Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

November 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzatunk a kerületi szociális intézmények dolgozóit.

Első esetben történt, hogy ezen az eseményen adták át az Ember az Emberért Esélyegyenlőségi-díjat azoknak a személyiségeknek, akik a kerületi lakosságtól a legtöbb szavazatot kapták humanitárius tevékenységükért.

Az egybegyűlteket, akik között ott volt dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Takács Ferenc az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke és a bizottság tagjai, több önkormányzati képviselő, és az önkormányzat szociális intézményeinek vezetői és munkatársai, Karácsonyi Magdolna aljegyző, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője üdvözölte, majd a polgármester ünnepi beszéde következett.

Dr. Tóth József bevezetőjében említést tett arról, hogy sokat beszélhetne a jelenlévőknek a kerület elmúlt évi fejlődéséről, gyarapodásáról, azoknak az erőfeszítéseknek az eredményeiről, amelyeket az önkormányzat a Lendületben a XIII. kerület ciklusprogramban foglaltaknak megfelelően az itt élő emberekért, családokért tett. Ezek azonban az itt élő és a városrészben dolgozó emberek előtt jól ismertek, hiszen a szemük láttára újul meg kerületünk, az ő életminőségük javulását szolgálják az önkormányzat munkájának gyümölcsei. Az önkormányzat szociális intézményeiről, ellátó rendszeréről szólva a polgármester emlékeztetett arra, hogy a területen összesen 445 munkatárs dolgozik akiknek 92%-ka nő, átlagéletkoruk 47 év, a nettó átlagfizetés meghaladja a 179 ezer forintot. Munkájuk megbecsülése céljából az önkormányzat ebben az esztendőben közel 600 millió forintot fordított jövedelmük emelésére  kereset kiegészítés, jutalmak, cafetéria és kultúra utalvány formájában. A területen dolgozók nagyon fontos munkát végeznek, hiszen tevékenységük jelentős részben szükséget szenvedők támogatásával, családok segítésével, idős emberek ellátásával, és a gyerekekkel összefüggő feladatok végrehajtásával jár.

A bölcsődei férőhelyek száma 1078, 9 bölcsőde és 14 családi bölcsőde fogadja a kerületi kisgyermekeket. A felvett gyermekek száma: 812 fő  (2018. november 15. állapot)

A Prevenciós Központban közel 1200 család, összesen 11000 alkalommal jelent meg. Jellemzően a gyermekes családok problémái kerületek előtérbe, a súlypont áttevődött a gyermekvédelemre. A szolgáltatást igénybevevő családok 80 %-a gyermekes. Önként vállalt feladatként iskolai szociális munkát végeznek 11 iskolában, 18 óvodai telephelyben,

Kiemelt feladatként jelenik meg az utcai és lakótelepi szociális munka, valamint a preventív és szabadidős programok szervezése. Az utcai- és lakótelepi szociális munka összességében 4717 kis- és fiatalkorú gyermeket ért el a közterületeken. Tíz idősek klubját működtetünk, a klubok férőhelye 1080 fő. Az itt lévő szolgáltatásokat közel 1500 fő veszi igénybe. Az ellátottak 25%-a férfi, 75%-a nő. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás átlag 210 idős ember lakásában működik, átlagéletkoruk 88 év. A házi segítségnyújtásban részesülők száma 629 fő. Az ellátottak 22%-a férfi, 78%-a nő. A házi segítségnyújtásban részesülők 3%-a 65 éven aluli, 97%-uk 65 éven felüli.

682 szociálisan rászoruló veszi igénybe az étkeztetési lehetőséget, 44%-kuk 65 éven aluli, 56%-kuk 65 éven felüli.

A polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési Osztályán  beiktatott kérelmek száma ebben az esztendőben eddig 30 042 darab. Egy ügyintézőre 2003 kérelem jut. Ügyfélfogadási időben hétfőn és szerdán 100-120 ügyfél keresi fel az osztályt. Ha a támogatások típusát nézzük, továbbra is a gyógyszer- és a lakhatási kiadások iránt érkezik a legtöbb kérelem. A gondozóházban felvettek száma 113 fő volt. Ebben az évben több idős kérte a gondozási idő meghosszabbítását. Ünnepi beszédének végén dr. Tóth József polgármester a maga és az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki a szociális területen dolgozóknak lelkiismeretes, és magas színvonalú munkájukért, és az önkormányzat további támogatásában biztosította a jelenlévő szakembereket.

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően dr. Tóth József átadta a 2018. évi Ember az Emberért Esélyegyenlőségi díjat dr. Csepregi Ildikónak, a Nyíró Gyula Kórház Krónikus Belgyógyászat osztályvezető helyettesének, és Víghné Reményi Máriának, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnökének, akik a legtöbb szavazatot kapták ebben az esztendőben a városrész lakosaitól.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Az egészségügy lesz Városházi esték című beszélgetéssorozatunk következő témája. A február 27-i rendezvény vendége Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász és Székely Tamás, a Bajnai-kormány szakminisztere.
Magyar, szlovén és norvég partnerrel együtt nyert el támogatást a XV. kerületi önkormányzat, hogy a felnőttkori tanulást segítő és az aktív időskorra való felkészítő tananyagokat dolgozzanak ki.
1947-ben, Adametz Gyula székesfővárosi népfőiskolai igazgató Angyalföld címmel írta meg városrészünkről szóló első helytörténeti könyvet. A kiadványt a kerület 60. születésnapja alkalmából, 1998-ban az önkormányzat és a XIII. Kerületi Helytörténeti Klub reprint formában ismét megjelentette.
Dr. Tóth József polgármester 13 kismamának adta át a +3 modulos sikeres vizsgát tanúsító, közte a 200. bizonyítványt. A 2011. évi kezdés óta szervezett 15 tanfolyamot 223-an kezdték el, közülük 205-en (92%) szereztek bizonyítványt. A 4 modulos ECDL Start bizonyítványt 166-an szerezték meg, az ECDL Standard 7 modulos tanfolyamot 39-en végezték el ingyenesen. A 2019. márciusban induló 16. tanfolyam betelt.
Különleges nyílt napra hívták a SportPont munkatársai a mozogni vágyókat, ugyanis február 9-én az érdeklődők minden korosztályból jelmezben érkeztek a meghirdetett foglalkozásokra. A legnagyobb sikere most is a zumbának volt, de szép számmal érkeztek a többi programra is.
A kis segítség is segítség. Így született meg 2012-ben az Újpesti Cseriti kupakgyűjtési akciója, amelyen keresztül már hét család életét tehettük könnyebbé, együtt.
A segítő szakma legrangosabb díját vehette a XV. kerületben működő Szociális és Rehabilitációs Alapítvány a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
A rászoruló fiataloknak kiírt támogatásra március 8-ig jelentkezhet az, akik legalább egy éve a XV. kerületben él, legalább egy éve tagjai egy kerületi sportszervezetnek, nem fiatalabb 12, de nem is idősebbek 21 esztendőnél, és legalább 3,5-es tanulmányi eredményt ért el.
Saját forrásból, az előírtnál erősebb juttatási rendszerrel védi dolgozóit a XV. kerületi önkormányzat – jelentette be Németh Angéla polgármester. Megmarad a cafeteria, és jön a Palota-pótlék, a csomag a kötelező emelésen túl közel 10 százalékos bérnövekedést hoz.
Az Integrom program a legalább érettségivel rendelkezőknek segít, hogy tudásuknak, képességeiknek megfelelő munkát végezhessenek.
Február végére elkészül a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) operatív megújulási terve, amely az intézmény jelenlegi működési rendszerét elemzi, és egy teljes körű, részletes, hosszú távú programot tartalmaz. Az igazgató főorvosi posztot 2018. november 1-jétől betöltő dr. Nagy András Csaba egyik legfontosabb célja, hogy a zuglóiak és a ZESZ közelebb kerüljön egymáshoz.
Ragyogó tisztaság, katonás rend és modern bútorok fogadtak minket Jolánék új otthonában. A 29 éves asszony még alig hiszi el, hogy saját lakásuk van, a bejárati ajtó kulcsait szinte egész nap a kezében őrzi, éjszaka azzal alszik. A kétgyermekes édesanya a karácsonyt még átmeneti otthonban töltötte, de az újévet már egy felújított zuglói önkormányzati lakásban ünnepelhette.
Csaknem duplájára bővült, és számos új – köztük két integrált – eszközzel gazdagodott a nagyobbak játszótere a Pillangó parkban. Miután a szakemberek bemutatták a felújításra vonatkozó tervüket, több új javaslat és kérés is érkezett az önkormányzathoz, ezért a szülőkkel való egyeztetés után újratervezték a játszótér felújítását. Több mint 3000 négyzetméteren négy önálló, de szervesen egymáshoz kapcsolódó egység várja a kicsiket.
Néhány napon belül, még a lombfakadás előtt elindul a Varsó utcai fasor rekonstrukciója – a nyugati ostorfák erős, vastag ágait visszavágják, ifjítják, a lelógó kis gallyakat tőből visszavágják.
Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata – a munkába állás megkönnyítése érdekében – felhívással fordul a kerületben lakó kismamákhoz.
2019. február 6-án, 90. születésnapjához kötődően a Tomori utca 5. szám alatt emléktáblát avatott és kiállítással tisztelgett a XIII. Kerületi Önkormányzat díszpolgára emléke előtt. A kiállítást dr. Egri Mária művészettörténész nyitotta meg, majd levetítették „Az ecset mestere” című 2005-ben készült, Angyalföldi Szabó Zoltánról szóló portréfilmet. A kiállítás hagyatéka gondozójával, a Körmendi Galériával együttműködésben valósult meg.
Dr. Rosner László márvány emléktábláját január 28-án avatták fel a Tél utcai Rácz Gyöngyi Közösségi Központban.
A tervezettnél gyorsabban sikerült megjavítani a szűrőberendezést a Széchenyi úti létesítményben, az így hétfőtől újra fogadja a sportolni vágyókat.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Gépkezelő munkatársat keresünk!
( / Állás)

Gépkezelő munkatársat keresünk!
2019.02.18

Gépkezelő munkatársat keresünk!
( / Állás)

Gépkezelő munkatársat keresünk!
2019.02.18

Délutános takarítónőt keres
( / Állás)

noimage
2019.02.18

Gyártási munka
( / Állás)

noimage
2019.02.13

Pomázi munkahely
( / Állás)

noimage
2019.02.12

Pomázi munkahely
( / Állás)

noimage
2019.02.12

Pomázi munkahely
( / Állás)

noimage
2019.02.12

HIDRAULIKUS PRÉSGÉPEN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS
( / Állás)

HIDRAULIKUS PRÉSGÉPEN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS
2019.02.11

Looking for Translator and Receptionist
( / Állás)

noimage
2019.02.06

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

Büfékocsi
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Büfékocsi

Büfékocsi
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Büfékocsi

Reklamjovedelem.hu/RJ000404
(Szolgáltatás / Pénzügyi szolgátatás)

Reklamjovedelem.hu/RJ000404

Villanyszerelés, villanyszerelő
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés, villanyszerelő

Miden ami ajtó, minden ami ablak
(Szolgáltatás / Építőipar)

Miden ami ajtó, minden ami ablak

Korrepetálás
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

Apolas gondozas
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

SZOBAFESTES
(Szolgáltatás / Építőipar)

SZOBAFESTES

költöztetés
(Szolgáltatás / Szállítás, költöztetés)

költöztetés

Nyugdíjasházban idősellátás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Nyugdíjasházban idősellátás

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Idősgondozás

Kutyakozmetikus tanfolyam
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Kutyakozmetikus tanfolyam

Kőműves munkàt vàllalok
(Szolgáltatás / Építőipar)

noimage

Lapos tetők specialistája
(Szolgáltatás / Építőipar)

Lapos tetők specialistája

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Óvja is a gyermekeket a mese

  Óvja is a gyermekeket a mese

  A gyermekek zsenik - állítja Csukás István. Az ismert meseíró szerint mindenkinek kincsesbánya a gyermekkora, csak nagyon sokan elfelejtik a visszavezető utat. Ahhoz, hogy ez a korszak maradandó élményt nyújtson, és >>>
 • Rangos nemzetközi díjat nyert A szerelem egyenlete

  Rangos nemzetközi díjat nyert A szerelem egyenlete

  Az Álomgyár Kiadó nyári sikerkönyve, A szerelem egyenlete elnyerte a világviszonylatban legismertebb és legrangosabb könyves oldal, a Goodreads.com első díját romantikus kategóriában. >>>
 • Történelmi regénye jelent meg Egri László költőnek

  Történelmi regénye jelent meg Egri László költőnek

  Megjelent Egri László költő és író legújabb regénye, amely a Patrióta címet viseli. A történet 1849-ben indul és Petőfi Sándor rejtélyes sorsának alakulását követi nyomon, abból a fiktív alaphelyzetből kiindulva, >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó