Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Két éve döntöttem el, hogy a gimnáziumi tanulmányaim után, biztosan külföldön szeretném folytatni az életem, leginkább a tanulás miatt.

Januárban elmentem az Educatio kiállításra, mindegyik egyetem bemutatóját meghallgattam, kiváncsi voltam melyik ország egyetemei a legszínvonalasabbak.  Mindenféleképpen angolul szerettem volna tanulni , de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt. Tavaly ősszel végleg eldöntöttem, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben. Az egyik ismerősöm tanult itt és nagyon sok pozitív dolgot mesélt az országról és az oktatási rendszerről. Hiszen azon felül, hogy ingyenesen tanulhatsz számos pozitívuma van még.

Rengeteg szak van angolul, mind alapképzésen, mind mesterképzésen, nagyon magas az egyetemeken a színvonal és mindennapos vizsgák helyett inkább, gyakorlati feladataink vannak. Egyedül a VIA University College-en találtam olyan szakot, ami engem érdekel. Itt teljesen máshogy épül fel a rendszer, az otthonihoz képest. Az én szakom két év AP degree-ből áll és utána másfél év a Bachelor program, ami egy 6 hónapos kötelező gyakorlatot is tartalmaz. Szerintem ez hatalmas lehetőség, mert így nem a diploma után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad.

Márciusban leadtam a jelentkezésem, ami teljesen máshogy zajlott, mint a magyar egyetemekre való jelentkezés. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot kellett írni és ezen kívül olyan nyelvvizsgát kellett tenni, amit külföldön is elfogadnak (IELTS,TOEFL,Cambridge).  Majd májusban kaptam meg az e-mailt, hogy felvettek az egyetemre. Ezután elkezdtem intézni a költözést, hogy minnél olcsóbban találjak repülőjegyet és szállást. Magyarországról szinte lehetetlen volt kiadó lakásokat találni, így maradtam az iskola “kollégiumánál”, ami egy két emberre tökéletes méretű lakás, külön-külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával.

Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz,hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje körübelül 2 hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett lehet csinálni. Az egyetemen találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez, részmunkaidőre.

Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre találtam olyan munkát, ami teljes mértékben kapcsolódik, ahhoz amit tanulok.

Október elejétől dolgozok a Trendhimnél, kiderült, hogy van a cégnek magyar weboldala is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, mennyi előnye van annak az embernek, aki az angolon, németen kívül beszél más idegen nyelvet is.

A diákok nyolcvan százaléka elmegy a dán nyelvtanfolyamra, ahol az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak ingyen. A nyelviskolában leginkább beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat csinálunk, sokszor párban vagy csoportban kell dolgozni. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv, én előtte nem tanultam semmilyen skandinánv nyelvet, ezért nem tudtam semmihez hasonlítani. Szerintem nagyon fontos az ilyen lehetőségeket kihasználni, mert az adott ország környezetében sokkal könnyebben elsajátíthatjuk a nyelvet és az emberek is sokkal segítőkészebbek, ha az adott ország nyelvén szólalunk meg.

A magyarországi árakhoz képest, nem olcsó az élet Dániában , de van egy olyan lehetőség, hogyha az Európai Unióból jöttél és diák vagy (nem Erasmus programon) és dolgozol heti 10-12 órát, akkor kaphatsz az államtól egy “SU” nevezetű támogatást. Ezzel a lehetőséggel nagyon sok diák él, hiszen nagyon nagy pénzbeli segítség.

A  tanárokat a keresztnevükön hívjuk, ezzel is mutatni akarják a diákok felé, hogy mindenki egyenlő és teljes mértékben partnerként kezelnek minket. Bármiben segítenek és próbálnak mindekit motiválni. Az órákon négy fős tanulócsoportokban dolgozunk, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy lehetőleg két azonos nemzetiségű diák ne legyen egy csoportban. Ezzel a módszerrel, sokkal jobban megismerjük egymás képességeit, szokásait. Egy percig sem bántam meg, hogy Dániát választottam, mindenkinek ajánlom aki ingyenesen szeretne tanulni, egy sokszínű, barátságos környezetben. (Radányi Lili)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó