Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Az Újbuda ünnepi számában 2017 fontosabb eredményeiből szemezgettünk – az egészségügyi és sportfejlesztésektől egészen egy világbajnoki ezüstéremig.

Gyermek-egészségügyi központtal bővül a kerület

Csaknem kétmilliárd forintból valósul meg a Gyermek-egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet Újbudán. Jelenleg évente átlagosan negyvenezer gyermeket látnak el a kerületben, ez a szám az egészségügyi központ működésbe lépése után több mint duplájára, százezerre is nőhet. A kormány által nyújtott összegből felújítják és korszerűsítik az intézménynek helyet adó ingatlant, az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épületét. Az orvosi felszerelések finanszírozását az önkormányzat vállalta magára.

 

Új városrész épül a Duna mentén

Júniusban tették le a BudaPart alapkövét – ez a beruházás több ütemben újítja meg az egykor virágzó, ma elhagyatott Duna-parti ipari területek egy részét. A 26 milliárd forintos fejlesztés első ütemében két lakóépület készül el, ezzel egyidőben kezdődik a mintegy húszezer négyzetméteres BudaPart Offices „C” létesítményének kivitelezése. A ma is kerületi székhellyel rendelkező Mol-csoport ragaszkodik Újbudához, így a BudaParton építi meg új székházát Mol Campus néven, amely a tervek szerint a régió legmodernebb, legkorszerűbb, leginnovatívabb irodaháza lesz.

 

Megújul a kerület jelképe

A ciszterci rend 310 millió forint támogatást kapott a budai Szent Imre-templom felújítására: ennek részeként renoválják a Gellért-hegy felőli, megsüllyedt épületblokkokat, a templom homlokzatát és belső tereit is. Az elmúlt esztendőkben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 13,5 millió forint hozzájárulásban részesült, amelyet különböző programjaira, kisebb beruházásokra fordíthatott.

 

Önkéntes központ a 60+ programnak

Az Újbuda 60+ Program célja az időskor aktív és teljes megélése, amit a szervezők mozgásos, mentálhigiénés és szociális programokkal támogatnak, miközben a modern világban is segítik az eligazodást. A program résztvevői májustól a Kérő utcai Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban intézhetik ügyeiket. A Norvég Alap szponzorálásával tavaly indult önkéntes projekt keretében lehetőség nyílt a programot kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére: a Kérő utcai épületet sikerült úgy megújítani és bővíteni, hogy eredeti funkcióját is meghagyták.

 

Jövőre már az Etele térig visz az 1-es villamos

Novemberben megkezdődtek az 1-es villamos meghosszabbításának munkálatai, így a tervek szerint 2018 végére teljessé válik a vonal infrastruktúrája. A mintegy 1,7 kilométer hosszú új pálya az Etele út közepén vezet, rákanyarodva a Somogyi útra, egészen az Etele térig. A villamosvonal fejlesztéséhez komplex köz- és zöldfelületi beruházás is társul: megújul a Tétényi út és Fejér Lipót utca közötti park és játszótér, az Etele út északi oldalán a Somogyi út és Bártfai út közötti szakaszon található park, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sáv is.

 

A 77 Elektronika nyerte az idei Magyar Innovációs Nagydíjat

A 17. alkalommal átadott Magyar Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a gyógyászatban használt félautomata vizeletanalizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Az elismerést Zettwitz Sándor ügyvezető Kövér Lászlótól márciusban vette át a Parlamentben. Az esztendő második fele is emlékezetes marad a csaknem száz fejlesztőmérnököt foglalkoztató cég életében, hiszen októberben adták át a több mint egymilliárd forintos beruházással létrehozott kutatási, fejlesztési és innovációs központot.

 

Dzsúdóközpont Gazdagréten, futókör és fitneszpark Sasadon

Széleskörű kormányzati és önkormányzati összefogásnak, valamint a Magyar Judo Szövetségtől, illetve a szülőktől érkező támogatásnak köszönhetően nyílt meg év elején az Budai Judo Akadémia. A Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola épületének bővítésével létrehozott, 800 négyzetméter alapterületű akadémia minden igényt és korosztályt képes kiszolgálni, egészen a világversenyekre való felkészítésig. További sportolási lehetőségekkel is bővült a kerület, amikor májusban átadták a Szent Adalbert téri játszótér köré épült futópályát és fitneszparkot.

 

Világbajnoki ezüst

Verrasztó Dávid a 2017-es a budapesti úszó-világbajnokság zárónapján, a 400 vegyes fináléjában szerzett ezüstérmet a Duna Arénában. A kerületünkben élő úszó 2016-ban kapta meg az Újbuda Kiváló Sportolója elismerő címet felnőtt kategóriában.

 

Forrás: ujbuda.hu

 

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Régi ismerőst üdvözölhet a G12 Galéria közönsége a Hajnóczy József utcai kiállítóhely legújabb tárlatán, amelyen Árva Ilona különleges munkái varázsolják el a látogatókat.
Napelemes energiatermelő rendszert telepített a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) öt épületére, ami a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.
Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából új autó segíti a kerületi Szociális Szolgálat munkáját, melynek az étkeztetésben és az idősek nappali ellátásában is szerepe lesz.
A kormány és a fővárosi városvezetés minden kiszínezett történet és valós vita ellenére nagyobb eredményeket ért el, mint amilyeneket a korábbi évtizedekből fel lehet mutatni – közölte Tarlós István főpolgármester a Budafoki kocsiszín felújított és kibővített épületeinek átadásán.
A Párbeszéd is gyűjteni fogja az aláírásokat annak érdekében, hogy ki lehessen írni a népszavazást a Római-partra tervezett mobilgátról - jelentette be kedden a párt társelnöke.
Számítógépeket adományozott a TATA Consultancy Services az újbudai óvodáknak. A vállalat így segíti az intézményekben végzett környezettudatos nevelést, amely mintaként szolgál országszerte.
Az Újbudai Okostérkép következő generációja jelenik meg hamarosan, amely a korábbi helyszíneken túl újabbakat kínál, már angol nyelven is. A térkép használatához csupán egy okostelefon kell.
Április 15-én rendezik meg a fővárosban a 33. Vivicittá Városvédő Futást. A futóverseny miatt több helyen kell lezárásokra, forgalmi rend változásokra számítani. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztályának tájékoztatója alapján Budapesten az április 14-15-i hétvégén több helyen kell szakaszos és időszakos lezárásokra, valamint parkolási tilalomra számítani. A forgalmi rend változásai a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületeit érintik. A II. kerületben április 15-én 7.00 órától 11.00 óráig lezárásra kerül a Budai alsó rakpart az Üstökös utca és a Dombóvári utca között kerül lezárásra. A versenyről bővebben a http://www.futanet.hu/cikk/telekom-vivicitta-felmaraton-2018/telekom-vivicitta-felmaraton-esemenyinformacio oldalon lehet információt találni. Forrás: masodikkerulet.hu
Ingyenes programokkal várja a kicsiket és a nagyokat április 22-én vasárnap 10 és 17 óra között a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében a Föld napja rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a II. Kerületi Önkormányzat.
Az év elejétől már elektronikusan is intézhetjük az önkormányzati adóhatóságnál lévő ügyeinket, például a telekadót, gépjárműadót vagy az építményadót. A www.budafokteteny.eado.hu oldalon tájékozódhatunk az esetleges hátralékokról, adatbejelentésre és online fizetésre is lehetőség van.
Folytatódik a Campona Játszóház prevenciós programsorozata, melyhez most a Magyar Vöröskereszt csatlakozott, játékos előadásokkal.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kedvezményes muskátli-vásárlási akciót rendez, 2018. április 14-én (szombaton) 8.00 órától a készlet erejéig, de legkésőbb 18.00 óráig!
A Danubius Nemzeti Hajós Egylet idén is Óbudán szervezte a nemzetközi évadnyitó versenyét. A március 17-i Szent XXIII. János pápa parktól induló bajnokságon a kerület több evezőse is megméretette magát.
Kormányzati, illetve európai uniós támogatással teljes egészében megújult a Szent János Kórház Kútvölgyi úti nővérszállója. „Kulcsfontosságú, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassanak és pihenhessenek azok, akik az ápolási munka nehézségeit vállalják” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Szent János Kórház megújult nővérszállójának átadásán. Szólt arról is, hogy a kormány elkötelezett a János kórház újjáépítése, illetve a Kútvölgyi úti szakrendelő felújítása mellett – ez utóbbi cél megvalósítására már át is utaltak 9,3 milliárd forintot. Szerinte a következő négy évnek Budapesten az egészségügyi fejlesztések jegyében kell telnie, ezekhez pedig az Egészséges Budapest Program adhatja meg az irányokat. Gulyás Gergely kitért rá, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tavaly indította el rendelőfelújítási programját, amelynek keretében az összes XII. kerületi, gyermekeket és felnőtteket ellátó háziorvosi rendelő megújul. „A cél az, hogy az alapellátástól a járó- és fekvőbeteg ellátásig megfelelő infrastruktúrájú, modern intézmények álljanak a betegek rendelkezésére” – hangsúlyozta. Szintén a betegek érdeke – tette hozzá –, hogy akik ápolják őket, rendezett körülmények között élhessenek. Ezt szolgálja a mostani fejlesztés, a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása, valamint az is, hogy az ápolói bérek 51 százalékkal nőttek az elmúlt kormányzati ciklusban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nehéz munkát végző egészségügyi dolgozókhoz méltatlan állapotban volt a Szent János Kórház nővérszállója, amelynek felújítását a kormány 350 millió forinttal támogatta. Az energetikai korszerűsítésre fordított európai uniós forrásokkal együtt összesen 486 millió forintból valósult meg a beruházás. A tárcavezető megemlítette, hogy az Egészséges Budapest Program szinte mindegyik egészségügyi intézményt érinti a környéken. Ennek révén a Szent János Kórház mellett például a Szent Ferenc Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban is látványosan javulhat a betegellátás színvonala. „Hosszú idő óta ez az első olyan, igazán kézzelfogható, jelentős beruházás, ami azt igazolja, hogy a János kórház a megújulás útjára állt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a nővérszálló rendbetétele kapcsán. Kiemelte, hogy rendkívül lepusztult állapotban volt az épület, ahol mostantól színvonalas elhelyezést biztosíthatnak a Szent János Kórház szakdolgozóinak. Úgy látja, hogy a nővérhiány miatt nagy szükség van a szálláshelyre, amely elsősorban a vidéken élők számára teremti meg annak lehetőségét, hogy az intézményben munkát tudjanak vállalni. A Szent János Kórház műszaki osztályvezetője, Hanusz Ákos tájékoztatása szerint száztíz egyágyas szobát alakítottak ki a felújítás során épületszerkezetig visszabontott szállóban, ahol korábban csak kétágyas elhelyezésre volt lehetőség. Új bútorok és műszaki berendezések kerültek minden szobába, amelyek lakói ingyenesen vehetik igénybe a tévé- és internet-szolgáltatást. A helyiségekben egyedileg szabályozható, mennyezeti hűtő-fűtő paneleket szereltek fel, a környezetkímélő és gazdaságos energiafelhasználás érdekében pedig levegő-víz hőszivattyút, valamint napelemes rendszert telepítettek a tetőre. Forrás: hegyvidek.hu
Május 2-ig lehet jelentkezni a 14. alkalommal meghirdetett Janikovszky Éva meseíró pályázatra - közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).
A 100 éves Éva nénit otthonában, családja körében köszöntette születésnapja alkalmából Varga Mihály miniszter, a kerület országgyűlési képviselője, Kelemen Viktória alpolgármester és Farkas Balázs önkormányzati képviselő.
A felújítás eredményeképpen az épület kívül-belül európai színvonalú diákszállóvá alakul át és több mint 400 hallgatónak nyújt majd európai színvonalú szálláshelyet.
Lépcsőt neveztek el Pasaréten Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészről, aki hosszú évtizedekig volt a II. kerület lakója.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó