Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Április 11-én egykori lakóépületén, a Jászai Mari tér 4/A. számú házon kerületünk önkormányzata emléktáblát avatott Réz Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, kritikus, a XIII. kerület díszpolgára tiszteletére.

Az eseményen, amelyen dr. Tóth József polgármester mellett több képviselő-testületi tag, a Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői, és jelentős irodalmi személyiségek is jelen voltak: mások mellett ott volt  Radnóti Sándor, Parti Nagy Lajos, Nádasdy Ádám, Csáky Judit és Réz Pál családja, gyermekei és unokái is.

Avató beszédének bevezetőjében dr. Tóth József polgármester a kerület emléktábla-állítási programjáról beszélt. A 229 emléktábla közül 19 díszpolgárainknak állít emléket: a polgármester  felsorolta mindannyiuk nevét.

–Kerületünk legújabb emléktáblájának felavatásához a Magyar Költészet Napja adott alkalmat, hiszen az a személyiség, akiről most megemlékezünk, és akire emlékeztetni akarunk, egész életét az irodalomnak szentelte –mondotta dr. Tóth József. A polgármester ezt követően Réz Pál életútjáról adott áttekintést. Érdekességként említette, hogy az internáló táborban eltelt időkről az irodalomtudós úgy fogalmazott: „Kiváló emberek voltak ott az internáló táborban, úgyhogy nagyon érdekes iskola volt.” További érdekességként említette, hogy Réz Pál kissé szomorúan állapította meg, hogy amikor 25 éves működése után megszűnt a Holmi című folyóirat, sokkal többet foglalkozott vele a média, mint a negyedévszázados működése során összesen. 2015 szeptemberében jelent meg az újjáélesztett Tények és tanuk sorozat első kötete, Réz Pál memoárja a Bokáig pezsgőben, amely gazdag és hiteles képet ad Réz Pál pályafutásáról, és a korról, amelyben élnie megadatott. 1948-tól volt a kerület lakója. Szeretett itt élni, és  büszke volt rá, hogy minden neves író megfordult az otthonában. Mint elhangzott, Réz Pál  1948-tól  haláláig volt a kerület lakója.

A polgármester avató beszédét követően Bálint András Kossuth-díjas színművész Székely János: Hiánytalan című versét adta elő, majd Závada Pál Kossuth-díjas író az egykori Holmi  szerkesztősége, és a barátok nevében szólt.

–A mostani alkalom hasonló a Réz Pál halálát követő időszakhoz. Akkor is a háznál őgyelegve gondoltam át Ráz Pál életét, mint most is, erre az alkalomra készülve –mondotta Závada Pál, majd a rendszerváltást követő közvetlen időszakot idézte fel, amikor Domokos Mátyás és Réz Pál elindították a Holmi folyóiratot. Mikor Réz Pál belefáradt a munkába és látása is romlott, megszüntették a Holmit, amely fennmaradhatott  volna, de mivel a Holmi és Réz Pál élete egybeforrt, az már nem lehetett volna ugyanaz a folyóirat.

Az egykori pályatárs és közeli jó barát visszaemlékezését azzal zárta, hogy látogatásai alkalmával Réz Pál  hatodik emeleti lakásában mindig szóbahozta a családját, életének legnagyobb csapását feleségének 1984-ben bekövetkezett halála jelentette.

A személyes hangvételű vallomást követően Várady Szabolcs Kossuth-díjas költő és műfordító Réz Pál korábbi születésnapjai és kitüntetései alkalmából hozzá írott humoros verseit olvasta fel, majd dr. Tóth József polgármester a család megjelent tagjaival közösen leplezte le a Réz Pál tiszteletére felavatott emléktáblát.

Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték a tisztelet és a megemlékezés virágait az új emléktáblánál.

Furrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Születésének 90. évfordulóján Budai II. Lászlóra, az Aranycsapat jobbszélsőjére emlékeztek csütörtök délután Rákospalotán a róla elnevezett stadionban.
Hihetetlen, de máris eltelt egy hónap, véget ért a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság, bezárt a Bajnok Terasz.
Lelkiegészség-központ jön létre a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben az Egészséges Budapest Program keretében - jelentette be László Tamás, a Fidesz választó kerületi elnöke pénteken Budapesten.
Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmjét díjazta a zsűri Karlovy Vary nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján. A film egyik gyártásvezetője az újpesti Csánki Kata.
Többen vannak sajnos idén is, akiknek a nyári szezon egyben a legpörgősebb időszak a munkában, így most kell minden energiájukat a karrierre fordítani, ami azt eredményezi, hogy nincsen idő több napos pihenésre.
Több mint 6 milliárd forintot biztosít a kormány a fővárosi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére – írta a Magyar Közlöny. Ebből jut a kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben a pszichiátriai ellátásra is.
Az alábbiakban olvashatják Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester Rákospalota várossá válásának 95. évfordulójára rendezett díszülésen elhangzott ünnepi köszöntőbeszédét.
Május 28-án 70. születésnapja alkalmából, a polgármesteri hivatal Kék termében, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester és dr. Bujdosó Sándor jegyző társaságában köszöntötte Gálvölgyi János Kossuth-, és Jászai Mari díjas Érdemes művészt, kerületünk díszpolgárát dr. Tóth József polgármester.
A drogellenes világnap alkalmából táncbemutatóval hívta fel a figyelmet a kábítószerfogyasztás veszélyeire a Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kedden.
A családok, a gyerekek problémáit feldolgozó terápiás mesekönyvet mutattak be a Zuglói Civil Házban, június 27-én.
A Szomszédom a rendőr program keretében defibrillátorral szerelték fel azt az autót, amellyel közösen járőröznek a kerületi rendőrök és az önkormányzati rendészek.
Június 25-én a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Információs és Kutatóközpontja elismerő oklevélben részesítette önkormányzatunkat a Fiastyúk utcai általános iskola előtt kialakított „Kiss and ride” parkoló megvalósításáért.
Összesen 4-500 versenyző, mintegy 28 országból állt rajthoz a tájékozódási kerékpáros Európa Bajnokság sprintfutamán a Farkas-erdőben.
A szomszédünnep programjai között szerepelt íjászkodás Gyula íjásszal és pónilovaglás is.
Bővítené Zugló északnyugati térségének közlekedési kapcsolatait a BKK.
Önkormányzatunk ebben az esztendőben is támogatja a kerületben élő általános-, és középiskolás gyermekeket nevelő családokat a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásaik mérséklése érdekében.
Egymásra figyelés, környezetünkre való rácsodálkozás, kapcsolatfelvétel, játékos ismerkedés.
Július 1-től a kormány megtéríti a KRESZ tanfolyam és vizsga díját is a húsz évnél fiatalabbaknak.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft kiszállással XVI. kerületben
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft kiszállással XVI. kerületben

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó