Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

fej

 

7309-en vettek részt a Révfülöp és Balatonboglár között a szombaton rendezett 36. Lidl Balaton-átúszáson.

A  profi úszók már 7:23-kor  nekivághattak a távnak a part mentén 23,5 °C-os, az 5,2 kilométeres táv felénél, a tó közepén pedig  24°C-os vízben. 80 magyarországi településről érkeztek a résztvevők és közel 40 országból.

A távot elsőként Papp Márk, teljesítette 1:00:26 idővel.  A Lidl Balaton-átúszás csúcstartója ismét bizonyította nagyszerű felkészültségét. 

Csúcsdöntésre készült, ami nem sikerült, de nincs elkeseredve. Idén válogatott tagok nélkül vágott neki a távnak, amire jövőre is nevezni fog.

Biros Péter, aki a fiaival teljesítette a távot, és így nyilatkozott a szárazföldön: " Életemben először vettem részt az átúszáson, nyíltvízi versenyen már indultam, számomra igazából kikapcsolódásról szólt az esemény. "

Székely Bulcsú is debütált ezen az átúszáson, elmondta: "nem a gyorsaság számított, hanem a közösségélmény. Az első 500 méter elég hosszú ideig tartott , mert végig sztorizgattuk a távot. "

Idén 12 óráig lehetett vízbe szállni. A 82 éves Bucsányi Elemér volt idén a legidősebb induló, aki 13. alkalommal ússza át a Balatont 2 óra 10 perces idővel. Véleménye szerint sosem késő elkezdeni az úszást, mert nem jelent nagy megterhelést a test számára és az ízületeknek is jót tesz. A legidősebb női résztvevő a 80 éves Kertész Zsuzsanna, aki 11. alkalommal úszta át a magyar tengert. Annak idején még unokája kérésére kezdte el az átúszást, ma már egyedül teljesíti a távot.

A veteránúszó Gurbán Béla eddig minden alkalommal teljesítette a távot, idén is célba ért.1979-ben indult először, amikor még úszómesteri igazolás kellett a Balaton-átúszáshoz. Akkor még csak 360-an indultak, ma már örömmel tapasztalja, több ezren, köztük sok fiatal teljesíti a távot.

Ott volt a mezőnyben még Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó is, aki 4. alkalommal teljesítette az átúszást. Így nyilatkozott: "…Jó kihívás és közösségi élmény egy gyönyörű helyen.

Idén csapattársakkal együtt úsztam át a mintegy 5,2 km-t. Jövőre a fiammal együtt szeretném."

Drávucz Rita 4 csapattársával együtt úszta át a tavat, közben pedig vízilabdázással szórakoztatták magukat.

Az esemény múltjáról érdemes tudni, hogy Szekrényessy Kálmánt, 1880. augusztus 29-én Siófokról átúszott Balatonfüredre. Ez volt az első, hivatalosan is feljegyzett Balaton-átúszás, és egyszersmind a magyar úszósport megszületésének pillanata. A 14 kilométeres szakaszt 6 óra és 40 perc alatt teljesítette.

A jelenlegi csúcstartó Papp Márk, aki 2016-ban kevesebb, mint egy óra, 58 perc 33 másodperc alatt úszta le a Révfülöp-Balatonboglár közötti 5,2 km-t.

 

Ossza meg az információt!

Ördögh Ottó a VIP - Világirodalmi paródiák című kötete után ezúttal a magyar irodalom gyöngyszemeit parodizálja a tőle megszokott finom humorral és komolysággal a Sortalanság című műben. A szerző olyan könyvet szeretett volna írni, amit tanárok és az olvasó diákok egyaránt szívesen olvasnak és segít a gimnazistáknak felismerni az irodalom szépségeit anélkül, hogy az a halálos komolyság érzetét keltené.

Nem volt még olyan író a magyar irodalomtörténetben, aki a Halotti beszédtől a Nobel-díjas Kertész Imréig ilyen szisztematikusan jegyezte volna le a legfontosabb hazai műveket egy paródiakötetben. Ördögh Ottó megcsinálta, a könyvön kilenc hosszú év munkája van benne. A paródiák kiválasztott kegyelmi pillanatokban születtek, karácsonykor, húsvétkor és más ünnepekkor, amikor csak a műre tudott koncentrálni.

A szerző a kötelező irodalmakat vette górcső alá. Azért döntött így, mert 14 évig tanította a tárgyat, és volt ideje megfigyelni, hogyan lehet a gyerekekhez közelebb hozni egy művet.

„Tudatosan tanári kézikönyvet szerettem volna írni, amit szívesen forgatnak a tanárok és az olvasó diákok, mert utóbbiból egyre kevesebb van. Bár még csak két hónapja jelent meg, már most tudok olyan tanárokról, akik megvásárolták” – mesélte Ördögh Ottó, aki a budapesti Altisz Alapítványi Gimnáziumban tanít, ahová több élsportoló, köztük Késely Ajna, Bernek Péter úszók és Piros Zsomborteniszező is jár.

Mint mesélte, az egyik kedvence Szerb Antal Pendragon legendájának paródiája, ami az ő könyvében az Earl Grey legenda címet viseli. Érzése szerint jól sikerült a Karinthy-paródia , a József Attila verselemzés-paródia és a Kertész-paródia is, utóbbi lett a könyv címadója is.

Az író azt tanácsolja a fiataloknak, a könyvet akkor érdemes olvasni, mikor az adott témát tanulják. Mint magyarázta, a tanárok értékes dolgokat mondanak el a művel kapcsolatban az órákon, de annak tükrében, hogy a gyerek otthon elolvassa a vicces változatot, egy kettős állapotba kerül.

„Érzi, hogy az irodalom milyen szép dolog, de azt is látja, hogy nem kell halálosan komolyan venni, lehet játszani vele. Rájön, hogy nemcsak az élet lehet az alapanyag, hanem az irodalmi mű is. Ha csak egy poén, egy jó gondolat megragad a fejükben, már megérte elolvasni” – mondta.

Ördögh Ottó úgy érzi, hogy napjaink oktatási válságában az irodalmat legszívesebben kidobnák az ablakon a diákok. Nem fedezik fel, hogy az érzelmi intelligenciát fejlesztheti. A paródia segítségével növelik a távolságot, de ugyanakkor közelítenek is az irodalomhoz. Többet ér, mint egy verselemzés, ha már csak egy érzés is megszületik a diákban.

Munkája során azt vette észre, hogy a diákoknak a praktikus tudásra jobban szüksége van az elméletinél. Olyan kommunikációs készségekre, amik az életben majd segítik őket.

„Amikor ilyeneket tanítok, akkor a gyerekek szeme kinyílik. Eltávolodunk az iskolától és nyitottabbá válnak. Egy diákom azt mondta, hagyjuk, ami a könyvben van, és beszéljünk arról, mikor és miért lesz szerelmes az ember, hogy oldjunk meg egy párkapcsolati problémát. Csillog a szemük, amikor nem a tananyagról kell beszélni” – zárta szavait.

Ossza meg az információt!

 

Ludwig Múzeum, 2018. július 13. – szeptember 2.

 

A kiállítás Sam Havadtoy festőművész New York-i éveit állítja középpontba. Az 1970-es és 1980-as években a város meghatározó művészeivel kialakított munkakapcsolatai nagy hatással voltak formálódó művészetére. Andy Warhol, Keith Haring, Yoko Ono és sokan mások gyakran vonták be művészeti projektjeikbe a fiatalon New Yorkba érkező, belsőépítészként dolgozó Havadtoyt, akinek egyedi alkotói szemlélete egyre nagyobb teret kapott ezekben az együttműködésekben, és későbbi önálló művészi karrierjét is megalapozta. A kiállítás párhuzamba állítja Sam Havadtoy New Yorkban megvalósult művészeti együttműködéseit saját, későbbi művészeti célkitűzéseivel.

A magyar származású, londoni születésű Havadtoy 1972-ben érkezik New Yorkba, ahol belsőépítészként kezd dolgozni. Ennek köszönhetően ismeri meg John Lennont és Yoko Onót, akik megbízásaikkal és barátságukkal megnyitják számára az utat a vezető művészeti körökbe. Egymás után kapja a felkéréseket befolyásos művészektől, ízlésformálóktól, építészektől. Belsőépítészként szerzett tapasztalata, anyag- és gyártástechnológiai ismeretei hamar népszerűvé teszik. Ezekből az együttműködésekből hamarosan önálló javaslatok is születnek, így készül el például Keith Haring kétszárnyú oltára.

A kiállítás egyik legfontosabb szakasza a Yoko Onóval való kapcsolata köré épül, és fő motívuma a sakk. „Az összes kondoleáló üzenet és ajándék közül, mely John Lennon halála után a Dakota házba érkezett, kevés volt furcsább és meghatóbb, mint az a kézzel készített, 5x5 cm-es bőr sakktábla, melyet a sakkvilágbajnok Bobby Fischer küldött. Így kezdtünk Yokóval sakkozni” – emlékszik vissza Havadtoy. A sakk húsz évvel későbbi elválásuk metaforája is lesz. Havadtoy magyarázatában egy párkapcsolat játszmái sokban hasonlítanak a sakkhoz. „A sakk a szerelem szimbólumává vált a fejemben” – mondja. Bobby Fischer 1972-es Borisz Szpasszkij ellen vívott 41 lépéses csatája így kaphatott egy teljes, 41 darabból álló festménysorozatot, melyben minden egyes lépés a fehér egy-egy árnyalatában jelenik meg.

Havadtoy művészetének meghatározó vonása a becsomagolás, a beborítás, az elrejtés. A 2010-es évek közepén készült Ajtók sorozat darabjai személyes átalakulásáról, sorsfordulókról szólnak, életszakaszok megnyílását vagy lezáródását jelentik. A Budapest utcáiról, lomtalanításokból összeszedett ajtók a város múltjának darabjai, az azokat használó emberek sorsának néma tanúi. Egyfajta időkapszulák ezek, melyek saját technikájára jellemzően mennek keresztül a mumifikáció fázisain, kenődnek be, kerülnek beborításra csipkével, textillel, majd plextollal, végül festékborítást és „pöttyözést” kapnak. Összegyűjti, majd gondosan befedve tárja a jelentést kereső néző elé a feltörhetetlen héj mögé rejtett történeteket, aki így kénytelen saját előtörő emlékeit vetíteni ezekre a zárt, mégis felismerhető tárgyakra.

Havadtoy objektekkel, anyagokkal, formákkal, más művészek alkotói gesztusaival folytatott játéka nem választható el attól a helyzettől, amely a New Yorkban eltöltött éveit jellemzi. Belsőépítészként, lakberendezőként erős művészeti érdeklődéssel és alkotói késztetéssel dolgozik, miközben folyamatos harcot folytat az önálló művészeti lehetőségekért. A Haringnek készített kandallóelőlap talán az a mű, amely minden kétséget kizáróan megmutatja, hogy már designerként is ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotási folyamatban elképzelései művészi értelemben kapjanak helyet. Az Ajtók kapcsán említett mumifikációs folyamat, amely művészete legjellemzőbb sajátossága, itt is tetten érhető. Haring lakásának berendezésénél a tőle idézett forma- és gesztusnyelvet felhasználva „csomagolja” be azt a térbe.

A későbbi művészeti korszakaira jellemző sorozatok (Modigliani, De Kooning, Jasper Jones, Warhol, Haring, Kertész stb.) pont ebben az értelemben válnak Havadtoy időkapszuláivá, újra és újra átemelve, kisajátítva, becsomagolva mások művészetét. Az újrateremtés, az elfedés, a részben elfedés gesztusai nem újak a művészettörténetben, a modern művészetben pedig jelentős kritikai potenciállal telítődnek. Ezért is lényeges, hogy munkái sokszor tűnnek úgy, mintha magukat fednék be, helyeznék új helyzetbe, ezzel pedig egyértelművé teszi önmagához és alkotói tevékenységéhez fűződő viszonyát. Így Havadtoy sorozatai, de sokszor egymással is párbeszédet folytató munkái lépésről lépésre épülő játékot játszanak. Egy-egy sorozatát gyakran önmagában (Nobody Knows That I Am Gay), más műveit más művészek életművének ikonikus darabjaival (Keith Haring Ludo, Andy Warhol Uncle Sam) és saját műveivel is a sakk logikájára épülő játszmára kényszeríti.

A kiállításon természetesen a művész későbbi időszakaira jellemző sorozatok egy-egy darabja is helyet kap, csakúgy mint a Disney-figurák felhasználásával készült művek, a beburkolt Fiat 500-as vagy egyik legújabb munkája, egy hatalmas kacsás szőnyeg, mely először itt kerül bemutatásra. A válogatásban szerepelnek olyan, a Ludwig Múzeum gyűjteményében található korabeli amerikai alkotások is, melyektől elindulva néhány huszárlépéssel eljuthatunk Havadtoy művészetének megértéséhez.

 

 

Ossza meg az információt!

fejelc

 

Kétszeri halasztás után  szombaton (07.14.)  megrendezik a 36. Lidl Balaton-átúszást

 
 
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján a Balatoni Vízirendészet parancsnokának egyetértésével a szervező bizottság úgy döntött, hogy a 36. Lidl Balaton-átúszás július 14-én, szombaton megtartható. 

Az eseményen 23 C-fokos, a déli oldalon hullámzó vízre kell készülnie az úszóknak.

Minden előnevezés érvényes erre az időpontra.

Eseményinformáció:

Úszótáv: 5200 m

Rajt: Révfülöp, a kikötő melletti labdarúgópálya
A rajthelyszín pontos címe: Révfülöp, Halász u. 7. (labdarúgópálya)

Cél: Balatonboglár, Platán Strand

Rajtolás időtartama:

7:30-12:00 között
Az első rajtolás időpontja attól függően módosulhat (korábbra és későbbre is tolódhat), hogy mikorra áll fel véglegesen a vitorlásokból kialakított biztonsági úszófolyosó. Az időjárás esetleges változása miatt a rajtolás záró időpontja korábbra kerülhet.

Szintidő:

Az átúszást legkésőbb 12 órakor lehet megkezdeni. A célba legkésőbb 16 óráig meg kell érkezni. Kérjük a lassan úszókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a rajtolást!
A fenti időpontok az időjárási helyzet változása következtében módosulhatnak (korábbra kerülhetnek), amiről a hatóságokkal történt egyeztetést követően a rendezőség dönt.
Az átúszás során kilométerenként úszópálya zárási időpontokat állapítunk meg. Az egyes kilométerekhez a lenti időpontokig meg kell érkezni. Az időtúllépés esetén az indulónak a záróhajóra köteles felszállni, azt csak a balatonboglári célnál hagyhatja el.

Úszópálya zárási időpontok a 12 órás rajt zárási időponttal számolva:
2 km-nél: 13:30
3 km-nél: 14:15
4 km-nél: 15:00

További információk a 36. Lidl Balaton-átúszásról a www.balaton-atuszas.hu honlapon.

 

 
 

Ossza meg az információt!

Átvették okleveleiket a 2018/2019. évi Budapesti Ösztöndíj Program ösztöndíjasai; az okmányokat dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes adta át a díjazottaknak. A Városházán szerdán tartották a 2017/2018. évi ösztöndíjprogramot lezáró konferenciát,...

Ossza meg az információt!

A Volánbusz Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. között 180 darab Modulo M168d típusú csuklós autóbusz adásvétele tárgyában - közbeszerzési eljárás eredményeként - 2017. január 16-án szerződés jött létre. Ugyanebben az évben, vagyis 2017. december 20-án  a
...

Ossza meg az információt!

2018. július 14-én, szombaton és 15-én, vasárnap vágány-karbantartási munkák miatt változik a Szilágyi Erzsébet fasoron közlekedő villamosok forgalmi rendje. Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között pótlóbusz közlekedik, az 56A és a 61-es villamos Dél-Buda felől a...

Ossza meg az információt!

A séta során a magyar sport legnagyobb egyéniségei sírjait járjuk be, és ellátogatunk az Olimpiai bajnokok emlékparkjába, valamint a Vívók emlékművéhez is.

Ossza meg az információt!

Bekerültek a Budapest Dal egyes zeneszámai is a margitszigeti zenélő szökőkút kínálatába, és minden nap 18.00 és 18.20 között hallhatóak.

Ossza meg az információt!

Négy egymást követő nyári hétvégén újra átengedik a fővárosi lakosoknak, a gyalogosoknak, az arra sétálóknak a Szabadság hidat a tavalyi nagy népszerűségre való tekintettel. Július 14-15-én, 21-22-én, 28-29-én és augusztus 4-5-én (mind szombat-vasárnap) a dunai...

Ossza meg az információt!

Az Európai Unió a kohéziós alapból 473,4 millió eurót (csaknem 154 milliárd forint) fordít a magyar főváros 3-as metróvonalának teljes felújítására - közölte az Európai Bizottság kedden.

Corina Cretu regionális politikáért felelős román biztos a bejelentéskor...

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A séta során a magyar sport legnagyobb egyéniségei sírjait járjuk be, és ellátogatunk az Olimpiai bajnokok emlékparkjába, valamint a Vívók emlékművéhez is.
A 36. Lidl Balaton-átúszásra az előnevezések száma már több mint 8.000!
A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá!” kampány kóstoltató roadshowjának köszönhetően a következő hetekben számos rendezvényen és fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők az egyszerűen elkészíthető, ízletes halból készült ételeket.
Június 4-e nemzeti gyásznap lehetne, két súlyos esemény is kapcsolódik a dátumhoz.
Szombaton, június 2-án a 21. Kékes Csúcsfutáson várhatóan ismét kétezren kapaszkodnak fel az ország legmagasabb pontjára, az 1014 m magasan levő Kékestetőre.
A klasszikus Balaton átúszás minden sportember számára bakancslistás esemény. Legalább egyszer az életben neki kell vágni, igaz csak kellő felkészültség esetén.
Az elmúlt évek itthoni és külföldi teltházas koncertjei után idén először önálló nagyszabású látványos koncertshowjára készül Radics Gigi november 10-én 19:00 órakor a PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNÁBAN.
A Szabadság híd - Új horizontok a városban kiállítás építészeti installációja eddig még nem tapasztalt módon láttatja a velencei Magyar Pavilont, melynek átriumában az idei Biennále alkalmából egy kilátó épült.
Balázs János Liszt és Prima - díjas zongoraművész, Érdemes művész 2018-ban, 30. születésnapi turnéja alkalmából a világ számos neves hangversenytermében fellép.
Május 27-én új helyszín, a Népliget volt a díszlete az ország legszebb futóeseményének, a 23. Aldi Női futógálának.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Kertgondozás
( / Állás)

noimage
2018.07.14

Kerti munka
( / Állás)

Kerti munka
2018.06.28

Retro Jeans Pólus Center eladót keres
( / Állás)

Retro Jeans Pólus Center eladót keres
2018.06.27

Könyvelő állás
( / Állás)

noimage
2018.06.22

1000 ftos órabér diáknak vagy fiatalos nyugdíjasnak
( / Állás)

noimage
2018.06.19

Takarítónőt keresek
( / Állás)

noimage
2018.06.18

Részidős gondozót keresek
( / Állás)

noimage
2018.06.14

AZ EISBERG HUNGARY KFT. MUNKATÁRSAKAT KERES!
( / Állás)

AZ EISBERG HUNGARY KFT. MUNKATÁRSAKAT KERES!
2018.06.06

AZ EISBERG HUNGARY KFT. MUNKATÁRSAKAT KERES!
( / Állás)

AZ EISBERG HUNGARY KFT. MUNKATÁRSAKAT KERES!
2018.06.06

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft kiszállással XVI. kerületben
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft kiszállással XVI. kerületben

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó