Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Önkormányzat a Magyar Kerékpárosklubbal, a dokumentumot szerdán írta alá a Városházán Tarlós István főpolgármester és Kürti Gábor, a kerékpáros szervezet elnöke.

„Budapest közlekedését komplex egységnek tekintem, ami esetleg korábban kerékpárosellenességnek tűnt, az valószínűleg valamilyen közösség félreértésén, hozzá nem értésén, esetleg manipulációs szándékán alapult, semmi máson" – mondta az aláírást megelőzően Tarlós István, hangsúlyozva, hogy az arányosságot és az életszerűséget szereti mindig figyelembe venni. Úgy fogalmazott: „nálunk divat az, hogy a ló egyik oldaláról átesnek a másikra". Hozzátette: a kerékpározás nagyon egészséges, sport is, szórakozás is, a szabadidő hasznos eltöltése is egyszerre. „Ha a kerékpárosok a városi, különösen nagyvárosi közlekedés forgalmának egyenjogú részesének akarják magát elfogadtatni, akkor bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Teljesen az autósok szempontjait sem lehet figyelmen kívül hagyni, mert egy kétmilliós város egészében nem sorolható természetvédelmi területté. Meg kell találni a helyes arányokat, egyensúlyt, hogy mind a két közösség – amelyek között átfedések is vannak, mert nagyon sok autós biciklis is – együttélését lehetővé teszi, és a forgalomszervezés szabályait is kielégítse" – mondta a főpolgármester.

Tarlós István a Kerékpárosklubot nagyon konstruktív és tárgyilagos partnernek nevezte. Hozzátette, hogy „a korábbi kicsit szürreális viták dimenziójából kilépve most meg tudunk kötni két megállapodást, a Magyar Autóklubbal és a kerékpárosokkal, ami kicsit megnyugtatja az autósokat, és kicsit felemeli a kerékpárosokat".

Emlékeztetett rá, hogy júniusban a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy ugyanolyan megállapodást kössön a Főváros a Kerékpárosklubbal, mint korábban a Magyar Autóklubbal. A főpolgármester elmondta: abban is megállapodtak e két szervezettel, hogy szükség lesz háromoldalú egyeztetésekre, a „béke és működőképesség érdekében".

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 8 évben a viták ellenére lényegesen több kerékpáros fejlesztés történt, mint korábban. A kerékpárosok joggal kérik, hogy általában a fővárosi forgalomszervezéshez hozzá tudjanak szólni – emelte ki.

Tarlós István közölte, Révész Máriusz aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztossal átfogó kerékpáros fejlesztési programban állapodtak meg.

A Kerékpárosklubbal tartalmas megállapodás született, amelyet a városvezetés komolyan fog venni. A Főváros komoly reményeket fűz ahhoz, hogy e megállapodás tartalma úgy realizálódik, hogy nemcsak a kerékpáros közösség, hanem a lakosság zöme – ideértve az autósokat és a gyalogosokat is – érzékelhetően profitálni fog belőle – mondta a főpolgármester.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a fővárossal. Mint mondta, a megállapodással a Főváros kifejezi, hogy „beenged minket is a hivatal kulisszái mögé", így a kerékpárosok, a kerékpározók érdekeit képviselhetik hatékonyan. Fő céljuk, hogy a 10%-os forgalmi részarányt érje el 2030-ra a kerékpáros közlekedés a fővárosban. Kitért arra is, hogy az utóbbi években az úthálózat felújításakor vagy építésekor szinte minden alkalommal figyelembe vették a javaslataikat, „így szép lassan kerékpárosbarát lehet a főváros". Elmondta, hogy a következő években 8-10 milliárd forint értékben várhatók kerékpáros fejlesztések Budapesten, pár éven belül a kerületekben nagyot fog nőni a kerékpározásra alkalmas területek arányában. Kürti Gábor közölte, hogy a kerékpározás népszerűsítésében is szerepet vállalnának a Fővárossal együtt, nemzetközi tapasztalatokat, külföldi példákat is behoznának az egyeztetésekre. Hangsúlyozta, hogy biztonságosabbá szeretnék tenni a közlekedést, a kerékpározást. A Fővárossal kötött megállapodás révén pedig rendelettervezetek előkészítésében is részt vehetünk.

Révész Máriusz kormánybiztos korszakos pillanatnak nevezte a megállapodás aláírását. Hozzátette: Budapesten az elmúlt időszakban komoly kerékpáros fejlesztések történtek, de ezek eltörpülnek azok mellett, amik a közeljövőben várhatók, uniós forrásból és kormányzati támogatással több mint 10 milliárd forint jut e célra.

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható:

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19. és 25. között.
Bár Budapestet egyelőre nem érinti a dízelautók kitiltása, az európai tendencia nagyban befolyásolja a hazai autóárakat is. Egyre nehezebb jó áron eladni a 2005 előtt gyártott dízeleket, míg a környezetbarát autók kereskedelme szárnyal.
November 9-én folytatódik A Zongora-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében,
Minden évben csillogó gyerekszempárok, mosolygós arcocskák kíséretében gördül be az M2 Mikulás Expressz a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. (x)
Holnaptól te is legyél zöldebb!... ne csak a szomszéd kertje!
Cégünk Budapest egész területén vállalja társasházak, lakóparkok kezelését, közös képviseletét, üzemeltetését. (x)
A tiszaföldvári Révay György Gyermekotthon és Kollégium számára vívott jótékonysági mérkőzést az Országgyűlés labdarúgó válogatottja jótékonysági Jász-Nagykun-Szolnok megye válogatottjával
Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.
Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Informatikai segítség házhoz Budapesten, ingyenes kiszálláss
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Informatikai segítség házhoz Budapesten, ingyenes kiszálláss

Te megálmodod, én megalkotom!
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

Te megálmodod, én megalkotom!

Szivárvány Iskola Nyílt napok
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Szivárvány Iskola Nyílt napok

Körtánc A TIT Studióban
(Szolgáltatás / Életmód)

noimage

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében

BODY SPACE : "A HELY, ahol tested átalakul!"
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

noimage

Garázsvásár Csillaghegyen!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés
(Szolgáltatás / Egészségügy)

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak

Takarítás
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

Takarítás

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém
(Szolgáltatás / Egészségügy)

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó