Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Újbuda Önkormányzata és a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. idén is teret nyitott azoknak a 60 év feletti alkotóknak, illetve előadóművészeknek, akik tehetséget és kedvet éreztek magukban, hogy bemutassák tudásukat, kreativitásukat. Az ötödik alkalommal megrendezett Szenior “Ki Mit Tud”-on számos alkotói, valamint előadói kategóriában hirdettek győztest.

A 60 év felettieknek szóló művészeti megmérettetést kétévente hirdetik meg a kerületben, két fő kategóriában. Idén csaknem kétszáz pályázó jelentkezett, együttes életkoruk 10 720 esztendő volt. Először az alkotói főkategória győzteseit hirdették ki, ide 69-en küldtek be összesen 122 művet. Változatos és értékes produkciókat hozott az ez évi Szenior “Ki Mit Tud” az előadó-művészeti kategóriákban is. Az elődöntők Albertfalván és Őrmezőn, a közösségi házakban zajlottak október 26-án és 27-én, ezekre 65 műsorszámmal nevezett be több mint 100 fellépő. A legjobbakat válogatták be a TEMI Fővárosi Művelődési Házában (FMH) megrendezett november 17-i döntőbe. Voltak visszatérők, ám szép számmal akadtak a döntősök között most debütáló előadóművészek is.

A produkciókat neves művészekből és szakemberekből álló zsűri értékelte, és biztatta a szereplőket, hogy folytassák előadói tevékenységüket. Oravecz György Pro Cultura Újbuda díjas zongoraművész, valamint Csák József operaénekes az opera, operett és hangszeres zene kategóriák értékelésével vettek részt a zsűriben, Kiss Zoltán Zéró zenész pedig a könnyűzenei kategória szereplőit bírálta el. A verset szavaló vagy humoros előadással készülő versenyzők Horváth Károly és Frenkó Zsolt színművész tanácsaira számíthattak, Bélavári Anna Pro Cultura Újbuda díjas balettmester, valamint Szalay Attila táncművész a táncosok bemutatóinak szakértője volt. A zsűrit erősítette még Szebeni Dóra, a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. közművelődési vezetője is. Több zenés produkcióhoz nyújtott muzsikakíséretével nagy segítséget Hegedűs Valér Béres Ferenc-díjjal kitüntetett zongoraművész.

A közel öt órán át tartó döntőben számos különleges produkciót is láthatott a közönség, a szünetekben az alkotóművészeti kategória legjobb filmjeit tekinthették meg. A fellépők alapvetően műkedvelők voltak, de olyanok is akadtak köztük, akiket már több helyre hívnak szerepelni, noha csak idős korukban kezdtek foglalkozni a nekik kedves művészeti ággal.

A döntő előtt Győrffyné Molnár Ilona, humánszolgálati igazgató üdvözölte a bejutottakat. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem a versengésről szól a Senior Ki Mit Tud. Az időseknek szeretnének példát mutatni, hogy hatvanon túl is van élet, születhetnek színvonalas produkciók. A 60+ program munkatársai aktivitásra igyekeznek biztatni azokat, akiknek többet kellene törődni testi és lelki egészségükkel.

Újbuda élen jár az idősek életminőségének javításában. Nemcsak a Senior Ki Mit Tudot kezdték átvenni más önkormányzatok, szervezetek is, de számos olyan példaértékű szolgáltatást, lehetőséget kínál a kerület már hosszú ideje az idősebb generációknak, ami máshol nem megszokott, nem magától értetődő.

A 60+ kedvezménykártya egyre népszerűbb – mondta el lapunknak Győrffyné Molnár Ilona –, segítségével 19 ezernél is többen vásárolnak kedvező áron. A testi-lelki egészséget fenntartó, kulturális élményeket nyújtó lehetőségek továbbra is helyet kapnak Újbuda idősügyi programjában, a kerületben élők közül pedig egyre többen fedezik fel a nekik legmegfelelőbbeket.

A díjakat Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester adta át. Hoffmann Tamás beszédében örömét fejezte ki, hogy az 5. Szenior “Ki Mit Tud”-ra is ilyen sokan jelentkeztek, és külön megköszönte a részvételt azoknak, akik eddig mindegyik megmérettetésre beneveztek. A városvezető kiemelte: a rendezvény elérte célját, hiszen nem a versengés a fontos, hanem az, hogy minél több, 60. életévét betöltő embernek adjon élményt a közösség, a felkészülés.

Különösen felemelő volt hallani olyan szereplőkről, akik például súlyos betegségből felépülve léptek színpadra, vagy időskori fogyatékosságukat leküzdve adták elő műsorukat. Puskás Győzőné Kovács Klára például hallássérültként lépett fel a táncosok között. Jeltáncával lenyűgözte a zsűrit, övé lett a verseny különdíja.
A táncosok között egyébként ezúttal is Zentai Ferenc és Gitta bizonyult a legjobbnak. A pár nem csupán Újbudán népszerű, az elmúlt évtizedben 30 országos, nemzetközi, budapesti, szenior és nyugdíjas táncversenyről hoztak el érmeket, okleveleket, serlegeket. A néptáncosok közül a Vadrózsa Táncegyüttes Cavinton csoportja végzett az első helyen.
A könnyűzenében az első helyet a saját verseire dalokat író Molnár Zoltán szerezte meg. A hangszeres zene kategóriában két első díjat adott ki a zsűri: Matus Mihály (tárogató) és Nagy János (dallamfütty) osztozott a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Az opera és operett műfajában viszont két különdíjas lett, Nagy Zsuzsanna Fruzsina és Földvári Sándor kapták meg az elismeréseket. A népdal, műdal, kórus kategóriában a Vocalize Kórus arathatta le a babérokat, megelőzve a nemrég alakult, ugyancsak színvonalas produkcióval döntőbe kerülő Újbuda Ezüstkart.

A versmondók közül 2017-ben Rádi Gyuláné előadását értékelte legjobbnak a zsűri, és a humor kategóriát is egy hölgy nyerte. Ligetvári Ernőné saját szerzeményét, a karácsonyi ünnepek előtti családi civódásokat megörökítő monodrámát adta elő nagy átéléssel, a közönség végignevette előadását.

 

A díjazottak:

 

Könnyűzene, musical:
1. hely: Molnár Zoltán
2. hely: Bogdán András
3. hely: Lukács Katica és Ruzsics Jolanda (megosztva)

 

Hangszeres zene:
1. hely: Matus Mihály és Nagy János (megosztva)

 

Opera, operett:

Különdíjak: Nagy Zsuzsanna Fruzsina és Földvári Sándor

 

Vers, próza:
1. hely: Rádi Gyuláné

2. hely: Borsos Miklós

3. hely: Strich Lászlóné

 

Humor:
1. hely: Ligetvári Ernőné

2. hely: Légmán Jenő

3. hely: Borsányi Veronika és Moharos Sándorné

 

Népdal, műdal, kórus
1. hely: Vocalize Női Kórus

2. hely: Újbuda Ezüstkar

3. hely: Diószegi Piroska

Különdíjak: Brindza Erzsébet és Szabóné Nacsa Rozália


Társastánc:
1. hely: Zentai Ferenc és Gitta

2. hely: Akácvirág Tánccsoport
 

Néptánc:
1. hely: Vadrózsák Néptánceggyüttes Cavinton csoportja

2. hely: Alba Regia Nyudíjas Egyesület Hagyományőrző Néptánccsoportja


A verseny különdíja:

Puskás Győzőné Kovács Klára

 

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A koncert a XXII. kerület Szociális Szolgálata és a RØST Norges Musikkorps Forbund együttműködésében valósult meg.
2018. április 16-tól „Hegyvidéki Betegirányítási” modellprogram indult a Böszörményi út 20. szám alatti háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőben.
Országosan is példaértékű tevékenységet folytatnak a nevelők és gondozók az újbudai bölcsődékben – hangzott el a Bölcsődék Napja rendezvényen.
2018. április 19-én döntött a III. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete. A döntést az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. által lebonyolított pályázat alapján hozták meg, az elbírálás két külső szakértő bevonásával, több hónapon keresztül zajlott. A pályázók értesítése a döntésről a testületi ülés után történt meg.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával idén is lehetősége nyílik az óbudai nyugdíjasoknak, hogy Siófok – Sóstón tölthessenek egy hetet a nyári hónapokban.
Közterület-szépítésre igényelhető támogatás, amely a II. kerülethez tartozó terület rendbetételére, kialakítására, valamint a helyreállított terület folyamatos gondozására használható fel.
Kerékpáros KRESZ-pályát alakított ki a II. kerületi önkormányzat a Fenyves parkban - tájékoztatta Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken az MTI-t.
Régi ismerőst üdvözölhet a G12 Galéria közönsége a Hajnóczy József utcai kiállítóhely legújabb tárlatán, amelyen Árva Ilona különleges munkái varázsolják el a látogatókat.
Napelemes energiatermelő rendszert telepített a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) öt épületére, ami a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.
Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából új autó segíti a kerületi Szociális Szolgálat munkáját, melynek az étkeztetésben és az idősek nappali ellátásában is szerepe lesz.
A kormány és a fővárosi városvezetés minden kiszínezett történet és valós vita ellenére nagyobb eredményeket ért el, mint amilyeneket a korábbi évtizedekből fel lehet mutatni – közölte Tarlós István főpolgármester a Budafoki kocsiszín felújított és kibővített épületeinek átadásán.
A Párbeszéd is gyűjteni fogja az aláírásokat annak érdekében, hogy ki lehessen írni a népszavazást a Római-partra tervezett mobilgátról - jelentette be kedden a párt társelnöke.
Számítógépeket adományozott a TATA Consultancy Services az újbudai óvodáknak. A vállalat így segíti az intézményekben végzett környezettudatos nevelést, amely mintaként szolgál országszerte.
Az Újbudai Okostérkép következő generációja jelenik meg hamarosan, amely a korábbi helyszíneken túl újabbakat kínál, már angol nyelven is. A térkép használatához csupán egy okostelefon kell.
Április 15-én rendezik meg a fővárosban a 33. Vivicittá Városvédő Futást. A futóverseny miatt több helyen kell lezárásokra, forgalmi rend változásokra számítani. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztályának tájékoztatója alapján Budapesten az április 14-15-i hétvégén több helyen kell szakaszos és időszakos lezárásokra, valamint parkolási tilalomra számítani. A forgalmi rend változásai a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületeit érintik. A II. kerületben április 15-én 7.00 órától 11.00 óráig lezárásra kerül a Budai alsó rakpart az Üstökös utca és a Dombóvári utca között kerül lezárásra. A versenyről bővebben a http://www.futanet.hu/cikk/telekom-vivicitta-felmaraton-2018/telekom-vivicitta-felmaraton-esemenyinformacio oldalon lehet információt találni. Forrás: masodikkerulet.hu
Ingyenes programokkal várja a kicsiket és a nagyokat április 22-én vasárnap 10 és 17 óra között a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében a Föld napja rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a II. Kerületi Önkormányzat.
Az év elejétől már elektronikusan is intézhetjük az önkormányzati adóhatóságnál lévő ügyeinket, például a telekadót, gépjárműadót vagy az építményadót. A www.budafokteteny.eado.hu oldalon tájékozódhatunk az esetleges hátralékokról, adatbejelentésre és online fizetésre is lehetőség van.
Folytatódik a Campona Játszóház prevenciós programsorozata, melyhez most a Magyar Vöröskereszt csatlakozott, játékos előadásokkal.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

Költöztetés olcsón
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés olcsón

Költöztetés Olcón Gyorsan
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés Olcón Gyorsan

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage

TAKARÍTÁS NAPI 4-ÓRA
( / Állás)

noimage

Életjáradék
(Szabadidő, sport / Egyéb)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó