Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nincs még egy olyan széles körben ismert festéstechnikai kérdés a magyar művészettörténetben, mint a Munkácsy-képek sötétedésének problémája. A neves magyar festőművész születésének 175. évfordulója alkalmából tartott, vetítéssel egybekötött előadásában sok érdekességet mesélt erről Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője a Hegyvidék Galériában.

A második világháborút követő időszak számos új technikai kutatási lehetőséget hozott, mégis, többszöri „nekirugaszkodás” után sincs egységes képe sem a művészettörténészeknek, sem a restaurátoroknak, hogy mi okozza a Munkácsy-festmények elfeketedését. A művészek által elkövetett műhibák a 19. század második felétől legtöbbször a festékgyártók rovására írhatók, de vannak olyan speciális esetek, mint Munkácsy Mihályé, amikor maguk az alkotók is hozzájárulnak saját műveik megsemmisüléséhez.
A századforduló világának egyik kedvelt anyaga volt a bitumen néven forgalmazott barna szerves anyag, amely a korszak palettájának egyik kiemelt alkotórésze is volt. Ez a bitumen azonban nem tudott olyan károkat okozni, mint amiket a Munkácsy realista korszakában született műveken lehet tapasztalni, így felvetődik a kérdés, hogy vajon mitől volt más a Munkácsy-féle barna anyag, mint a korszak legismertebb lazúrfestéke. A képek felülete most már sajnos szürke, matt, széttöredezett; ilyet a festészeti bitumen, amit a 17. századtól használnak, nem tudott volna okozni.
Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője a Munkácsyról tartott előadásában a festőművész munkamódszerének ismertetése előtt művészettörténeti szempontból tekintette át az alkotó fejlődését. Köztudott, hogy 1866 őszétől Münchenben majd Párizsban tartózkodott, ekkoriban kezdtek a művészek szakítani a konvencionális művészeti hagyományokkal, és a német realizmus felé fordultak, így a sötét-világos tónusok ellentétei nála is rokon vonásokat mutatnak, például, Rembrandt és a flamand mesterek képeivel.

Érzelemvilága, a történetek mély, lelki átélése, pszichikai érzékenysége és az azonosulás olyan remekművek születését indukálta az 1870-es években, mint a Siralomház, a Korhely férj, a Zálogház, az Éjjeli csavargók vagy a Tépéscsinálók – és ebben az időszakban dolgozta ki sajátos festéstechnikáját is: vastag barna mázat alkalmazott, amely idővel átláthatatlan réteget képezett a festmények felületén. Az eredetileg gazdag kolorittal rendelkező művein 140 évvel a születésük után már szinte csak a fehérrel festett részek értelmezhetők, ilyen például a Műteremben című kép, amin eltűntek a részletek a háttérből.
A felületi károsodás miatt festményeit már nem lehet teljesen objektíven áttekinteni. A szinte elfeketedett, még komorabbá vált hangulatú, szegényember-témájú képeit a Rákosi- és Kádár-rendszer kultúrpolitikája is felhasználta. Munkácsy Mihály két arca tehát az anyaghasználatból is fakad, amelynek tanulmányozása, kutatása és a bitumenes kérdés megfejtése nagymértékben segíthet egy egységes alkotói kép jövőbeni kialakításában.
A bitumen (Munkácsy bitümnek nevezte, a francia kiejtés szerint) kérdésének tisztázása előtt a 19. század olajfestészeti anyagainak forradalmáról hallhattunk részleteket a Hegyvidék Galériában tartott előadásban. A festő sötétedő képei egy olyan átmeneti korban keletkeztek, amikor az egyéni festékkeverés helyett az előre bekevert, lezárható tubusfestékek vették át a terepet, amelyeknek a használata egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Az olajfestékben ugyanis oxidáció megy végbe, aminek során a kötőanyag fokozatosan változik, és folyadék halmazállapotból egyfajta zselévé alakul. A folyamat a festék teljes száradásáig tart, ami lehet 20-30 vagy 40 év, miután kialakul a repedésháló a festményen.
Az olajfestékhez használt legnépszerűbb és leggyorsabban száradó anyag a lenolaj, ennek száradása oxidáció során megy végbe, ezután egy rugalmas filmréteget alakít ki, de figyelembe veendő a különböző pigmentek eltérő száradási ideje is. Mivel a tubusos olajfestékek már nem adták azt az elvárt ragyogást a műveknek, amit el szeretett volna érni, a nagy elődök, Rubens, vagy Rembrandt anyaghasználatának nyomán kerülhetett be Munkácsy műhelyébe a saját készítésű „bitüm”. A flamand mesterek barna anyagát próbálta reprodukálni, azonban írott források és a napi gyakorlat hiányában nem tudta tökéletesre fejleszteni munkáját.
Az általa kikísérletezett keverék tartalmazott bitument, méhviaszt, propoliszt, lenolajat, vasport, mastix gyantát, gumiarábikumot és más anyagokat. Érdekes módon ez a barna anyag hasonlít azokhoz, amiket a 19. századi asztalosok használtak bútorbevonatként: megfigyelhető, hogy ugyanolyan sötétedések és krokodilbőrszerű mintázatok alakulnak ki a régi bútorokon is, mint Munkácsy festményein.
A szakértő szerint a festő ezzel a kávébarna, „túlcsinált” anyagával tönkretette a műveit, azok egyre csak sötétednek, és a folyamat nem visszafordítható, egyelőre nincs megoldás az állaguk stabilizálására. „A bitüm bosszúállóan gyilkolja a képet” – írja naplójában Malonyay Dezső, Munkácsy titkára, és maga a művész is tudta ezt, hiszen düsseldorfi korszaka után kiváltképp ügyelt festékeinek kémiai és fizikai tulajdonságaira. Nem véletlenül festette meg újra stabil anyagokkal, például, az 1870-es Siralomház című képét 1880-ban is, így remekműve megmaradhatott az utókornak.
Végvári Zsófia Munkácsyn kívül Csontváry Kosztka Tivadar művészetét, festészetét is kutatja – áprilisban róla tart előadást ugyancsak a Hegyvidék Galériában.

Forrás: hegyvidekujsag.eu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A harminc évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg kedden a Várkert Bazár irodalmi estjén.
A betegellátás kényelmesebbé tétele érdekében várhatóan március 20-tól már interneten keresztül is lehet időpontot foglalni a Káldor Adolf Szakrendelő egyes rendeléseire.
Eltört főnyomócső, szivárgó gázalapvezeték, viharban megsérült tetőhéjazat – csupa olyan előre nem látható káresemény, amire a társasházak nem tudnak felkészülni. Az ilyen helyzetekben segít a Hegyvidéki Önkormányzat egész évben folyamatosan elérhető vis maior pályázata, amelynek „második fordulójában” 15 társasház kapott hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást.
A Zólyomi úti Mesevár bölcsődében Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István országgyűlési képviselő és Unger Katalin, az Újbudai Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője adta át a legújabb kerületi bölcsődei sóbarlangot, amelyet fény- és hangterápiás eszközökkel is felszereltek. Ez már a negyedik olyan sóbarlang Újbudán, amelyet az önkormányzat azzal a céllal hozott létre, hogy a gyermekek egészségi állapotát, közérzetét javítsa.
A nemzeti ünnep alkalmából átadták a legrangosabb állami elismeréseket. Kiosztották a Kossuth-díjakat, Magyarország köztársasági elnöke pedig Kossuth Nagydíjat adományozott Törőcsik Marinak, Újbuda díszpolgárának. Az elismerést Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vitte el a nemzet színészének, velemi otthonába.
Második világháborús bombák kiemelése és hatástalanítása miatt a Budafokon élők egy részének el kell hagynia otthonát szombaton; a hatósági zárás idejére a közúti és a vasúti közlekedést korlátozzák - közölte a fővárosi kormányhivatal hétfőn.
Óbudán az “Élő népzene a bölcsődékben” program ingyenes foglalkozásain minden héten más és más bölcsődében ismertetik meg az apróságokat a hagyományos mondókákkal, népdalokkal, hangszerekkel.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a lakosság indítványait várja a díjazott személyére vonatkozóan április 26-ig. A díjat azon személy vagy közösség kaphatja, aki a kerület lakosságának egészsége érdekében akár gyógyító-ápoló munkájával, akár a rehabilitáció vagy a betegség megelőzés terén kifejtett tevékenységével, akár az egészségügyben kifejtett szervező munkájával kiemelkedő teljesítményt nyújtott.
Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (ÁSZER) 2019. március 12-én tartotta közösen idei első ülését a Kaszásdűlői Kulturális Központban.
Évről évre egyre nagyobb sikernek örvend a III. kerületi lakosság körében az Egészségkörút Óbudán elnevezésű ingyenes egészségügyi szűrőprogram. A szűrések célja 2019-ben is a megelőzés, az egészségtudatos gondolkodás erősítése az óbuda-békásmegyeri lakosság körében.
A hűvösvölgyi népszerű kirándulóhelyen, amely sokak számára fontos sportolási helyszín, a négy éve leégett büfé helyén új, ingyenesen használható kézilabdapálya létesül, amelynek építését már tavaly megkezdték.
A II. Kerületi Önkormányzat március 23-án szombaton, 8–12 óra között tartja az idei év első veszélyeshulladék-gyűjtését két helyszínen.
Az Otthon megöregedni pályázat kiírásáról, a nehezen közlekedő idős, beteg emberek által igénybe vehető szállítási szolgáltatás bevezetéséről, továbbá a kórházi fejlesztésekhez szükséges építési szabályzatok megalkotásáról is döntött a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.
Nem közlekedik a fogaskerekű 2018. március 18-tól, hétfőtől várhatóan április közepéig, mert a vonal Városmajor és az Esze Tamás iskola megállóhely közötti szakaszán a BKV a pályasínt és a fogasléceket cseréli. A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal utazhatnak. Az alsó szakaszon található megállóhelyek a 60A és 60B jelzésű járatokkal is elérhetők.
„[…] azt kívánom, hogy legyen ez a kötet egy küzdelmes korszak hiteles krónikája” – ezzel zárja a Volt egyszer egy Arcvonal című könyv ajánlójába írt gondolatait Orbán Viktor, aki számos közéleti személyiséghez, politikushoz, irodalmárhoz, művészhez hasonlóan, egykor vendége volt a már nem működő Arcvonal kávéháznak.
Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője átadta a védőnői szolgálat új épületét Gazdagréten. A teljes mértékben önkormányzati finanszírozásban, több mint 150 millió forintból megvalósult beruházással 1600 család jut védőnői ellátáshoz lakóhelyéhez közel, 21. századi körülmények között.
2019. június 3-án indul a kaszásdűlői fizetőparkolás tesztidőszaka. A parkolási engedély iránti kérelmeket elektronikusan, személyesen vagy postai úton 2019. április 1-től lehet benyújtani.
A II. kerületi parkolási rendszer átláthatóságáról, elsődleges forgalomszabályozó jellegéről és pénzügyi részleteiről Láng Zsolt polgármester a Mandiner.hu internetes portálon osztotta meg gondolatait.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Mindenes nyugdíjast keresek
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Varrónőket keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Kertész ÁLLÁS!!!
( / Állás)

noimage
2019.03.20

Buszvezető Budapest
( / Állás)

noimage
2019.03.18

Takarítói állás betöltésére főállású munkatársat keresünk!
( / Állás)

noimage
2019.03.11

Takarítói állás betöltésére főállású munkatársat keresünk!
( / Állás)

noimage
2019.03.11

Bolti eladó (Lottózó-Büfé)
( / Állás)

noimage
2019.03.07

Elektroműszerész állás
( / Állás)

noimage
2019.03.01

Eltartási szerződés
( / Állás)

noimage
2019.02.25

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Svéd masszázs
(Szolgáltatás / Életmód)

Svéd masszázs

Közös képviselet megbízhatóan WWW.KÖZÖSKÉPVISELŐ.HU
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Közös képviselet
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

NÉMET
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Cégét átvesszük
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

Kőműves munkák
(Szolgáltatás / Építőipar)

Kőműves munkák

Nincs ideje hivatali ügyeinek intézésére, mi megoldjuk!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Nincs ideje hivatali ügyeinek intézésére, mi megoldjuk!

Büfékocsi
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Büfékocsi

Büfékocsi
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Büfékocsi

Apolas gondozas
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Idősgondozás

Kutyakozmetikus tanfolyam
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Kutyakozmetikus tanfolyam

Idősgondozást Ápolást Vállalok
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Óvja is a gyermekeket a mese

  Óvja is a gyermekeket a mese

  A gyermekek zsenik - állítja Csukás István. Az ismert meseíró szerint mindenkinek kincsesbánya a gyermekkora, csak nagyon sokan elfelejtik a visszavezető utat. Ahhoz, hogy ez a korszak maradandó élményt nyújtson, és >>>
 • Rangos nemzetközi díjat nyert A szerelem egyenlete

  Rangos nemzetközi díjat nyert A szerelem egyenlete

  Az Álomgyár Kiadó nyári sikerkönyve, A szerelem egyenlete elnyerte a világviszonylatban legismertebb és legrangosabb könyves oldal, a Goodreads.com első díját romantikus kategóriában. >>>
 • Történelmi regénye jelent meg Egri László költőnek

  Történelmi regénye jelent meg Egri László költőnek

  Megjelent Egri László költő és író legújabb regénye, amely a Patrióta címet viseli. A történet 1849-ben indul és Petőfi Sándor rejtélyes sorsának alakulását követi nyomon, abból a fiktív alaphelyzetből kiindulva, >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó