Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Élményekben, programokban és ünnepségekben gazdag esztendőt zárhat a kerületben működő Finn Nagykövetség. Száz éve kiáltották ki Finnország függetlenségét, Újbuda pedig a követséggel együtt ünnepelt egész esztendőben. Petri Tuomi-Nikula nagykövettel a jubileumról, könyvekről, zenéről és cicákról beszélgettünk.

– Lassan véget ér az esztendő, lezárul a százéves finn függetlenség jubileumi éve, a Suomi 100 is. Újbuda a nagykövetséggel ápolt évtizedes barátság okán különös figyelmet szentelt a közös ünneplésnek. Melyik volt az Ön legkedvesebb programja?

A kerület és a Finn Nagykövetség barátsága 80 esztendeje tart, diplomatáink azóta dolgoznak Budapesten. Amikor két évvel ezelőtt megérkeztem, igyekeztem mindent megtanulni Magyarországról. A rezidenciáról például megtudtam, hogy az ideköltözéskor itt egy barokk villa állt. Nem is találhattunk volna szebb helyet. A környék nyugodt, a Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség, az állami hivatalok, a reptér gyorsan megközelíthető. A panoráma bámulatos, a levegő friss. Szeretnénk ennek a szerencsének megfelelni, és jó polgárai lenni Újbudának. A szomszédokkal igazán baráti a viszony, közös macskáink is vannak. A jubileumi esztendőhöz kötödően a Feneketlen-tónál, a gyerekekkel közösen végzett faültetés volt az egyik kedvenc programom. A finneknél nagy hagyománya van a függetlenség napi fenyőültetésnek. Remélem, 100 év múlva az akkori újbudai polgármester, illetve finn nagykövet egy gyönyörű, monumentális növényt talál majd ott.

 

– A kerület és a nagykövetség barátságának egyik pillére nyelveink közös eredete. Hogyan nyilvánul ez meg a mindennapi életében? Van kedvenc magyar irodalmi alkotása?

Ha magyar beszélgetést hallok, csaknem minden szót értek. Semmi nem maradhat előttem titokban (nevet), bár a nyelvet még nem beszélem tökéletesen. A finneknek ismerősen cseng a hangzása, hiszen a mi nyelvünk is az első szótagra helyezi a hangsúlyt, a magyarhoz hasonlóan. Ha a magyar írók valamelyikét kellene említenem, elsőként Esterházy Péter jut eszembe. A magyar fővárosról, irodalomról és kultúráról ugyanakkor egy finn író és szobrász alkotásából tudtam meg a legtöbbet. Yrjö Liipola három évtizeden át, 1934-ig élt Budapesten, Vándoréveim című alkotása a 20. század elején készült. Mélyen hatott rám az olasz Claudio Magris esszéregénye is, amelyet a Dunáról és a Duna menti közép-kelet-európai országokról írt. Kertész Imre munkássága szintén fontos része a magyar nyelvi és irodalmi élményeimnek, jelen voltam tavaly a Nobel-díjas író temetésén is. Ott hallottam azt, amit vitathatatlannak tartok: Kertész Imre az irodalom Beethovenje, Mozartja és Jean Sibeliusa egy személyben.

 

– Maradva a kultúránál: a Finnagora Finnország önálló budapesti intézete. Fő célja, hogy előmozdítsa a finn művészek, tudósok, gazdasági-társadalmi szereplők közép-európai jelenlétét. Hogyan tud ebben segíteni Budapest?

Az elmúlt két évem során a Magyar Állami Operaházban mutatták be a tavaly elhunyt Einojuhani Rautavaara Bánya című operáját, amelyet az 1956-os magyarországi események ihlettek. A premier nagy hatással volt a nézőkre. A magyarok nagyon szeretik a komolyzenét, és Magyarország a klasszikus alkotások egyik központja. November elején a Miskolci Szimfonikus Zenekar játszotta Sibelius A tuonelai hattyú című művét, legutóbb pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adta elő Rautavaara Cantus Arcticusát. A közös kulturális kincsek kapcsán mindenképpen meg kell említenem a kerület egyik legismertebb és legszebb eseményét: az idei ELEVEN Ősz alkalmából a Bartók Béla Boulevard galériáiban és vendéglátóhelyein Finnország és a finn kultúra volt a kiemelt tematika.

 

– Hazánkban egyre több olyan kulturális esemény van, ahol a gasztronómia is fontos szerepet kap. Ez Önnek szintén hobbija. Sikerült nálunk is megtalálnia a kedvenc helyeket és ízeket?

Nem is annyira az ízekre helyezném a hangsúlyt. Világszerte példaértékű, hogy Magyarországon olyan menüsort lehet összeállítani, amelyben minden fogáshoz különböző fajta kiváló minőségű bort szolgálnak fel. (Ilyet talán csak Olaszországban tapasztaltam.) Nálunk a halas ételek a legnépszerűbbek, a hagyományos magyar ízek nekem kissé nehezek, a pontyot azonban kifejezetten szeretem. Ha jót szeretnék enni, elsősorban olyan éttermet választok, ahol a fúziós konyha dominál: nagyon finom ízeket lehet kreálni a francia, az olasz és a magyar élelmek kombinációival. Újbudán a kedvenceim a Gottier és a Hadik Kávéház, ahova szívesen betérek egy-egy ebédre. Ezek a helyek mindig nagyon barátságosak.

 

– Sport és egészség: hogyan tud a nagykövetség és Újbuda ezen a téren is együttműködni? A finnekről köztudott, hogy szeretik a természetet és a sportot. A kerület számára ez szintén nagyon fontos...

Finnországban a dohányzás jelentős mértékben visszaszorult, ahogy Magyarországon is rendkívül kedvező a folyamat, elsősorban Budapesten. Az egészségre és a mozgásra sokat adok, rendszeresen futok a szabadban. Mindig vannak sorstársaim, akik a hideg ellenére is edzenek, sétálnak vagy nordic walkingoznak. Ha az utcai sportolást nézem, akkor egyértelmű a hasonlóság Helsinki és Budapest között. A finn függetlenség 100. évfordulója tiszteletére a Magyar Szabadidősport Szövetség és Finnország Budapesti Nagykövetsége rendhagyó sporteseményt szervezett: a résztvevőknek tavasztól őszig 100 kilométert kellett sétálva vagy futva „összegyűjteniük”. A faültetés után ez volt a másik kedvenc évfordulós eseményem. A sportolás terén Magyarország és Finnország között van egy nagy különbség: itt az élsportok állami támogatására sokkal nagyobb gondot fordítanak.

 

– A függetlenség kikiáltásának napja december 6. Az egész hónap az ünnepség jegyében telik?

Fogadásokkal, istentisztelettel és koncertekkel ünneplünk. Ez alkalomból Magyarországra utazik Maria Lohela, a Finn Parlament házelnöke, a magyar közjogi méltóságokkal és diplomatákkal közösen emlékezünk Finnország történelmének jeles eseményére. Magyar részről egy fantasztikus ajándékban részesülünk: az állam jóvoltából Finnország egy Bogányi Gergely által fejlesztett versenyzongorával gazdagodik. (Bogányi Gergely és karmester testvére, Bogányi Tibor évekig élt Finnországban, és zenei tanulmányaikat egyebek közt a Sibelius Akadémián folytatták.) December 3–6. között a Finn Nagykövetség az állam zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti Budapesten az Erzsébet hidat, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig egy fényinstalláció segítségével idézik meg az aurora borealist, vagyis az északi fényt magyar és finn művészek együttműködésében. A “fényszobrot” Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművész álmodta meg.

 

– Közeledik az új esztendő, új kezdetekkel, feladatokkal. Mit üzen az újbudai olvasóknak?

Az az erőbedobás, amellyel a helyiek a Suomi 100-ban részt vettek, jellemezte a magyarok egész éves hozzáállását hozzánk és nemzeti ünnepünkhöz. Kiváltságosnak tartom magunkat, hogy ilyen szívélyességgel és barátsággal fogadják ünnepeinket, kultúránkat és bennünket. Ezt a különleges kapcsolatot mindenképpen fenn kell tartani. Több gazdasági, politikai, társadalmi projektet kell folytatnunk, amelyek ezt alátámasztják, hiszen pénz nélkül nincs kultúra, szépség, nincs mód a két nemzet kincseinek kölcsönös megismerésére.

 

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Régi ismerőst üdvözölhet a G12 Galéria közönsége a Hajnóczy József utcai kiállítóhely legújabb tárlatán, amelyen Árva Ilona különleges munkái varázsolják el a látogatókat.
Napelemes energiatermelő rendszert telepített a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) öt épületére, ami a környezet védelme mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez.
Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából új autó segíti a kerületi Szociális Szolgálat munkáját, melynek az étkeztetésben és az idősek nappali ellátásában is szerepe lesz.
A kormány és a fővárosi városvezetés minden kiszínezett történet és valós vita ellenére nagyobb eredményeket ért el, mint amilyeneket a korábbi évtizedekből fel lehet mutatni – közölte Tarlós István főpolgármester a Budafoki kocsiszín felújított és kibővített épületeinek átadásán.
A Párbeszéd is gyűjteni fogja az aláírásokat annak érdekében, hogy ki lehessen írni a népszavazást a Római-partra tervezett mobilgátról - jelentette be kedden a párt társelnöke.
Számítógépeket adományozott a TATA Consultancy Services az újbudai óvodáknak. A vállalat így segíti az intézményekben végzett környezettudatos nevelést, amely mintaként szolgál országszerte.
Az Újbudai Okostérkép következő generációja jelenik meg hamarosan, amely a korábbi helyszíneken túl újabbakat kínál, már angol nyelven is. A térkép használatához csupán egy okostelefon kell.
Április 15-én rendezik meg a fővárosban a 33. Vivicittá Városvédő Futást. A futóverseny miatt több helyen kell lezárásokra, forgalmi rend változásokra számítani. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztályának tájékoztatója alapján Budapesten az április 14-15-i hétvégén több helyen kell szakaszos és időszakos lezárásokra, valamint parkolási tilalomra számítani. A forgalmi rend változásai a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületeit érintik. A II. kerületben április 15-én 7.00 órától 11.00 óráig lezárásra kerül a Budai alsó rakpart az Üstökös utca és a Dombóvári utca között kerül lezárásra. A versenyről bővebben a http://www.futanet.hu/cikk/telekom-vivicitta-felmaraton-2018/telekom-vivicitta-felmaraton-esemenyinformacio oldalon lehet információt találni. Forrás: masodikkerulet.hu
Ingyenes programokkal várja a kicsiket és a nagyokat április 22-én vasárnap 10 és 17 óra között a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében a Föld napja rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a II. Kerületi Önkormányzat.
Az év elejétől már elektronikusan is intézhetjük az önkormányzati adóhatóságnál lévő ügyeinket, például a telekadót, gépjárműadót vagy az építményadót. A www.budafokteteny.eado.hu oldalon tájékozódhatunk az esetleges hátralékokról, adatbejelentésre és online fizetésre is lehetőség van.
Folytatódik a Campona Játszóház prevenciós programsorozata, melyhez most a Magyar Vöröskereszt csatlakozott, játékos előadásokkal.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kedvezményes muskátli-vásárlási akciót rendez, 2018. április 14-én (szombaton) 8.00 órától a készlet erejéig, de legkésőbb 18.00 óráig!
A Danubius Nemzeti Hajós Egylet idén is Óbudán szervezte a nemzetközi évadnyitó versenyét. A március 17-i Szent XXIII. János pápa parktól induló bajnokságon a kerület több evezőse is megméretette magát.
Kormányzati, illetve európai uniós támogatással teljes egészében megújult a Szent János Kórház Kútvölgyi úti nővérszállója. „Kulcsfontosságú, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassanak és pihenhessenek azok, akik az ápolási munka nehézségeit vállalják” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Szent János Kórház megújult nővérszállójának átadásán. Szólt arról is, hogy a kormány elkötelezett a János kórház újjáépítése, illetve a Kútvölgyi úti szakrendelő felújítása mellett – ez utóbbi cél megvalósítására már át is utaltak 9,3 milliárd forintot. Szerinte a következő négy évnek Budapesten az egészségügyi fejlesztések jegyében kell telnie, ezekhez pedig az Egészséges Budapest Program adhatja meg az irányokat. Gulyás Gergely kitért rá, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tavaly indította el rendelőfelújítási programját, amelynek keretében az összes XII. kerületi, gyermekeket és felnőtteket ellátó háziorvosi rendelő megújul. „A cél az, hogy az alapellátástól a járó- és fekvőbeteg ellátásig megfelelő infrastruktúrájú, modern intézmények álljanak a betegek rendelkezésére” – hangsúlyozta. Szintén a betegek érdeke – tette hozzá –, hogy akik ápolják őket, rendezett körülmények között élhessenek. Ezt szolgálja a mostani fejlesztés, a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása, valamint az is, hogy az ápolói bérek 51 százalékkal nőttek az elmúlt kormányzati ciklusban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nehéz munkát végző egészségügyi dolgozókhoz méltatlan állapotban volt a Szent János Kórház nővérszállója, amelynek felújítását a kormány 350 millió forinttal támogatta. Az energetikai korszerűsítésre fordított európai uniós forrásokkal együtt összesen 486 millió forintból valósult meg a beruházás. A tárcavezető megemlítette, hogy az Egészséges Budapest Program szinte mindegyik egészségügyi intézményt érinti a környéken. Ennek révén a Szent János Kórház mellett például a Szent Ferenc Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban is látványosan javulhat a betegellátás színvonala. „Hosszú idő óta ez az első olyan, igazán kézzelfogható, jelentős beruházás, ami azt igazolja, hogy a János kórház a megújulás útjára állt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a nővérszálló rendbetétele kapcsán. Kiemelte, hogy rendkívül lepusztult állapotban volt az épület, ahol mostantól színvonalas elhelyezést biztosíthatnak a Szent János Kórház szakdolgozóinak. Úgy látja, hogy a nővérhiány miatt nagy szükség van a szálláshelyre, amely elsősorban a vidéken élők számára teremti meg annak lehetőségét, hogy az intézményben munkát tudjanak vállalni. A Szent János Kórház műszaki osztályvezetője, Hanusz Ákos tájékoztatása szerint száztíz egyágyas szobát alakítottak ki a felújítás során épületszerkezetig visszabontott szállóban, ahol korábban csak kétágyas elhelyezésre volt lehetőség. Új bútorok és műszaki berendezések kerültek minden szobába, amelyek lakói ingyenesen vehetik igénybe a tévé- és internet-szolgáltatást. A helyiségekben egyedileg szabályozható, mennyezeti hűtő-fűtő paneleket szereltek fel, a környezetkímélő és gazdaságos energiafelhasználás érdekében pedig levegő-víz hőszivattyút, valamint napelemes rendszert telepítettek a tetőre. Forrás: hegyvidek.hu
Május 2-ig lehet jelentkezni a 14. alkalommal meghirdetett Janikovszky Éva meseíró pályázatra - közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).
A 100 éves Éva nénit otthonában, családja körében köszöntette születésnapja alkalmából Varga Mihály miniszter, a kerület országgyűlési képviselője, Kelemen Viktória alpolgármester és Farkas Balázs önkormányzati képviselő.
A felújítás eredményeképpen az épület kívül-belül európai színvonalú diákszállóvá alakul át és több mint 400 hallgatónak nyújt majd európai színvonalú szálláshelyet.
Lépcsőt neveztek el Pasaréten Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészről, aki hosszú évtizedekig volt a II. kerület lakója.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó