Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nincs még egy olyan széles körben ismert festéstechnikai kérdés a magyar művészettörténetben, mint a Munkácsy-képek sötétedésének problémája. A neves magyar festőművész születésének 175. évfordulója alkalmából tartott, vetítéssel egybekötött előadásában sok érdekességet mesélt erről Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője a Hegyvidék Galériában.

A második világháborút követő időszak számos új technikai kutatási lehetőséget hozott, mégis, többszöri „nekirugaszkodás” után sincs egységes képe sem a művészettörténészeknek, sem a restaurátoroknak, hogy mi okozza a Munkácsy-festmények elfeketedését. A művészek által elkövetett műhibák a 19. század második felétől legtöbbször a festékgyártók rovására írhatók, de vannak olyan speciális esetek, mint Munkácsy Mihályé, amikor maguk az alkotók is hozzájárulnak saját műveik megsemmisüléséhez.
A századforduló világának egyik kedvelt anyaga volt a bitumen néven forgalmazott barna szerves anyag, amely a korszak palettájának egyik kiemelt alkotórésze is volt. Ez a bitumen azonban nem tudott olyan károkat okozni, mint amiket a Munkácsy realista korszakában született műveken lehet tapasztalni, így felvetődik a kérdés, hogy vajon mitől volt más a Munkácsy-féle barna anyag, mint a korszak legismertebb lazúrfestéke. A képek felülete most már sajnos szürke, matt, széttöredezett; ilyet a festészeti bitumen, amit a 17. századtól használnak, nem tudott volna okozni.
Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője a Munkácsyról tartott előadásában a festőművész munkamódszerének ismertetése előtt művészettörténeti szempontból tekintette át az alkotó fejlődését. Köztudott, hogy 1866 őszétől Münchenben majd Párizsban tartózkodott, ekkoriban kezdtek a művészek szakítani a konvencionális művészeti hagyományokkal, és a német realizmus felé fordultak, így a sötét-világos tónusok ellentétei nála is rokon vonásokat mutatnak, például, Rembrandt és a flamand mesterek képeivel.

Érzelemvilága, a történetek mély, lelki átélése, pszichikai érzékenysége és az azonosulás olyan remekművek születését indukálta az 1870-es években, mint a Siralomház, a Korhely férj, a Zálogház, az Éjjeli csavargók vagy a Tépéscsinálók – és ebben az időszakban dolgozta ki sajátos festéstechnikáját is: vastag barna mázat alkalmazott, amely idővel átláthatatlan réteget képezett a festmények felületén. Az eredetileg gazdag kolorittal rendelkező művein 140 évvel a születésük után már szinte csak a fehérrel festett részek értelmezhetők, ilyen például a Műteremben című kép, amin eltűntek a részletek a háttérből.
A felületi károsodás miatt festményeit már nem lehet teljesen objektíven áttekinteni. A szinte elfeketedett, még komorabbá vált hangulatú, szegényember-témájú képeit a Rákosi- és Kádár-rendszer kultúrpolitikája is felhasználta. Munkácsy Mihály két arca tehát az anyaghasználatból is fakad, amelynek tanulmányozása, kutatása és a bitumenes kérdés megfejtése nagymértékben segíthet egy egységes alkotói kép jövőbeni kialakításában.
A bitumen (Munkácsy bitümnek nevezte, a francia kiejtés szerint) kérdésének tisztázása előtt a 19. század olajfestészeti anyagainak forradalmáról hallhattunk részleteket a Hegyvidék Galériában tartott előadásban. A festő sötétedő képei egy olyan átmeneti korban keletkeztek, amikor az egyéni festékkeverés helyett az előre bekevert, lezárható tubusfestékek vették át a terepet, amelyeknek a használata egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Az olajfestékben ugyanis oxidáció megy végbe, aminek során a kötőanyag fokozatosan változik, és folyadék halmazállapotból egyfajta zselévé alakul. A folyamat a festék teljes száradásáig tart, ami lehet 20-30 vagy 40 év, miután kialakul a repedésháló a festményen.
Az olajfestékhez használt legnépszerűbb és leggyorsabban száradó anyag a lenolaj, ennek száradása oxidáció során megy végbe, ezután egy rugalmas filmréteget alakít ki, de figyelembe veendő a különböző pigmentek eltérő száradási ideje is. Mivel a tubusos olajfestékek már nem adták azt az elvárt ragyogást a műveknek, amit el szeretett volna érni, a nagy elődök, Rubens, vagy Rembrandt anyaghasználatának nyomán kerülhetett be Munkácsy műhelyébe a saját készítésű „bitüm”. A flamand mesterek barna anyagát próbálta reprodukálni, azonban írott források és a napi gyakorlat hiányában nem tudta tökéletesre fejleszteni munkáját.
Az általa kikísérletezett keverék tartalmazott bitument, méhviaszt, propoliszt, lenolajat, vasport, mastix gyantát, gumiarábikumot és más anyagokat. Érdekes módon ez a barna anyag hasonlít azokhoz, amiket a 19. századi asztalosok használtak bútorbevonatként: megfigyelhető, hogy ugyanolyan sötétedések és krokodilbőrszerű mintázatok alakulnak ki a régi bútorokon is, mint Munkácsy festményein.
A szakértő szerint a festő ezzel a kávébarna, „túlcsinált” anyagával tönkretette a műveit, azok egyre csak sötétednek, és a folyamat nem visszafordítható, egyelőre nincs megoldás az állaguk stabilizálására. „A bitüm bosszúállóan gyilkolja a képet” – írja naplójában Malonyay Dezső, Munkácsy titkára, és maga a művész is tudta ezt, hiszen düsseldorfi korszaka után kiváltképp ügyelt festékeinek kémiai és fizikai tulajdonságaira. Nem véletlenül festette meg újra stabil anyagokkal, például, az 1870-es Siralomház című képét 1880-ban is, így remekműve megmaradhatott az utókornak.
Végvári Zsófia Munkácsyn kívül Csontváry Kosztka Tivadar művészetét, festészetét is kutatja – áprilisban róla tart előadást ugyancsak a Hegyvidék Galériában.

Forrás: hegyvidekujsag.eu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Négynapos helytörténeti és kulturális fesztivált rendeznek Ablak a Bartókra címmel május 30. és június 2. között Újbudán.
Az önkormányzat idén is egynyári és balkonvirágokkal járul hozzá a kerületi otthonok szépítéséhez, amelyeket idén új helyszínen, a Leányka utcai Oroszlános udvarban vehetnek át az előzetesen...
Nem mindennapi élményben lesz része azoknak, akik június 1-én ellátogatnak Budapest Bornegyedébe. A finom borok és gasztrokülönlegességek mellett, pinceséták és borkóstolók várják a Budafokra érkező...
Az elmúlt hetekben megújult az Irhás árok közel kétszáz méter hosszú szakasza, ahol keresztirányú víznyelőket is beépítettek a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása érdekében.
Nyáron elindul a villamosforgalom az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított új szakaszán, ezzel létrejön az összeköttetés az Etele téri végállomáson a vasút, a helyközi buszjáratok,...
A játszótér a felújítás alatt, 2019. május 11. és 20. között zárva lesz, hogy május végére az újonnan telepített fák alatt rendezett és biztonságos környezetben élvezhessék a gyerekek a szabad...
Az újbudai Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont adott otthont áprilisban az 586 140 euró (184,6 millió forint) összdíjazású Hungarian Open salakpályás férfi tenisztornának.
A napfény, a víz és a mozgás újbudai szerelmeseinek, kicsiknek és nagyoknak nyújt majd élményt és sportolási lehetőséget a Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont strandnyitója május 18-án.
Vízimalmok restaurálása, olívaolaj-készítés megújítása, sörfőzés és borászat, sólepárlás és hajózás – tradicionális szakmák újragondolására, fiatalok érdeklődésének felkeltésére szólított fel a...
A Vitéz utca aszfaltozásával megkezdődött kerületünkben a Budapesti Útépítési Program, melynek során 39 földutat burkolnak le Budafok-Tétényben. Cikkünkben olvashatók az érintett útszakaszok.
Nagyszabású koncertre készül a 25. születésnapját ünneplő Budafok Big Band. A jubileumi előadáson a fellépő vendégművészek közreműködésével különleges zenei csemegével örvendezteti meg a nagyérdemű...
Megkezdődött egy új, 32 férőhelyes parkoló építése a Leányka utcában a parkolási nehézségek mielőbbi enyhítése érdekében.
A Föld napja alkalmából Budafok-Tétény önkormányzatának közreműködésével két napos rendezvényt szervezett a Főkert Nonprofit Zrt. és a Nagytétényi Kastély április 27-28-án. A színes programok...
Kedvenc mesehőseiket ábrázolták különböző vizuális technikákkal a kerület óvodásai. A Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában április 25-én nyílt meg a munkáikból rendezett tárlat.
Több, mint ezer résztvevő, hamisítatlan hegyvidéki hangulat és nagyszerű teljesítmények – így lehetne röviden összefoglalni a 16. Előzd meg a fogaskerekűt futó-, kerékpáros- és teljesítménytúra...
Jó levegő, zöld környezet, kifogástalan futópálya és izgalmas erdei utak – ezt kínálja az április végén újraindult Normafa Futóklub. Az edzéseket csütörtök délután tartják a részvétel, az Aktív...
Szombaton ünnepélyes keretek között vehették birtokba a békásmegyeriek és minden vásárló az újonnan elkészült piac csarnoképületét. A Heltai téren felállított színpadon egész délelőtt fellépők...
Sokan kérték, hogy a máriaremetei Cserkészház területén lévő piaci napok mellett minden hónap harmadik hetében is legyenek gazdapiaci napok.

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó