Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Felavatták Lendvay Kamilló emléktábláját

Egykori lakóépületénél, a Szent István park 23. számú házon 2018. október 30.-án az önkormányzat, a képviselő-testület, a magyar zenei élet számos vezető személyisége, valamint családtagjai, tisztelői és a kerületi lakosság reprezentánsai jelenlétében felavatták a Kossuth díjas, háromszoros Erkel Ferenc-díjas Kiváló és  Érdemes Művész, a XIII. Kerület Díszpolgára, Lendvay Kamilló emléktábláját.

Az ünnepi eseményen dr. Tóth József polgármester idézte fel a gazdag életművet hátrahagyott karnagy, zeneszerző és előadóművész pályafutásának legfontosabb állomásait. Mint elhangzott, Lendvay Kamilló öt évesen kezdett zongorázni tanulni Kálmán Györgytől, aki a Fodor Zeneiskola neves professzora volt, tizennyolc évesen Viski János fogadta az akadémiai zeneszerzés osztályába. Az iskolai szünetekben már tíz éves korától rendszeresen dolgozott.

1949-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Diplomát csak nyolc év után kapott, mivel bár járt volna neki a sorkatonai szolgálat alóli mentesség, adminisztrációs tévedés miatt mégis behívták katonának. Itt szerzett fúvószenekari tapasztalatait azonban később sikerrel kamatoztatta. A zeneszerzés tanszakát 1955-ben, a karmesterképző szakot 1957-ben végezte el. Már attól az évtől a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, korrepetitora, az operatársulat és a kórus vezetője lett. 1960–1966 között az Állami Bábszínház zenei vezetője, 1970–1974 között a Fővárosi Operettszínház karmestereként, majd zenei vezetőjeként tevékenykedett. 1973-ban nevezték ki a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanárává. 1962-től a Magyar Rádió zenei dramaturgja, 1987-től a Szerzői Jogvédő Hivatal és a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.

Zeneszerzői munkássága rendkívül szerteágazó, a zenei műfajok csaknem mindegyikére kiterjed, a szimfonikus művektől a kamarazenén át az operáig, és figyelemre méltó fúvószenekari munkássága is. –Morális szempontból állt a zeneszerzéshez, és hallgatható, fogyasztható, jó zenét írt. Nagyon barátságos, közvetlen, humánus ember volt – mondotta dr. Tóth József polgármester. –Ugyan két hónapnál hosszabb időt nemigen töltött külföldön, de ennek sokszorosát utazták be a határokon túl partitúrái. Műveit a hazai koncertpódiumokon kívül Európában, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is játsszák. Darabjai többségéből hangfelvétel készült. A tisztességtudó utcalány című lemezfelvétele megkapta a párizsi Grand Prix International du Disque Lyrique kitüntetését 1979-ben. Lendvay Kamilló 1977-től egészen a haláláig élt ebben a házban. Szerette a kerületet, annak lakosait, közéjük tartozónak érezte és vallotta magát. Büszke volt rá, hogy 2010-ben a kerület díszpolgárai közé választották, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy ismerősei, műveinek élvezői, kortársai lehettünk – mondotta végezetül dr. Tóth József.

A polgármester avató beszédét követően Madarász Iván Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke lépett a mikrofonhoz, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Lendvay Kamilló egyéniségének legfontosabb jegyei feltárulnak műveiből. A zeneszerző megélt tapasztalatai teljes összhangot képeznek a gazdag életművel. –Weöres Sándor azt írta egy helyen: „Úgy írtam, ahogy nekem jól esett!” Ezt az elvet követte Lendvay Kamilló is – mondotta Madarász Iván, idézve egyúttal a zeneszerzőt is, aki nyíltan vállalta, hogy műveinek megértéséhez nincs szükség rejtvényfejtésre. –Dirigált, komponált, kiváló előadóművész volt. Műveinek sokfélesége és gazdagsága a legnagyobbak közé emeli őt. Lendvai Kamillónak valójában  nincs szüksége emléktáblára, hiszen műveiben ma is él, és mindaddig élni fog, amíg érdeklődés mutatkozik korunk zeneművészete iránt – mondotta végezetül Madarász Iván.

A beszédek elhangzását követően dr. Tóth József polgármester  Lendvay Kamilló lányával, Judittal együtt leplezte le az emléktáblát, majd az egybegyűltek hangfelvételről részletet hallgattak meg egy, a zeneszerzővel készült beszélgetésből. Az ünnepi esemény az emléktábla megkoszorúzásával zárult.

Forrás: budapest13.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Idén is több mint tízmillió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata.
Két hete sajnálattal tapasztaltuk, hogy a Hartyán-játszótér frissen felújított kerítését újra jelentősen megrongálták ismeretlen vandálok.
Zugló önkormányzata folyamatosan azon gondolkodik, hogyan tudná még zöldebbé tenné a kerületet, és miként vehetne részt a klímaváltozás csökkentésében. Ennek jegyében kezdtek klímaerdő telepítésébe a Németpróna utcában.
November 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzatunk a kerületi szociális intézmények dolgozóit.
A XIII. kerület i egészségügyi szolgálat két szakrendelője 66 millió forint fejlesztési forráshoz jut az Egészséges Budapest Program keretében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.
Az akcióban érintett kerületi lakosok kérésére az önkormányzat meghosszabbította az alma, hagyma, krumpli utalványok beváltásának határidejét.
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről szóló kormányhatározat kedden jelenik meg a Magyar Közlönyben.
November 10-én, az I. Világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulóján a két világháború hőseire és áldozataira emlékeztető emlékművet avattak a Csángó utca 22-24. számú lakóépületek előtti parkban.
November 15-én átadták az ösztöndíjakat a sportban, tanulmányaikban, az alkotó- és előadó-művészetekben kiemelkedő eredményeket felmutató újpesti diákoknak.
Egy kilométer hosszan, a Wesselényi utca és a Szentmihály út között építik tovább a zajvédő falat az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakaszán.
Őszikék címmel nyílt kiállítás Lekics Lilian Égerházi- és Talent-ösztöndíjas festőművész alkotásaiból a Zuglói Ifjúsági Centrumban.
A szociális munkások biztonsága volt az egyik legfontosabb téma a zuglói szociális munka napján.
Adventi koszorúk a piac virágboltjában, desszertek a boltok polcain, néhány felvillanó égő, és felcsendülnek a jól ismert dallamok a rádiókból.
Novemberhez képest igen enyhe az idő, így nem csoda, hogy a legtöbben még mindig a friss levegőn szeretik tölteni szabadidejüket. Bár már korábban sötétedik, a Rózsavirág téren még minden délután zajlik az élet.
Átadták a felújított Varázskarika Tagóvoda játszóudvarát.
Idén is meghirdette a kerületi önkormányzat a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvánnyal együttműködve a „Tiszta porta, virágos kert” pályázatát.
Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot.
Október 30-án, a Mariott Hotel Báltermében megrendezett XX. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén az önkormányzat képviseletében, az ingatlanfejlesztés területén az elmúlt két évtizedben elért eredményekért elismerő diplomát vett át Holopné Schramek Kornélia alpolgármester.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Szolgáltatások Budapesten

Tanuljon gitározni otthon!
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Online nyelvi kurzus
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Online nyelvi kurzus

Coach gyakorlat
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Coach gyakorlat

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Bécsiszelet Étterem
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bécsiszelet Étterem

Villanyszerelő-Elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-Elektrikus

Villanyszerelő-elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-elektrikus

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó