Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A márciusi ülésen többek között a közösségi együttélés szabályainak további egyeztetéséről, Római-parti járőrszolgálatról, társasházi pályázatokról döntöttek a képviselők. Megszavazták Óbuda-Békásmegyer indulását többek között bölcsődefejlesztést és környezetvédelmi célokat szolgáló pályázatokon, valamint elfogadták a kerület közművelődési cselekvési tervét is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 2018. decemberében elfogadott, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelete határozza meg többek között a kutyasétáltatás szabályait a kerületben. A rendelet elfogadását több hónapos közösségi tervezés előzte meg, melynek során a lakosság, a helyi civil szervezetek, intézmények is elmondhatták a véleményüket a szabályozás tartalmáról. Az új jogszabály hatályba lépését követően azonban számos további észrevétel, javaslat érkezett, elsősorban a közterületi kutyasétáltatás szabályozásával kapcsolatban az önkormányzathoz. Bús Balázs polgármester ezért, a kerületi kutyás közösségek kérésének eleget téve további egyeztetést javasol a következő hónapokban a kutyasétáltatás szabályairól, a póráz nélküli kutyafuttatásra alkalmas területekről, továbbá egy kutyás strand létrehozásának lehetőségét is megvizsgáltatja. A közösségi együttélés szabályainak állattartással összefüggő rendelkezéseit mindezekért hatályon kívül helyezte a képviselő-testület.

Az óbudai közterület-felügyelet a Duna Római-parti szolgálata tavasztól őszig partőri szolgálattal egészül majd ki. Az állandó jelenlétet egy partra telepített, ún.irodakonténerrel biztosítják, mely napelemmel, irodabútorral és notebookkal is fel lesz szerelve. A járőrök helyszíni mozgását egy elektromos kisautó biztosítja majd. Az irodakonténer előreláthatólag június elején, a Kossuth Lajos üdülőpart és a Pünkösdfürdő utca találkozásában lesz elhelyezve és területi ügyfélszolgálati irodaként is funkcionál majd. Az elektromos jármű a területen a városüzemeltetési feladatok ellátásában is növeli a közterület-felügyelet hatékonyságát.

2019 június 3-ától indul a tesztüzem, és július 1-jétől Kaszásdűlőn a Bogdáni út – Hévízi út-Vörösvári út – Bécsi út – Fehéregyházi út – Kunigunda útja – Rádl árok – Huszti út – Kazal utca – Szentendrei út, valamint a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Jégtörő utca – Ángel Sanz Bríz út – Reichl Kálmán utca által határolt területén is már fizetni kell a parkolásért. Az 5. díjfizetésű várakozási övezetbe sorolt területen 175 forintért lehet majd parkolni egy órára. A parkolási engedély iránti kérelmeket elektronikusan, személyesen vagy postai úton április 1-től lehet benyújtani. Az ehhez szükséges formanyomtatványok és információk április 1-től lesznek elérhetők az Óbudai Parkolási Kft. honlapján illetve ügyfélszolgálatán.

A képviselő-testület módosította a kerületi társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet. Annak érdekében, hogy a társasházak ne maradjanak le a kiírásra kerülő pályázatról, melynek beadási határideje legtöbbször az adott év április 30-a, ezentúl a pályázati felhívás megjelenésétől számított 30 nap helyett 60 napon belül nyújthatják be igényüket az erre a célra rendszeresített pályázati nyomtatványon.

Változik a támogatás intenzitásnak lakásszám alapján történő differenciálása is. A korábbi szabályozás miatt előfordulhatott olyan eset, hogy a kevesebb lakással rendelkező házak fajlagosan nagyobb támogatást kaphattak, mint a nagy lakásszámú társasházak. Az igazságosabb elosztás érdekében a most elfogadott rendelet szerint ezentúl a 12 lakásnál kevesebbet magában foglaló épületek esetén a támogatás összege nem haladhatja meg a lakásonkénti 80 000 Ft-ot, ugyanakkor a támogatás összeg nem lehet kevesebb, mint 50 000 Ft, a 12, vagy annál több lakást magába foglaló épületek esetén pedig lakásonként 30 000 Ft.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a korábbi évek gyakorlatának megfelelően társasház felújítási pályázatot hirdet a kerületben lévő társasházak és lakásszövetkezetek részére. A pályázaton elnyerhető legmagasabb összeg általános társasház felújítási pályázat esetén 2.000.000 Ft, míg életveszély elhárítási pályázata esetén 500.000 Ft társasházanként. Zöldfelületek gondozására is pályázhatnak a társasházak és lakásszövetkezetek a kerület Környezetvédelmi Alapjának terhére. Az e célra jóváhagyott pályázaton elnyerhető legmagasabb összeg 250.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

Bús Balázs polgármester kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pályázatot írt ki a kerületben működő oktatási intézmények számára „Nemzeti és történelmi emlékhelyek látogatásának támogatása” címmel. A testület által most elfogadott határozat szerint az önkormányzat által elkülönített 5 millió Ft-os összegből mind a 18 pályázó iskola támogatásban részesül, így segítve elő az oda járó tanulók számára a magyar nemzeti és történelmi emlékhelyek megismerését, valamint az iskolában szerzett tudásuk elmélyítését.

A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be a Pénzügyminisztérium bölcsődefejlesztési pályázatára. Pozitív elbírálás esetén a Solymár utcai bölcsőde a beruházás keretében a nyílászárócserén és hőszigetelésen túl két új csoportszobával és az ezt kiszolgáló helyiségekkel, átadóval és gyermekfürdetővel bővülne. A bölcsődében a férőhelyek száma jelenleg 80 fő, mely a beruházásnak köszönhetően további 28 férőhellyel, új épületszárnyban egészülne ki. A bölcsődével azonos területen óvoda is működik, így azért, hogy az épületegyüttes egységes arculata megőrizhető legyen, az önkormányzat saját forrásból biztosítja az óvoda felújítását.

Az önkormányzat által 2017-ben elfogadott Guckler Károly Környezetvédelmi Programban foglalt célokkal összhangban a képviselő-testület úgy határozott, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elindul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ”A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól” című pályázatán. Az elnyert támogatásból komposztáló ládák beszerzésére kerülne sor a lakosság, és a kerületi intézmények részére, melyhez szemléletformáló programok is kapcsolódnának. A pályázat tartalmazza egy közterületi közösségi komposztáló telepítését, amelyet a közterület-felügyelet munkatársai kezelnének. A pályázat másik fő eleme a közterületi zöldhulladék problémájának megoldása, ennek érdekében Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet részére zöldhulladék aprító, fűnyíró, rakodó, szállító eszközök beszerzése valósulna meg, illetve a felügyelet Pók utcai telephelyén zöldhulladék tárolására alkalmas építményeket alakítanának ki.

Az Európai Bizottság „WiFi4EU” elnevezésű kezdeményezése arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így parkokban, köztereken és középületekben Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon rendelkezésre. A Bizottság december 7-én döntött azokról a településekről, amelyek számára támogatást biztosít. A fővárosi kerületek közül összesen 3 nyert támogatást, köztük Óbuda-Békásmegyer. A rendelkezésre álló támogatási összegből 3 darab közterület, illetve 3 darab önkormányzati tulajdonban lévő közintézmény internetelérésének kiépítésére van lehetőség. A képviselő-testület a lakossági igényeket is figyelembe véve a következő hat telepítési helyszínt jelölte ki:

 • Csobánka tér
 • Kolosy tér és Szépvölgyi úti park
 • Római part (Losonc utca – Szent János utca közötti parti sáv)
 • Csillaghegyi Közösségi Ház
 • Óbudai Kulturális Központ San Marco utcai épülete
 • Békásmegyeri Közösségi Ház

A kerület kulturális életének alakítását, az értékek megőrzését, bemutatásához szükséges kötelező és önként vállalt feladatokat a közművelődési cselekvési tervfoglalja össze. Az önkormányzati rendeletet évente felülvizsgálják, és hozzáigazítják a tervekhez és lehetőségekhez. A napirendi vitában az ellenzék részéről kérdésként merült fel, hogy az önkormányzat kulturális nagyrendezvényei között helye van e az Óbudai Kézműves Sörök Fesztiváljának, és az Óbudai Kulturális Központ dologi kiadásainak tervezett mértékét is kifogásolták. A válaszadás után egyhangúlag megszavazta a testület az előterjesztést.

Az Önkormányzat (az Europalánta Közhasznú Egyesülettel közös konzorciumban) támogatási kérelmet nyújtott be tavaly májusban a KEHOP „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a környezettudatosságot erősítő személet formálás” című pályázatára. Az uniós forrás célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és -kezelés előmozdítása, és a környezetvédelem erősítése volt. Az önkormányzat „Nézzünk szembe a klímaváltozással! Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren” című pályázata a helyi klímastratégia kidolgozását; a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztást, széleskörű szemléletformálási programok megvalósítását, (pl.: ökokalandok, a klímaszakkörök, a meseösvény, a tanulmányút, klímabörze), illetve a társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítését vállalta. Idén februárban a projekt bruttó 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült (melyből az önkormányzatra jutó támogatás összege 13.750.000 forint). A képviselők megbízták a Városfejlesztő Nonprofit Kft.-t az általános projektmenedzseri és kommunikációs, valamint kötelező nyilvánosság biztosítási feladatok végrehajtásával.

A Fővárosi Közgyűlés megválasztotta a Budapesti Történeti Múzeum új vezetőjét, Népessy Noémit az Óbudai Múzeum és Goldberger Textilipari Gyűjtemény igazgatóját, akinek lemondását a testület elfogadta. Népessy Noémi utódjaként az Felbermann Juditnak, a múzeum szakmai igazgatóhelyettesének szavaztak bizalmaz a képviselők megbízott igazgatóként az igazgatói pályázat elbírálásáig.

Forrás: obuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Szeptember 21-én ismét várja látogatóit a Kőbányai víztároló medence.
Átadják a forgalomnak a Balatoni út XXII. kerületi szakaszán a Háros utcánál elkészült körforgalmú csomópontot 2019. szeptember 14-én, szombaton.
Lezárult a jelöltállítás időszaka, a helyi választási bizottság döntött a jelöltek és a kompenzációs listák nyilvántartásba vételéről, de nem mindegyik döntés jogerős még.
A 2014. szeptemberi számában írta meg először az Óbuda újság, hogy a „Fő tér 2. szám alatti földszinti helyiségekben nyitja meg kapuit az Esernyős Óbudai Kulturális és Információs Pont. “A...
Amint arról az önkormányzat már augusztus végén tájékoztatta elektronikus csatornáin a lakosságot, a II. kerületi lomtalanítás korábban megszokott időpontja ebben az évben december elejére módosul.
Szeptembertől újraindul a II. Kerületi Önkormányzat Szülők Akadémiája című ingyenes előadás-sorozata.
Új felnőtt háziorvosi rendelőket adtak át a Budapesti Szent Ferenc Kórházban.
Az Egészséges Budapest Program részeként jelentős fejlesztések zajlanak az Országos Onkológiai Intézetben. Most adták át az intézmény közel 630 millió forintból beszerzett, új informatikai...
Korszerű és tágas termekben, lebilincselően szép környezetben kezdhetik meg a tanévet a Zugligeti Általános Iskola felső tagozatos diákjai: az egykori Fácán vendéglő védett épületének...
Méltán örvend nagy népszerűségnek a családok körben is a MOM Sport uszodája, ahol kiemelt figyelmet kapnak a gyerekbarát megoldások. A nyári felújítások során is erre fókuszáltak: elkészült a...
A nyári szünet után szeptember 9-én újra kinyit a Fonó Budai Zeneház. Ebben az évadban is autentikus népzenei és táncos programok, új sorozatok, minifesztiválok várják a közönséget a Sztregova utcai...
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelt fontosságúnak tekinti a közlekedés biztonságát. A gyermekek iskolakezdési veszélyeztetettségének csökkentése érdekében Óbuda-Békásmegyer...
Manna Matiné címmel 2017-ben kortárs bábszínházi sorozat indult a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Manna Produkció együttműködésében. A harmadik alkalommal ősztől útjára induló projekt nemcsak a...
Szeptember 6-án nagyszabású utcabállal nyitja a Hadik Kávéház az őszi szezont, az ingyenes koncerten az Ivan and the Parasol lép fel. A Hadik Irodalmi Brunch hétvégi eseményeire ősszel is neves...
Újbuda környezetének védelméért elismerő címet kapott nemrég az önkormányzattól Kremnicsán János, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A Sas-hegyi Látogatóközpont általa vezetett...
A II. Kerületi Önkormányzat célul tűzte ki közterületeinek és közösségi tereinek fejlesztését a belső kerületrészekben.
Idén is megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat a Szentháromság téren. A könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális program várja az olvasóközönséget szeptember...
A Budavári Önkormányzat egy zéró emissziós elektromos buszt adományozott a Budapesti Szent Ferenc Kórháznak. Ez az önkormányzati támogatás tovább segíti azt az együttműködést, ami a kerület és a...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó