Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

2018 június 1-én 80. születésnapját ünnepelte a XIII. kerület. Az esemény alkalmából a polgármesteri hivatal Barna termében dr. Tóth József polgármester a délelőtt folyamán dícséretben és jutalomban részesítette a hivatal, az önkormányzati intézmények, a kerületi katasztrófavédelem és a civil szervezetek arra érdemessé vált munkatársait, majd az ünnepi események sora a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, a XIII. Kerületért szakmai díjak, és a díszpolgári címek átadásával folytatódott.

A polgármesteri hivatalban megrendezett ünnepségen összesen tizenöten részesültek polgármesteri dicséretben és jutalomban. Mint  dr. Tóth József köszöntőjében elhangzott, mindannyian sokat tettek az önkormányzat által kitűzött célok eléréséért, a városrész fejlődéséért, a kerület lakosságának szolgálatáért. Az elismerésben részesültek felsorolását a XIII. Kerületi Hírnök XXIV. évfolyam 11. számában találják meg az érdeklődők: a lapszám június 1-én jelent meg.

A Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett ünnepi rendezvényen zsúfolásig megtelt a színházterem.  Ott voltak a testvérvárosok: Bécs-Floridsdorf,  Kassa-Délváros , Eszék, Varsó-Ochota  és Szováta delegációi,  a kerület országgyűlési képviselője  Hiszékeny Dezső, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, az önkormányzat, a kerületi díszpolgárok, a helyi társadalmi szervezetek, a történelmi egyházak XIII. kerületi képviselői, valamint a kerület köznevelési, kulturális, szociális és gazdálkodó szervezeteinek reprezentánsai.

Az ünnepség a megjelentek köszöntését követően Liszt Ferenc: Les preludes című művével vette kezdetét. A mű részletét a Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában, Ménesi Gergely vezényletével hallgatta meg a közönség, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntője következett.

–Névleges demokráciában élünk, amelyben látszatkormányzás folyik. Eluralkodott az önzés, a részvétlenség. Önkormányzatunk azonban más úton jár, más eszményeket követ mint amelyek a hatalom mai birtokosait jellemzik –mondotta bevezetőjében a polgármester. –Megadatott nekem, hogy 1998 óta ötévenként számot adhattam a kerület helyzetéről, a fejlődés érdekében végzett munkáról.

Mára azonban a közösen elért eredményeinket veszély fenyegeti. Veszélyben forog önkormányzatunk 111 milliárd forint értékű vagyona, és veszélyben van maga az önkormányzati rendszer is. Az ünnep jó alkalmat ad annak kimondására, hogy az emberek itt, a kerületünkben, és az országban máshol is, békében és boldogan szeretnének élni. Nekünk a főváros XIII. kerületében a ’90-es évek óta van víziónk városrészünk jövőjéről. Terveink és elképzeléseink nagy része mára megvalósult. Több ezer milliárd forint hasznosult kerületünkben fejlesztésre, beruházásra, jelentős részben magánbefektetőknek köszönhetően. Több száz új önkormányzati beruházásban épült lakás, korszerű egészségügyi és szociális intézmények, gazdag kulturális programot nyújtó művelődési házak, kellemes parkok és közterek, jó közbiztonság, megbízható partneri kapcsolatok szolgálják a kerület lakosait. Ha gondolatban sétát teszek a tervezési időszakunk végére megálmodott kerületben,  további, hatalmas változásokat látok. Látom a Duna part teljes hosszában húzódó, parkosított sétányt, az új Duna hidat, ami a Margit szigetre vezet. A Népsziget fái alatt sport és rekreációs célokat szolgáló létesítmények várják majd a pihenni, sportolni, kikapcsolódni vágyó embereket, akik talán éppen a Gyöngyösi térről érkeztek, a 2-es villamos végállomásáról. A rendőrségi igazgatási központ előtt közpark, két oldalán egy-egy 90 méter magas épülettel. Az Árpád híd hídfőjénél látom a felépült Göncz Árpád városközpont korszerű, multifunkcionális épület együttesét, és együtt örülök azokkal a kerületi és zuglói lakosokkal, akik elégedettek a megvalósult Szegedi úti vasúti felüljáró által lehetővé tett akadálytalan közlekedéssel kerületeink között. Amerre gondolatban elhaladok, békében és felszabadultan élő embereket látok: tartsanak velem. A szívemmel érzem a kerületet. Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, fejlődésünk fenntartható, megalapozott, és visszafordíthatatlan. Az alkalmat megragadva szeretnék köszönetet mondani alkotó és konstruktív kapcsolatunkért Varsó Ochota kerülete, testvérvárosunk jelenlévő delegációjának abból az alkalomból, hogy együttműködésünk 25. évfordulóját ünnepelhetjük ezekben a napokban. Szívből gratulálok 80 éves kerületünk új díszpolgárainak, fogadják tisztelgésünk és megbecsülésünk jeleként mai ünnepségünket. Virágozzék tovább Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó és a Göncz Árpád városrész! Éljen a XIII. kerület! –mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően dr. Tóth József  hat személyiségnek a „Budapest Főváros XIII. Kerületért” szakmai díjat adott át. Szakmai díjban részesült Dinnyés István természetjáró-túravezető, az Angyalföldi Természetbarát és Testedző  Egyesület és a Volánbusz Természetjáró Szakosztály vezetője; Hegyi Iván újságíró; Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. nyugalmazott divízióvezetője; Korbán Gáborné, a Szociális Szolgáltató Központ vezető gondozója; Nieder Iván építész, a kerület első főépítésze, és Szabó Jánosné, a Mozgáskorlátozottak XIII. Kerületi Szervezetének vezetője. A díjazottak tiszteletére a zenekar Berlioz Rákóczi indulóját játszotta el, majd az új díszpolgárok köszöntése következett.

A kerület 80. születésnapján  Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a kerület lakosságától, a civil, a társadalmi, és a  gazdasági szervezetektől érkezett javaslatok alapján díszpolgári címet adományozott dr. Kéri József cégvezetőnek, az Angyalföldi Média Közalapítvány  egykori kuratóriumi elnökének, Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari-, és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes művésznek, és az Illés Együttes tagjainak: Bródy Jánosnak, Szörényi Leventének és Szörényi Szabolcsnak.

Az új díszpolgárokat Farkasházy Tivadar újságíró, maga is a kerület díszpolgára mutatta be és szólította színpadra. Az új díszpolgárok  a cím odaítélését tanúsító oklevél átvételét követően rövid beszédben mondtak köszönetet az elismerésért, hangsúlyozva kerületi kötődésüket, elkötelezettségüket városrészünk múltja, jelene és jövője  iránt. A díszpolgáravató ünnepség a Himnusz elhangzásával ért véget.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Születésének 90. évfordulóján Budai II. Lászlóra, az Aranycsapat jobbszélsőjére emlékeztek csütörtök délután Rákospalotán a róla elnevezett stadionban.
Hihetetlen, de máris eltelt egy hónap, véget ért a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság, bezárt a Bajnok Terasz.
Lelkiegészség-központ jön létre a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben az Egészséges Budapest Program keretében - jelentette be László Tamás, a Fidesz választó kerületi elnöke pénteken Budapesten.
Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmjét díjazta a zsűri Karlovy Vary nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján. A film egyik gyártásvezetője az újpesti Csánki Kata.
Többen vannak sajnos idén is, akiknek a nyári szezon egyben a legpörgősebb időszak a munkában, így most kell minden energiájukat a karrierre fordítani, ami azt eredményezi, hogy nincsen idő több napos pihenésre.
Több mint 6 milliárd forintot biztosít a kormány a fővárosi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére – írta a Magyar Közlöny. Ebből jut a kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben a pszichiátriai ellátásra is.
Az alábbiakban olvashatják Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester Rákospalota várossá válásának 95. évfordulójára rendezett díszülésen elhangzott ünnepi köszöntőbeszédét.
Május 28-án 70. születésnapja alkalmából, a polgármesteri hivatal Kék termében, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester és dr. Bujdosó Sándor jegyző társaságában köszöntötte Gálvölgyi János Kossuth-, és Jászai Mari díjas Érdemes művészt, kerületünk díszpolgárát dr. Tóth József polgármester.
A drogellenes világnap alkalmából táncbemutatóval hívta fel a figyelmet a kábítószerfogyasztás veszélyeire a Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kedden.
A családok, a gyerekek problémáit feldolgozó terápiás mesekönyvet mutattak be a Zuglói Civil Házban, június 27-én.
A Szomszédom a rendőr program keretében defibrillátorral szerelték fel azt az autót, amellyel közösen járőröznek a kerületi rendőrök és az önkormányzati rendészek.
Június 25-én a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Információs és Kutatóközpontja elismerő oklevélben részesítette önkormányzatunkat a Fiastyúk utcai általános iskola előtt kialakított „Kiss and ride” parkoló megvalósításáért.
Összesen 4-500 versenyző, mintegy 28 országból állt rajthoz a tájékozódási kerékpáros Európa Bajnokság sprintfutamán a Farkas-erdőben.
A szomszédünnep programjai között szerepelt íjászkodás Gyula íjásszal és pónilovaglás is.
Bővítené Zugló északnyugati térségének közlekedési kapcsolatait a BKK.
Önkormányzatunk ebben az esztendőben is támogatja a kerületben élő általános-, és középiskolás gyermekeket nevelő családokat a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásaik mérséklése érdekében.
Egymásra figyelés, környezetünkre való rácsodálkozás, kapcsolatfelvétel, játékos ismerkedés.
Július 1-től a kormány megtéríti a KRESZ tanfolyam és vizsga díját is a húsz évnél fiatalabbaknak.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft kiszállással XVI. kerületben
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft kiszállással XVI. kerületben

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó