Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

November 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzatunk a kerületi szociális intézmények dolgozóit.

Első esetben történt, hogy ezen az eseményen adták át az Ember az Emberért Esélyegyenlőségi-díjat azoknak a személyiségeknek, akik a kerületi lakosságtól a legtöbb szavazatot kapták humanitárius tevékenységükért.

Az egybegyűlteket, akik között ott volt dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Takács Ferenc az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke és a bizottság tagjai, több önkormányzati képviselő, és az önkormányzat szociális intézményeinek vezetői és munkatársai, Karácsonyi Magdolna aljegyző, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője üdvözölte, majd a polgármester ünnepi beszéde következett.

Dr. Tóth József bevezetőjében említést tett arról, hogy sokat beszélhetne a jelenlévőknek a kerület elmúlt évi fejlődéséről, gyarapodásáról, azoknak az erőfeszítéseknek az eredményeiről, amelyeket az önkormányzat a Lendületben a XIII. kerület ciklusprogramban foglaltaknak megfelelően az itt élő emberekért, családokért tett. Ezek azonban az itt élő és a városrészben dolgozó emberek előtt jól ismertek, hiszen a szemük láttára újul meg kerületünk, az ő életminőségük javulását szolgálják az önkormányzat munkájának gyümölcsei. Az önkormányzat szociális intézményeiről, ellátó rendszeréről szólva a polgármester emlékeztetett arra, hogy a területen összesen 445 munkatárs dolgozik akiknek 92%-ka nő, átlagéletkoruk 47 év, a nettó átlagfizetés meghaladja a 179 ezer forintot. Munkájuk megbecsülése céljából az önkormányzat ebben az esztendőben közel 600 millió forintot fordított jövedelmük emelésére  kereset kiegészítés, jutalmak, cafetéria és kultúra utalvány formájában. A területen dolgozók nagyon fontos munkát végeznek, hiszen tevékenységük jelentős részben szükséget szenvedők támogatásával, családok segítésével, idős emberek ellátásával, és a gyerekekkel összefüggő feladatok végrehajtásával jár.

A bölcsődei férőhelyek száma 1078, 9 bölcsőde és 14 családi bölcsőde fogadja a kerületi kisgyermekeket. A felvett gyermekek száma: 812 fő  (2018. november 15. állapot)

A Prevenciós Központban közel 1200 család, összesen 11000 alkalommal jelent meg. Jellemzően a gyermekes családok problémái kerületek előtérbe, a súlypont áttevődött a gyermekvédelemre. A szolgáltatást igénybevevő családok 80 %-a gyermekes. Önként vállalt feladatként iskolai szociális munkát végeznek 11 iskolában, 18 óvodai telephelyben,

Kiemelt feladatként jelenik meg az utcai és lakótelepi szociális munka, valamint a preventív és szabadidős programok szervezése. Az utcai- és lakótelepi szociális munka összességében 4717 kis- és fiatalkorú gyermeket ért el a közterületeken. Tíz idősek klubját működtetünk, a klubok férőhelye 1080 fő. Az itt lévő szolgáltatásokat közel 1500 fő veszi igénybe. Az ellátottak 25%-a férfi, 75%-a nő. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás átlag 210 idős ember lakásában működik, átlagéletkoruk 88 év. A házi segítségnyújtásban részesülők száma 629 fő. Az ellátottak 22%-a férfi, 78%-a nő. A házi segítségnyújtásban részesülők 3%-a 65 éven aluli, 97%-uk 65 éven felüli.

682 szociálisan rászoruló veszi igénybe az étkeztetési lehetőséget, 44%-kuk 65 éven aluli, 56%-kuk 65 éven felüli.

A polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési Osztályán  beiktatott kérelmek száma ebben az esztendőben eddig 30 042 darab. Egy ügyintézőre 2003 kérelem jut. Ügyfélfogadási időben hétfőn és szerdán 100-120 ügyfél keresi fel az osztályt. Ha a támogatások típusát nézzük, továbbra is a gyógyszer- és a lakhatási kiadások iránt érkezik a legtöbb kérelem. A gondozóházban felvettek száma 113 fő volt. Ebben az évben több idős kérte a gondozási idő meghosszabbítását. Ünnepi beszédének végén dr. Tóth József polgármester a maga és az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki a szociális területen dolgozóknak lelkiismeretes, és magas színvonalú munkájukért, és az önkormányzat további támogatásában biztosította a jelenlévő szakembereket.

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően dr. Tóth József átadta a 2018. évi Ember az Emberért Esélyegyenlőségi díjat dr. Csepregi Ildikónak, a Nyíró Gyula Kórház Krónikus Belgyógyászat osztályvezető helyettesének, és Víghné Reményi Máriának, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnökének, akik a legtöbb szavazatot kapták ebben az esztendőben a városrész lakosaitól.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Idén is több mint tízmillió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata.
Két hete sajnálattal tapasztaltuk, hogy a Hartyán-játszótér frissen felújított kerítését újra jelentősen megrongálták ismeretlen vandálok.
Zugló önkormányzata folyamatosan azon gondolkodik, hogyan tudná még zöldebbé tenné a kerületet, és miként vehetne részt a klímaváltozás csökkentésében. Ennek jegyében kezdtek klímaerdő telepítésébe a Németpróna utcában.
November 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzatunk a kerületi szociális intézmények dolgozóit.
A XIII. kerület i egészségügyi szolgálat két szakrendelője 66 millió forint fejlesztési forráshoz jut az Egészséges Budapest Program keretében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.
Az akcióban érintett kerületi lakosok kérésére az önkormányzat meghosszabbította az alma, hagyma, krumpli utalványok beváltásának határidejét.
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről szóló kormányhatározat kedden jelenik meg a Magyar Közlönyben.
November 10-én, az I. Világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulóján a két világháború hőseire és áldozataira emlékeztető emlékművet avattak a Csángó utca 22-24. számú lakóépületek előtti parkban.
November 15-én átadták az ösztöndíjakat a sportban, tanulmányaikban, az alkotó- és előadó-művészetekben kiemelkedő eredményeket felmutató újpesti diákoknak.
Egy kilométer hosszan, a Wesselényi utca és a Szentmihály út között építik tovább a zajvédő falat az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakaszán.
Őszikék címmel nyílt kiállítás Lekics Lilian Égerházi- és Talent-ösztöndíjas festőművész alkotásaiból a Zuglói Ifjúsági Centrumban.
A szociális munkások biztonsága volt az egyik legfontosabb téma a zuglói szociális munka napján.
Adventi koszorúk a piac virágboltjában, desszertek a boltok polcain, néhány felvillanó égő, és felcsendülnek a jól ismert dallamok a rádiókból.
Novemberhez képest igen enyhe az idő, így nem csoda, hogy a legtöbben még mindig a friss levegőn szeretik tölteni szabadidejüket. Bár már korábban sötétedik, a Rózsavirág téren még minden délután zajlik az élet.
Átadták a felújított Varázskarika Tagóvoda játszóudvarát.
Idén is meghirdette a kerületi önkormányzat a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvánnyal együttműködve a „Tiszta porta, virágos kert” pályázatát.
Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot.
Október 30-án, a Mariott Hotel Báltermében megrendezett XX. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén az önkormányzat képviseletében, az ingatlanfejlesztés területén az elmúlt két évtizedben elért eredményekért elismerő diplomát vett át Holopné Schramek Kornélia alpolgármester.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Szolgáltatások Budapesten

Tanuljon gitározni otthon!
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Online nyelvi kurzus
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Online nyelvi kurzus

Coach gyakorlat
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Coach gyakorlat

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Bécsiszelet Étterem
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bécsiszelet Étterem

Villanyszerelő-Elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-Elektrikus

Villanyszerelő-elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-elektrikus

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó