Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Meglepő elmélettel rukkoltak elő a Gömböc megalkotói, akiknek korábbi felvetése egy nemrég felfedezett csillagközi kisbolygó vizsgálatánál igazolódott.

„Közleményünk megjelenése óta a mi publikációnk a legolvasottabb szakmai anyag az Amerikai Csillagászati Társaság kutatási jelentései között” – tudta meg Domokos Gábortól, az Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének egyetemi tanárától, az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetőjétől a BME.hu. Társaival, Sipos András Árpáddal (BME Építészmérnöki Kar tudományos dékánhelyettes, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi docens, valamint az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport kutatója), Szabó M. Gyulával (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgató) és Várkonyi Péterrel (BME ÉPK Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi docens) közösen jegyeznek egy nyolc évvel ezelőtt a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt, amelyben vázolt elmélet magyarázatot adhat a közelmúltban felfedezett Oumuamua névre keresztelt (magyar jelentése: „messziről érkező első üzenet”) aszteroida kialakulására, és annak felszínén több százmillió év alatt végbement kopási folyamatokra.

A Gömböc (az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van.) felfedezőinek új, a csillagközi objektum észrevétele után kiadott közleménye nemrég jelent meg az Amerikai Csillagászati Társaság folyóiratában. A rövid közlemény feleleveníti a nyolc évvel ezelőtti, az aszteroidák alakfejlődésének leírására felállított matematikai modellt. Ennek értelmében a természet műve lehet a furcsa, ék alakú, kezdetben sokak által földönkívüli űrhajónak vélt csillagközi kisbolygó mai formája, amely októberben került először a Mauin lévő Pan-STARRS távcső látóterébe. „Az űrbéli objektum látványos illusztrációja az egyenletünk által megjósolt alakfejlődésnek” – osztotta meg a BME oktató-kutatója. Minderről a nemzetközi sajtó is beszámolt: írt róla az amerikai Newsweek hírmagazin, és a BBC magazin tudományos rovata is.

A csillagközi térből érkezett a Naprendszerünkbe az elnyúlt, szivarra emlékeztető alakú aszteroida, amelyhez hasonló égi objektum vizsgálatára eddig még nem nyílt lehetősége a tudósoknak. A fotometriai mérések alapján bizonyos, hogy nagysága körülbelül 400 méter hosszú, szélessége és magassága nem lehet több 40 méternél. Eredeti formája, pontos története és anyagösszetétele egyelőre még nem ismert, ám alakját az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport és az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudósai a Gömböc megalkotásakor is alkalmazott elmélethez visszanyúlva magyarázzák. „Az egyetlen stabil és egyetlen instabil egyensúlyi ponttal rendelkező Gömböc segített megtalálni azokat a matematikai modelleket, amelyek szerint valamennyi test a kopási folyamat során a Gömböc ’felé törekszik’, azaz csökken az egyensúlyi helyzeteinek száma. E fejlődési folyamatban azonban a testek többsége valahol megreked, és ’tökéletlen Gömböcként’ fejezik be létüket. Ezeknek az objektumoknak két típusa létezik: a kettő stabil és kettőnél akár több instabil helyzettel rendelkező ún. stabil tökéletlen Gömböcök, valamint a pontosan kettő instabil és kettőnél akár több stabil helyzettel rendelkező ún. instabil tökéletlen Gömböcök” – magyarázza a bme.hu-nak adott interjúban Domokos Gábor, aki az első típusra a folyóparti kavicsokat hozta fel példaként, majd megjegyezte, hogy az utóbbi típusra viszont kevés minta található a természetben.

A kutató szerint a csillaközi térben formálódó objektumok alakját – a földi légkörtől eltérően – az apró meteoritok és az azokkal történő ütközések határozzák meg. „Ilyen körülmények között olyan szokatlan formák is kialakulhatnak, mint amilyen az Oumuamua alakja. A hozzá hasonló hosszúkás testeknek kettő, azaz a Gömböcnél eggyel több instabil egyensúlyi helyzete van, ám akár több stabil állapotuk is lehet.” A műegyetemi oktató és társai szerint az űrbéli objektumok természetes körülmények között és a kezdeti kiinduló formájuktól függetlenül lapos vagy éppen hosszúkás, az Oumuamuához hasonló alakot öltenek, ha kellően hosszú ideig koptatják felszínüket az apró meteoritok. A hawaii felfedezésű aszteroidával szemben a Naprendszerünkön belül keringő testek a ritka közeg ellenére gyakran ütköznek kisebb és nagyobb kődarabokkal, és e közben nagy eséllyel eltörnek vagy megsemmisülnek. Az ősszel észlelt objektum valószínűleg több százmillió évig, viszonylag zavartalanul haladhatott olyan csillagközi térben, ahol a törmelékanyag a Naprendszerben mértnél jelentősen ritkább lehetett.

A Gömböc felfedezése után felállított matematikai modellekkel a kutatók azt is elemezték, hogy más testek esetén hogyan függ össze az objektumok alakja és az egyensúlyi helyzeteinek száma, valamint ezen egyensúlyi állapotok mennyire alkalmasak a formák és az alakváltozások leírására. „A Gömböccel összefüggő elmélet megsejtőjét, Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikust a 70. születésnapján ajándékoztunk meg egy felvetését igazoló kisméretű Gömböccel, mely a 001-es sorszámot kapta. A professzor ekkor hívta fel a figyelmünket arra, hogy szerinte a Gömböchöz köthető matematikai egyenletekkel további alakfejlődési jelenségek is magyarázhatók. Többek között ez az állítás ösztönzött minket arra, hogy elgondolásunkat továbbvigyük” – emlékezett vissza a későbbi kísérletekre Domokos Gábor.

A Gömböc segítségével már több kozmikus kérdésre is választ kaptak a magyar tudósok: például a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a NASA-val együttműködve közösen bizonyították be, hogy a vörös bolygót egykor nagyméretű folyók szelték át. A Gömböc ihlette meg az amerikai Pennsylvaniai Egyetemen működő drónfejlesztő központ kutatóit is a piko drónok formatervezésekor. A BME kutatói jelenleg is együtt dolgoznak több külföldi kutatócsoporttal. Ma már több mint 50 különböző országban több ezer különféle Gömböc létezik. Egyedi, sorszámozott darabokat olyan világhírű intézményekben állították ki, mint az Oxfordi és a Princeton Egyetem, vagy a windsori kastély.

A világ legnagyobb méretű Gömböc-formájú szobrát állították fel december közepén a budapesti Corvin-sétányon. A csaknem 4,5 méter magas és több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült, gyöngyszórt krómacél héjjal rendelkező, 40 ezer liter térfogatú szobor a világszenzációnak számító magyar felfedezésnek állít emléket. A komoly kutatómunkát és egyben matematikai zsenialitást megtestesítő objektumról eddig a legnagyobb, 2,5 méteres szobrot a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában állítottak ki. A most avatott szobrot a Futureal-csoport megbízásából Zalavári József, a BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék egyetemi docensének művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette.

A műegyetemi tudós úgy látja, hogy társaival egy igen érdekes természettudományos kérdéskör feltárására és részleges megválaszolására tesznek kísérletet. A matematikán belül már léteznek ugyan a megfelelő modellek, de ezek megismerése nem könnyű feladat. „Az alakfejlődés vizsgálata a modern matematika egyik legszebb és legnehezebb ága. Időbe telik, amíg otthonosan mozgunk ezen a szakterületen.” Domokos Gábor úgy véli, hogy ez a kutatási terület sok lehetőséggel kecsegtet, és örömét fejezte ki, amiért az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport nyári megalakulásával e terület az Akadémia támogatását is élvezi. Reméli, hogy a BME lehet az országos, és akár a regionális nemzetközi központja is az alakfejlődés elemzésével összefüggő kutatásoknak.

„Hosszú távú feladatok elvégzése mellett köteleztük el magunkat. Mindehhez a műegyetemi karok és a különböző tudományágak képviselői, így matematikusok, fizikusok vagy gyakorló geológusok nyelvén is érteni kell, az ő összehangolt együttműködésükre van szükség” – hangsúlyozta a felfedező, aki szerint e fiatal műegyetemi kutatócsoport híd lehet az elméleti és az alkalmazott tudományok között. „Mindannyian hiszünk abban, hogy a matematika, ezen belül a geometria a természetes alakfejlődési folyamatok nyelve. Bízunk benne, hogy ez a megközelítés segíthet bennünket az élettelen természet formáinak mélyebb megértésében” – fűzte hozzá.

 

forrás: bme.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Régi ismerőst üdvözölhet a G12 Galéria közönsége a Hajnóczy József utcai kiállítóhely legújabb tárlatán, amelyen Árva Ilona különleges munkái varázsolják el a látogatókat.
Napelemes energiatermelő rendszert telepített a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) öt épületére, ami a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.
Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából új autó segíti a kerületi Szociális Szolgálat munkáját, melynek az étkeztetésben és az idősek nappali ellátásában is szerepe lesz.
A kormány és a fővárosi városvezetés minden kiszínezett történet és valós vita ellenére nagyobb eredményeket ért el, mint amilyeneket a korábbi évtizedekből fel lehet mutatni – közölte Tarlós István főpolgármester a Budafoki kocsiszín felújított és kibővített épületeinek átadásán.
A Párbeszéd is gyűjteni fogja az aláírásokat annak érdekében, hogy ki lehessen írni a népszavazást a Római-partra tervezett mobilgátról - jelentette be kedden a párt társelnöke.
Számítógépeket adományozott a TATA Consultancy Services az újbudai óvodáknak. A vállalat így segíti az intézményekben végzett környezettudatos nevelést, amely mintaként szolgál országszerte.
Az Újbudai Okostérkép következő generációja jelenik meg hamarosan, amely a korábbi helyszíneken túl újabbakat kínál, már angol nyelven is. A térkép használatához csupán egy okostelefon kell.
Április 15-én rendezik meg a fővárosban a 33. Vivicittá Városvédő Futást. A futóverseny miatt több helyen kell lezárásokra, forgalmi rend változásokra számítani. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztályának tájékoztatója alapján Budapesten az április 14-15-i hétvégén több helyen kell szakaszos és időszakos lezárásokra, valamint parkolási tilalomra számítani. A forgalmi rend változásai a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületeit érintik. A II. kerületben április 15-én 7.00 órától 11.00 óráig lezárásra kerül a Budai alsó rakpart az Üstökös utca és a Dombóvári utca között kerül lezárásra. A versenyről bővebben a http://www.futanet.hu/cikk/telekom-vivicitta-felmaraton-2018/telekom-vivicitta-felmaraton-esemenyinformacio oldalon lehet információt találni. Forrás: masodikkerulet.hu
Ingyenes programokkal várja a kicsiket és a nagyokat április 22-én vasárnap 10 és 17 óra között a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében a Föld napja rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a II. Kerületi Önkormányzat.
Az év elejétől már elektronikusan is intézhetjük az önkormányzati adóhatóságnál lévő ügyeinket, például a telekadót, gépjárműadót vagy az építményadót. A www.budafokteteny.eado.hu oldalon tájékozódhatunk az esetleges hátralékokról, adatbejelentésre és online fizetésre is lehetőség van.
Folytatódik a Campona Játszóház prevenciós programsorozata, melyhez most a Magyar Vöröskereszt csatlakozott, játékos előadásokkal.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kedvezményes muskátli-vásárlási akciót rendez, 2018. április 14-én (szombaton) 8.00 órától a készlet erejéig, de legkésőbb 18.00 óráig!
A Danubius Nemzeti Hajós Egylet idén is Óbudán szervezte a nemzetközi évadnyitó versenyét. A március 17-i Szent XXIII. János pápa parktól induló bajnokságon a kerület több evezőse is megméretette magát.
Kormányzati, illetve európai uniós támogatással teljes egészében megújult a Szent János Kórház Kútvölgyi úti nővérszállója. „Kulcsfontosságú, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassanak és pihenhessenek azok, akik az ápolási munka nehézségeit vállalják” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Szent János Kórház megújult nővérszállójának átadásán. Szólt arról is, hogy a kormány elkötelezett a János kórház újjáépítése, illetve a Kútvölgyi úti szakrendelő felújítása mellett – ez utóbbi cél megvalósítására már át is utaltak 9,3 milliárd forintot. Szerinte a következő négy évnek Budapesten az egészségügyi fejlesztések jegyében kell telnie, ezekhez pedig az Egészséges Budapest Program adhatja meg az irányokat. Gulyás Gergely kitért rá, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tavaly indította el rendelőfelújítási programját, amelynek keretében az összes XII. kerületi, gyermekeket és felnőtteket ellátó háziorvosi rendelő megújul. „A cél az, hogy az alapellátástól a járó- és fekvőbeteg ellátásig megfelelő infrastruktúrájú, modern intézmények álljanak a betegek rendelkezésére” – hangsúlyozta. Szintén a betegek érdeke – tette hozzá –, hogy akik ápolják őket, rendezett körülmények között élhessenek. Ezt szolgálja a mostani fejlesztés, a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása, valamint az is, hogy az ápolói bérek 51 százalékkal nőttek az elmúlt kormányzati ciklusban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nehéz munkát végző egészségügyi dolgozókhoz méltatlan állapotban volt a Szent János Kórház nővérszállója, amelynek felújítását a kormány 350 millió forinttal támogatta. Az energetikai korszerűsítésre fordított európai uniós forrásokkal együtt összesen 486 millió forintból valósult meg a beruházás. A tárcavezető megemlítette, hogy az Egészséges Budapest Program szinte mindegyik egészségügyi intézményt érinti a környéken. Ennek révén a Szent János Kórház mellett például a Szent Ferenc Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban is látványosan javulhat a betegellátás színvonala. „Hosszú idő óta ez az első olyan, igazán kézzelfogható, jelentős beruházás, ami azt igazolja, hogy a János kórház a megújulás útjára állt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a nővérszálló rendbetétele kapcsán. Kiemelte, hogy rendkívül lepusztult állapotban volt az épület, ahol mostantól színvonalas elhelyezést biztosíthatnak a Szent János Kórház szakdolgozóinak. Úgy látja, hogy a nővérhiány miatt nagy szükség van a szálláshelyre, amely elsősorban a vidéken élők számára teremti meg annak lehetőségét, hogy az intézményben munkát tudjanak vállalni. A Szent János Kórház műszaki osztályvezetője, Hanusz Ákos tájékoztatása szerint száztíz egyágyas szobát alakítottak ki a felújítás során épületszerkezetig visszabontott szállóban, ahol korábban csak kétágyas elhelyezésre volt lehetőség. Új bútorok és műszaki berendezések kerültek minden szobába, amelyek lakói ingyenesen vehetik igénybe a tévé- és internet-szolgáltatást. A helyiségekben egyedileg szabályozható, mennyezeti hűtő-fűtő paneleket szereltek fel, a környezetkímélő és gazdaságos energiafelhasználás érdekében pedig levegő-víz hőszivattyút, valamint napelemes rendszert telepítettek a tetőre. Forrás: hegyvidek.hu
Május 2-ig lehet jelentkezni a 14. alkalommal meghirdetett Janikovszky Éva meseíró pályázatra - közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).
A 100 éves Éva nénit otthonában, családja körében köszöntette születésnapja alkalmából Varga Mihály miniszter, a kerület országgyűlési képviselője, Kelemen Viktória alpolgármester és Farkas Balázs önkormányzati képviselő.
A felújítás eredményeképpen az épület kívül-belül európai színvonalú diákszállóvá alakul át és több mint 400 hallgatónak nyújt majd európai színvonalú szálláshelyet.
Lépcsőt neveztek el Pasaréten Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészről, aki hosszú évtizedekig volt a II. kerület lakója.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó