Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

hirdetés

 

hirdetés

Belvárosunk megújulása a szemünk előtt zajlik. Épülő játszóterek, szépülő homlokzatok, egységesülő városkép.

A kerület nagy kincse Budafok belvárosa, amelynek utcái, épületei nagy történelmi múlttal, így jelentős eszmei értékkel is rendelkeznek. Az önkormányzat célja, hogy ezt a kincset úgy tartsa meg, hogy eközben a fejlődésnek is teret adjon Budafok-Tétény központjában.

Ennek szellemében az önkormányzat 2015 óta minden évben meghirdeti a Budafok-Belváros megújul, 2016 óta pedig a Régi idők új kapui elnevezésű pályázatokat, amelyre a városképi szempontból kiemelkedő magántulajdonú ingatlanok tulajdonosai, társasházi közösségek vagy egyházak jelentkezhetnek. A pályázat első meghirdetése óta 25 épület homlokzati felújítását támogatta az önkormányzat, valamint 12 darab régi, szép kapu felújításához járult hozzá, összesen közel hatvanmillió forint értékben, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában.

Budafok-Tétény önkormányzata ezen támogatásokon túl a tulajdonában álló ingatlanok építészeti értékeinek megóvására is gondot fordít. E törekvésnek köszönhetően újult meg a Kossuth Lajos utca négy épületének homlokzata (1., 23., 60. és 91.), a Mária Terézia utca 20., valamint a Kölcsey utca-Kálváriahegy utca sarkán álló ingatlan homlokzata is. A felújítás során minden esetben fontos szempont, hogy az épület eredeti stílusának megfelelően, a városképhez illeszkedve valósuljon meg.

Szintén 2015 óta találkozhatunk Budafok belvárosában az eredetileg kopár tűzfalakat díszítő muráliákkal, azaz tűzfalfestésekkel, melyek a kerületre jellemzően kulturális-boros témákat jelenítenek meg, ezzel is színeket és vidámságot hozva a városképbe. A projekt jelenleg is zajlik — Kossuth Lajos utca 21. szám alatti épület tűzfalát hamarosan a Majoros István által festett „Budafoki káosz jazz orchestra” című murália díszíti majd.

Az elmúlt évek során megépült a Budafoki Szomszédok Piaca, amelyet 2017-ben építőipari nívódíjjal is elismertek. Elkészült a hozzá tartozó Piactér, amely azóta számtalan közösségi programnak volt színtere.

A tavalyi év során szükségessé vált a volt Budafok mozi elbontása, mely ősszel a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál Szieszta Pontjaként tett jó szolgálatot, télen pedig ideiglenes korcsolyapálya várta a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. A tér tehát egyelőre ideiglenes funkciókat kap (parkoló, szabadidős és rendezvényhelyszín), a terület végleges hasznosításáról a lakosság véleményének figyelembevételével dönt majd az önkormányzat.

A városszépítés tovább folytatódik: már zajlik a Szent István tér felújítása, amely társadalmi egyeztetés után valósul meg — a területen egyedi játszótér kap helyet, amely mellett a felnőttek is megtalálják majd a kikapcsolódási lehetőséget a fás-virágos parkban.

Forrás: budafokteteny.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A XI. kerületbe az utóbbi években – az ingatlanfejlesztéseknek is köszönhetően – egyre több fiatal költözik, és évről évre több kisgyermek születik. Az önkormányzat és a fenntartása alatt álló intézmények igyekeznek megfelelni az igényeknek. Ennek jegyében adják át hamarosan Gazdagréten az új védőnői központot is.
Az Ezüsthegyi Könyvtár a hagyományos könyvtári feladatok és szolgáltatások mellett kulturális rendezvényekkel is várja a látogatókat. Szeptemberi programajánló.
Az ösztöndíj célja, hogy támogassa és ösztönözze azokat a diákokat, akik a tanulás és az egészséges életmód, sportolás összhangját kiemelkedő módon gyakorolják.
Europe For Citizens - Közös szolidaritás címmel 2018. augusztus 10 és 12-e között partnervárosi találkozót rendeztek Zentán. Az eseményen dr. Nagy Gábor Tamás, Budavàr polgármestere és a kerületi Idősek Klubjának tagjai is részt vettek.
A Kormány a gázzal, illetve távhővel fűtő háztartások mellett téli rezsicsökkentésben részesíti mindazokat, akik tüzifával, szénnel, fűtőolajjal vagy propán-bután gázzal fűtenek.
A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken.
Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara idén is meghirdette Budapest Építészeti Nívódíja 2018 pályázatát. Leadási határidő: szeptember 14.
Augusztus 30-án kezdődik és szeptember 2-ig tart a XX. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál.
Péntek délutántól megnyitják a gépjárműforgalom előtt a XI. kerületi Etele út-Hadak útja kereszteződést, így a Hadak útjáról jobbra és balra is rá lehet majd kanyarodni az Etele útra
Farkasházi Réka a Tintanyúllal koncertezik a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon
Új parkolójegy-kiadó automaták lesznek a kerületben, folytatódik az Egészséges Budapest Program keretében megvalósítandó fejlesztések előkészítése.
Összesen 131 rendőrt, a kapitányságon dolgozó kormánytisztviselőt, közalkalmazottat jutalmazott Király Nóra alpolgármester, valamint Jáger István rendőrkapitány augusztus 2-án.
A téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások is egyszeri, természetbeni támogatásban részesülhetnek.
A XXII. kerületi Rendőrkapitányság napközis tábort szervezett az ott dolgozók gyermekeinek. A táborozók a Kopaszi-gáton található Vízirendészeti Rendőrőrsre is ellátogattak.
A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországra is szállítottak a kínai „bambusz” pohárból, melyeknél melamin kioldódást mért a szlovén hatóság július közepén.
A napokban sokan jelezték az önkormányzat felé, hogy a kerület több pontját is orrfacsaró bűz árasztja el. Kihez fordulhatunk?
Különleges élményt nyújt majd a államalapító játszótér és mesepark a Szent István téren
2018. augusztus 11-e (szombat) és augusztus 19-e ((vasárnap) között a Margit körúton villamos vágányépítési munkákat végeznek.

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Gyermekfelügyelet

GUMIJAVÍTÁS: Teher, Személy, Munkagép
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

GUMIJAVÍTÁS: Teher, Személy, Munkagép

Könyvelés, bérszámfejtés, ügyintézés
(Szolgáltatás / Pénzügyi szolgátatás)

noimage

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó