a Miskolci Egytem vegyészmérnök kutatói valamint ipari partnerük, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. közös kutatói csapata.
Kigyulladt egy kis alapterületű épület a főváros XI. kerületében vasárnap, a tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Budapesti állások

Kertész
( / Állás)

Kertész
2018.01.19

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
2018.01.09

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage
2018.01.08

Segítsünk egymáson
( / Állás)

noimage
2017.12.27

Árufeltöltőt és eladót keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt és eladót keresünk
2017.12.12

Árufeltöltőt keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt keresünk
2017.12.05

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
( / Állás)

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
2017.11.27

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás
2017.11.23

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra
2017.11.23

Ingyenes apróhirdetések

Kertész
( / Állás)

Kertész

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás
(Otthon, háztartás / Lakáskiegészítők)

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás

Iroda helyiség kiadó
(Ingatlan / Albérlet)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó