Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

A Kőbányai Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulóján, november 4-én a Silye Sámuel és társai emlékére állított emlékműnél tartott megemlékezést. Beszédet Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere mondott.

„Több visszaemlékezés szerint november 3-a volt az első igazán békés nap a forradalom kezdete, október 23-a óta. Az üzletek ismét kinyitottak. Az élelmiszerboltok előtt hosszú sorok kígyóztak; az emberek nyugodtan, békésen vártak sorukra. A legkeresettebb cikk a friss pékáru volt. Néhány üzemben és hivatalban már dolgoztak is. Megkezdték az utcai barikádok lebontását, a felszaggatott villamossínek és a leszakadt vezetékek kijavítását. Délre a nap is kisütött. A bágyadt őszi napfény sokakat csalt az utcára – nézelődni, bámészkodni, beszélgetni. Általános volt a remény: Magyarországon új élet kezdődik, amely mindazt megvalósítja, amit a diákok pontokba, az újjáalakult pártok programokba, a Nagy Imre vezette kormány pedig nyilatkozatokba foglalt.” – kezdte beszédét a városvezető.

„A másnap, november 4-e azonban minderre rácáfolt. A hajnali órákban irtózatos dübörgésre ébredt a város. Szovjet harckocsik százai zúdultak az alvó Budapestre. Kőbányán az első összecsapás 4-én kora délután, a Zalka Máté téren kezdődött. A Bihari utca irányából jött két T34-es harckocsi. Amikor a szabadságharcosok közelébe értek, Kovács József kiadta a lőparancsot. A Mázsa tér felé fordított löveg első lövése egy háztartási bolt redőnyébe csapódott. A második viszont oldalról, a torony és a lánctalp közötti részen eltalálta a harckocsit, amely azonnal megállni kényszerült. Az Éleskanyarhoz szürkületkor érkezett négy szovjet harckocsi a Maglódi út felől. Felhúzódtak a miskolci vasútvonal töltésére, de még 15 méterről sem vették észre a szabadságharcosok lövegeit. Azokat a lövegeket, amelyeket még előző nap állítottak fel Silye Sámuel parancsnoksága alatt. A kőbányai forradalmárok legkitartóbb ellenállása az Éleskanyarnál folyt, valószínűleg november 8-án lőtték ki az utolsó ép lövegüket is. A sorkatonák – köztük a később 1959-ben kivégzett Silye Sámuel is visszamentek óhegyi körletükbe.” - idézte fel Kovács Róbert a kőbányai eseményeket.

Kovács Róbert polgármester beszédét azzal zárta, hogy: „Még ma is köztünk élnek, akik ellenforradalomként tekintenek a 61 évvel ezelőtti eseményekre. Orbán Éva Igazságot 56-nak című kötetében Pongrátz Gergely a Corvin köz parancsnoka arra a kérdésre, hogy: „Mit üzenne a jövő ifjúságának, miben volt ’56 nagy erénye? így válaszolt: „A hazaszeretetben. Ez nem nacionalizmus. Sokan próbálják kicsavarni, szélsőjobboldali fasiszta jelleget adni neki. Hogy valaki hazafi, az nem jelenti azt, hogy soviniszta. Én azt szeretném üzenni a jövő ifjúságának, hogy ezt a hazafiságot ne veszítsék el.

Az amerikaiak alapokmányban mondják ki: Amerika az amerikaiaké. Magyarországon ha valaki azt meri mondani, hogy Magyarország a magyaroké, azonnal szélsőjobboldalinak, fasisztának bélyegzik azok, akiknek ez az érdekük. A kérdés az, hogy miért szabad minden más nemzetnek hangoztatni a hazafiságát kivéve a magyarnak? Pongrátz Gergely szavait 1996-ban rögzítette Orbán Éva, de az akkori gondolatok ma is fájóan igazak.”

A beszédet követően a Pódium Színház művészeinek előadása következett, majd Kovács Róbert polgármester, dr. Pap Sándor, Radványi Gábor és Weeber Tibor alpolgármesterek helyezték el az önkormányzat koszorúját, majd a pártok képviselői következtek.

A Fővárosi Kormányhivatal X. kerületi Hivatalának koszorúját dr. György István kormánymegbízott és Nagy István hivatalvezető-helyettes helyezték el. A megemlékezés virágaival és mécseseivel a nemzetiségi önkormányzatok és kőbánya polgárai is lerótták kegyeletüket.

 

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt:

Még több hír Kelet-Pestről

Mintegy 1,756 milliárd forintból újul meg a XVII. kerületi szakrendelő az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében - mondta Dunai Mónika, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.
Megérkeztek és megkezdték a szolgálatot azok a rendőri jellegű személygépkocsik, melyeket az Országos Rendőr-főkapitányság adott át 2017. december 20-án a Budapesti Rendőr-Főkapitányságnak.
Elfogták a rákoskeresztúri gyilkosság feltételezett elkövetőjét - közölte honlapján a rendőrség szombat hajnalban.
Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében összesen 1,3 milliárd forintból fejlesztik a XVI. kerületi Jókai utcai szakrendelőt; a beruházáshoz a kormány 1,2 milliárd, az önkormányzat pedig 120 millió forinttal járul hozzá - jelentette be Szatmáry Kristóf, a kerület fideszes országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón.
A következő két évben a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése és az összes kerületi háziorvosi rendelő felújítása mellett vadonatúj mentőállomás épül Rákosmentén.
A Kőbányai Önkormányzat süteménykészítő pályázatot hirdet nyugdíjasok részére farsangi mulatsággal egybekötve.

Budapesti állások

Kertész
( / Állás)

Kertész
2018.01.19

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
2018.01.09

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage
2018.01.08

Segítsünk egymáson
( / Állás)

noimage
2017.12.27

Árufeltöltőt és eladót keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt és eladót keresünk
2017.12.12

Árufeltöltőt keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt keresünk
2017.12.05

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
( / Állás)

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
2017.11.27

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás
2017.11.23

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra
2017.11.23

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3

Ingyenes apróhirdetések

Kertész
( / Állás)

Kertész

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás
(Otthon, háztartás / Lakáskiegészítők)

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás

Iroda helyiség kiadó
(Ingatlan / Albérlet)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó