Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Élményekben, programokban és ünnepségekben gazdag esztendőt zárhat a kerületben működő Finn Nagykövetség. Száz éve kiáltották ki Finnország függetlenségét, Újbuda pedig a követséggel együtt ünnepelt egész esztendőben. Petri Tuomi-Nikula nagykövettel a jubileumról, könyvekről, zenéről és cicákról beszélgettünk.

– Lassan véget ér az esztendő, lezárul a százéves finn függetlenség jubileumi éve, a Suomi 100 is. Újbuda a nagykövetséggel ápolt évtizedes barátság okán különös figyelmet szentelt a közös ünneplésnek. Melyik volt az Ön legkedvesebb programja?

A kerület és a Finn Nagykövetség barátsága 80 esztendeje tart, diplomatáink azóta dolgoznak Budapesten. Amikor két évvel ezelőtt megérkeztem, igyekeztem mindent megtanulni Magyarországról. A rezidenciáról például megtudtam, hogy az ideköltözéskor itt egy barokk villa állt. Nem is találhattunk volna szebb helyet. A környék nyugodt, a Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség, az állami hivatalok, a reptér gyorsan megközelíthető. A panoráma bámulatos, a levegő friss. Szeretnénk ennek a szerencsének megfelelni, és jó polgárai lenni Újbudának. A szomszédokkal igazán baráti a viszony, közös macskáink is vannak. A jubileumi esztendőhöz kötödően a Feneketlen-tónál, a gyerekekkel közösen végzett faültetés volt az egyik kedvenc programom. A finneknél nagy hagyománya van a függetlenség napi fenyőültetésnek. Remélem, 100 év múlva az akkori újbudai polgármester, illetve finn nagykövet egy gyönyörű, monumentális növényt talál majd ott.

 

– A kerület és a nagykövetség barátságának egyik pillére nyelveink közös eredete. Hogyan nyilvánul ez meg a mindennapi életében? Van kedvenc magyar irodalmi alkotása?

Ha magyar beszélgetést hallok, csaknem minden szót értek. Semmi nem maradhat előttem titokban (nevet), bár a nyelvet még nem beszélem tökéletesen. A finneknek ismerősen cseng a hangzása, hiszen a mi nyelvünk is az első szótagra helyezi a hangsúlyt, a magyarhoz hasonlóan. Ha a magyar írók valamelyikét kellene említenem, elsőként Esterházy Péter jut eszembe. A magyar fővárosról, irodalomról és kultúráról ugyanakkor egy finn író és szobrász alkotásából tudtam meg a legtöbbet. Yrjö Liipola három évtizeden át, 1934-ig élt Budapesten, Vándoréveim című alkotása a 20. század elején készült. Mélyen hatott rám az olasz Claudio Magris esszéregénye is, amelyet a Dunáról és a Duna menti közép-kelet-európai országokról írt. Kertész Imre munkássága szintén fontos része a magyar nyelvi és irodalmi élményeimnek, jelen voltam tavaly a Nobel-díjas író temetésén is. Ott hallottam azt, amit vitathatatlannak tartok: Kertész Imre az irodalom Beethovenje, Mozartja és Jean Sibeliusa egy személyben.

 

– Maradva a kultúránál: a Finnagora Finnország önálló budapesti intézete. Fő célja, hogy előmozdítsa a finn művészek, tudósok, gazdasági-társadalmi szereplők közép-európai jelenlétét. Hogyan tud ebben segíteni Budapest?

Az elmúlt két évem során a Magyar Állami Operaházban mutatták be a tavaly elhunyt Einojuhani Rautavaara Bánya című operáját, amelyet az 1956-os magyarországi események ihlettek. A premier nagy hatással volt a nézőkre. A magyarok nagyon szeretik a komolyzenét, és Magyarország a klasszikus alkotások egyik központja. November elején a Miskolci Szimfonikus Zenekar játszotta Sibelius A tuonelai hattyú című művét, legutóbb pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adta elő Rautavaara Cantus Arcticusát. A közös kulturális kincsek kapcsán mindenképpen meg kell említenem a kerület egyik legismertebb és legszebb eseményét: az idei ELEVEN Ősz alkalmából a Bartók Béla Boulevard galériáiban és vendéglátóhelyein Finnország és a finn kultúra volt a kiemelt tematika.

 

– Hazánkban egyre több olyan kulturális esemény van, ahol a gasztronómia is fontos szerepet kap. Ez Önnek szintén hobbija. Sikerült nálunk is megtalálnia a kedvenc helyeket és ízeket?

Nem is annyira az ízekre helyezném a hangsúlyt. Világszerte példaértékű, hogy Magyarországon olyan menüsort lehet összeállítani, amelyben minden fogáshoz különböző fajta kiváló minőségű bort szolgálnak fel. (Ilyet talán csak Olaszországban tapasztaltam.) Nálunk a halas ételek a legnépszerűbbek, a hagyományos magyar ízek nekem kissé nehezek, a pontyot azonban kifejezetten szeretem. Ha jót szeretnék enni, elsősorban olyan éttermet választok, ahol a fúziós konyha dominál: nagyon finom ízeket lehet kreálni a francia, az olasz és a magyar élelmek kombinációival. Újbudán a kedvenceim a Gottier és a Hadik Kávéház, ahova szívesen betérek egy-egy ebédre. Ezek a helyek mindig nagyon barátságosak.

 

– Sport és egészség: hogyan tud a nagykövetség és Újbuda ezen a téren is együttműködni? A finnekről köztudott, hogy szeretik a természetet és a sportot. A kerület számára ez szintén nagyon fontos...

Finnországban a dohányzás jelentős mértékben visszaszorult, ahogy Magyarországon is rendkívül kedvező a folyamat, elsősorban Budapesten. Az egészségre és a mozgásra sokat adok, rendszeresen futok a szabadban. Mindig vannak sorstársaim, akik a hideg ellenére is edzenek, sétálnak vagy nordic walkingoznak. Ha az utcai sportolást nézem, akkor egyértelmű a hasonlóság Helsinki és Budapest között. A finn függetlenség 100. évfordulója tiszteletére a Magyar Szabadidősport Szövetség és Finnország Budapesti Nagykövetsége rendhagyó sporteseményt szervezett: a résztvevőknek tavasztól őszig 100 kilométert kellett sétálva vagy futva „összegyűjteniük”. A faültetés után ez volt a másik kedvenc évfordulós eseményem. A sportolás terén Magyarország és Finnország között van egy nagy különbség: itt az élsportok állami támogatására sokkal nagyobb gondot fordítanak.

 

– A függetlenség kikiáltásának napja december 6. Az egész hónap az ünnepség jegyében telik?

Fogadásokkal, istentisztelettel és koncertekkel ünneplünk. Ez alkalomból Magyarországra utazik Maria Lohela, a Finn Parlament házelnöke, a magyar közjogi méltóságokkal és diplomatákkal közösen emlékezünk Finnország történelmének jeles eseményére. Magyar részről egy fantasztikus ajándékban részesülünk: az állam jóvoltából Finnország egy Bogányi Gergely által fejlesztett versenyzongorával gazdagodik. (Bogányi Gergely és karmester testvére, Bogányi Tibor évekig élt Finnországban, és zenei tanulmányaikat egyebek közt a Sibelius Akadémián folytatták.) December 3–6. között a Finn Nagykövetség az állam zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti Budapesten az Erzsébet hidat, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig egy fényinstalláció segítségével idézik meg az aurora borealist, vagyis az északi fényt magyar és finn művészek együttműködésében. A “fényszobrot” Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművész álmodta meg.

 

– Közeledik az új esztendő, új kezdetekkel, feladatokkal. Mit üzen az újbudai olvasóknak?

Az az erőbedobás, amellyel a helyiek a Suomi 100-ban részt vettek, jellemezte a magyarok egész éves hozzáállását hozzánk és nemzeti ünnepünkhöz. Kiváltságosnak tartom magunkat, hogy ilyen szívélyességgel és barátsággal fogadják ünnepeinket, kultúránkat és bennünket. Ezt a különleges kapcsolatot mindenképpen fenn kell tartani. Több gazdasági, politikai, társadalmi projektet kell folytatnunk, amelyek ezt alátámasztják, hiszen pénz nélkül nincs kultúra, szépség, nincs mód a két nemzet kincseinek kölcsönös megismerésére.

 

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt:

Még több hír Budáról

Két népszerű, a prevenciót is szolgáló egészségügyi előadássorozat, valamint az ingyenes szűrőprogram idén is várja az érdeklődőket, az egészségükért tenni vágyókat.
Az Ökumenikus Általános Iskola nyolcadikos osztályai különleges történelemórával emlékeztek meg a 450 évvel ezelőtt tartott 1568-as tordai országgyűlés azon határozatára, amely kimondta a vallásgyakorlás szabadságát Erdélyben.
Több mint 2 milliárd forintból fejlesztik, bővítik a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium tornatermeit, sportcsarnokait - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Sikeres szezont zárt Győri Csanád, a Budafóka SE Ifjú tehetsége
Nívós nemzetközi elismerésben részesültek a BME és a Miskolci Egytem vegyészmérnök kutatói valamint ipari partnerük, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. közös kutatói csapata.
Kigyulladt egy kis alapterületű épület a főváros XI. kerületében vasárnap, a tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Budapesti állások

Kertész
( / Állás)

Kertész
2018.01.19

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
2018.01.09

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage
2018.01.08

Segítsünk egymáson
( / Állás)

noimage
2017.12.27

Árufeltöltőt és eladót keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt és eladót keresünk
2017.12.12

Árufeltöltőt keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt keresünk
2017.12.05

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
( / Állás)

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
2017.11.27

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás
2017.11.23

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra
2017.11.23

Ingyenes apróhirdetések

Kertész
( / Állás)

Kertész

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás
(Otthon, háztartás / Lakáskiegészítők)

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás

Iroda helyiség kiadó
(Ingatlan / Albérlet)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó