Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

hirdetés

A munkaterület átadásával április 16-án elkezdődött a ciklus legnagyobb beruházása, a Pillangó park felújítása.

A lakosság bevonásával megtervezett közpark renoválása során kibővítik a játszóteret, új sétányokat létesítenek, a régieket pedig felújítják. Növelik a parkolóhelyek számát, futókört és pétanque-pályákat is létesítenek. Kiépítik továbbá a közvilágítást és a locsolórendszert, valamint a parkban új köztéri bútorokat helyeznek el. Emellett fákat, cserjéket, biodiverz növényeket telepítenek, illetve minőségi zöldfelületet hoznak létre.

A Városliget után a kerület második legnagyobb közparkjának, a 6,5 hektáros Pillangó parknak a felújítását Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban. Az 1962–1970 között épült, 1255 lakásos lakótelepet is magában foglaló, 1991-ig Varga Gyula András nevét viselő közterületet létrehozása óta átfogóan nem fejlesztették. Ennek következtében a terület állapota leromlott, ami szükségessé tette a felújítását.

Modern fogadótér

A Pillangó park rekonstrukciójával kapcsolatban az önkormányzat a MIZUglónk program keretében kikérte a lakosság véleményét, majd ennek szem előtt tatásával készíttette el az S-Tér Kft.-vel a megvalósítási tervet. A felújítási munkák elvégzésére a kerület közbeszerzési pályázatot írt ki, amelynek nyertese a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. lett. – A területet április közepén adjuk át a kivitelezőnek – tájékoztatott Napholcz József, a Főmérnökség fejlesztési és beruházási csoportvezetője. – A munkálatok a tervek szerint kilenc hónapot vesznek majd igénybe, és nettó 464,5 millió forintba kerülnek. A teljesen felújított közparkot várhatóan jövő tavasszal vehetik birtokba a zuglóiak – jegyezte meg a csoportvezető.

A kivitelezés több ütemben valósul meg. Ennek során a szükséges helyeken locsolórendszert telepítenek, a biztonság növelésére pedig az egész park területén kiépítik a közvilágítást. Elkészítik továbbá a fő- és melléksétányokat, a kerékpárutat, a gumiburkolatú futókört, valamint a pétanque-pályákat. Ezenfelül megújítják a növényzetet, két zárt kutyafuttatót, illetve kerékpártárolót létesítenek, kihelyezik továbbá a parkberendezési tárgyakat, és kibővítik a játszóteret is. – A megújuló közpark metróállomás felőli oldalán egy tágas, modern, padokkal és információs táblákkal ellátott fogadótér épül. Itt helyezik el Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész Pillangó című alkotását is – magyarázta Napholcz József, hozzátéve: a fogadótérből indulnak majd a park fősétányai, amelyek leágazásai elvezetnek a sportpályákhoz, a lakóházakhoz, a parkolókhoz és a játszótérhez is.

Játszótér- és parkolóbővítés

A beruházás során mintegy 300 négyzetméterrel bővül a parkolók felülete. Ezen túlmenően a lakosság igényének megfelelően rendezvényteret, grillezésre, illetve padokkal és asztalokkal ellátott, piknikezésre alkalmas területet létesítenek. Emellett a park több pontján is terepdombot építenek, amelyeken nyugágyakat állítanak fel. A sétányokon számos kisebb teresedést alakítanak ki, ezeken, illetve az utak mentén közel 100 új köztéri ülőbútort helyeznek el. A parkban az eredeti helyén marad Papachristos Andreas Család című szobra, azonban a szomszédságában kerékpártároló állvány épül. A kivitelezés nem érinti a sportpályákat, viszont a játszótér területe nagyobb lesz, és új funkciókkal is kibővül. A gyerekek által használt övezet a korábbinál sokkal biztonságosabbá válik, ugyanis a különböző korosztályoknak szóló játékok alatti terület öntött gumi-, illetve ütéscsillapító homokburkolatot kap.

Többszintű növényzet

A kivitelezés során több tucat elöregedett és beteg fát vágnak ki. A park egyik pontján pedig túltelepítés miatt ritkítják meg a faállományt, hogy a növényzet zavartalanul fejlődhessen. – Mire befejeződik a felújítás, több mint 300 új fával lesz gazdagabb a Pillangó park – mondta Firnigl Anett, a Főmérnökség Fejlesztési, Beruházási Csoportjának kertészeti, zöldfelületi referense, hozzáfűzve: ez közel kétszer annyi fa, mint a kivágottak száma. A referens arról is beszélt, hogy a parkfelújítással átalakul a terület vegetációja.

A különböző cserjék telepítésével a korábbitól eltérően egy többszintes növényállomány jön létre. A fauna bővítésével megújul a park füves felülete is, így minőségi zöldfelület fogadja majd a területet felkeresőket. – A park a Kerepesi úti és a Róna utcai oldalán biodiverz növényzetet kap – informált Firnigl Anett, kiemelve: ezek olyan, szárazságot, árnyékot vagy éppen napsütést tűrő növényfajták, amelyek nem igényelnek locsolást és külön gondozást. A referenstől továbbá azt is megtudtuk, hogy a Pillangó park közutak menti sávjában a Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programja keretében frissülnek meg a fasorok.

Forrás: zuglo.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Októberben elkezdődött a négy utcát érintő teljes fasor-rekonstrukció és a faápolási munka.
A legjobbiskola.hu portál 1000 középiskola 1700 képzési formáját rangsorolta.
Városunk szakrendelője is nyert felújítási forrást az Egészséges Budapest Programból (EBP).
Október 12-én bensőséges hangulatú rendezvény keretében került sor a Kassák Lajos utca 17. szám alatt működő Meséskert Tagóvoda 65. születésnapjának megünneplésére.
Negyven kiló szőlőt préseltek ki, és több tucat madárijesztőt készítettek a gyerekek a Cserepesház hagyományőrző szüreti mulatságán.
Átvette polgármesteri mandátumát Németh Angéla a helyi választási bizottság elnökétől, Dr. Koronczay Miklóstól október 8-án a hivatalban.
Október 4-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában megrendezett ünnepség keretében átadták a 2018. évi XIII. Kerületi Építészeti Díjat.
Október 4-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában megrendezett ünnepség keretében átadták a 2018. évi XIII. Kerületi Építészeti Díjat.
Jó példák a XV. kerületből: A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület
Épül, szépül és hamarosan minden sportolni és kikapcsolódni vágyót vár a Szilas Aktív Park.
Október 5-én, a nevét viselő városrész parkosított területén a kerületi önkormányzat által rendezett ünnepség keretében felavatták Göncz Árpád egész alakos szobrát, Erős Apolka szobrászművész alkotását.
"Több mint lakóház" pályázott, nyert és uniós támogatással 25 lakásos bérházat épít Zugló
Újabb po­los­ka­in­vá­ziót ho­zott az enyhe ok­tó­ber! Or­szág­szerte pa­nasz­kod­nak az em­be­rek, hogy te­he­tet­le­nek a bü­dös­bo­ga­rak­kal szem­ben.
Iskolai felvilágosító program indult pedagógusoknak, szülőknek és gyerekeknek a cukorbetegséggel kapcsolatban, a program célja több ismeretet adni a betegségről és segíteni a diabéteszes gyermekek jobb beilleszkedését az oktatási intézménybe.
10 éves lett az Újpestet Budakalásszal összekötő híd, nem mindennapi módon emlékeztek meg róla.
A szavazatok 50,95 százalékával Németh Angéla, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (Ráte) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom jelöltje nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást Budapest XV. kerületében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatok szerint.
Jövőre 42 milliárd forinttal támogatja a kormány a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált cégeket - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.
Emléktáblát avattak Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester tiszteletére Budapest XIII. kerületében hétfőn, a zene világnapján.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Szobalány pozíció
( / Állás)

noimage
2018.10.15

2fő betegszállítót keresek
( / Állás)

noimage
2018.10.08

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.10.04

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.09.21

Élelmiszeripari betanított munkás
( / Állás)

Élelmiszeripari betanított munkás
2018.09.13

miden féle munka ajánlat
( / Állás)

noimage
2018.09.10

Szakembereket keresünk - 18. kerület
( / Állás)

noimage
2018.09.06

Irodai Asszisztens
( / Állás)

Irodai Asszisztens
2018.09.03

Állás
( / Állás)

noimage
2018.09.02

A címlapról ajánljuk

 • Rókák a kerületben

  Rókák a kerületben

  Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban tapasztalható, hogy az egyébként vadonélő rókák sokszor a lakott területekre is bemerészkednek. >>>
 • Támogatás fiatal csepeli mérnökhallgatóknak

  Támogatás fiatal csepeli mérnökhallgatóknak

  Hét csepeli mérnökhallgatónak nyújtott át támogatást Morovik Attila alpolgármester és Ambrovics Dénes, a Csepeli Mérnök Hallgatók Alapítványának kuratóriumi elnöke a >>>
 • Emléktábla-avatás

  Emléktábla-avatás

  A Gyulai István Általános Iskola korábbi névadója, Stromfeld Aurél emlékére állított emléktáblát Pesterzsébet Önkormányzata. >>>
 • Jótékonysági hamburger party a rászorulóknak

  Jótékonysági hamburger party a rászorulóknak

  Helyi vállalkozások, civilek és az önkormányzat összefogásával 500 adag étellel vendégelték meg a rászoruló kispestieket ma a Kossuth téren. A >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Szivárvány Iskola Nyílt napok
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Szivárvány Iskola Nyílt napok

Körtánc A TIT Studióban
(Szolgáltatás / Életmód)

noimage

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében

BODY SPACE : "A HELY, ahol tested átalakul!"
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

noimage

Garázsvásár Csillaghegyen!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés
(Szolgáltatás / Egészségügy)

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak

Takarítás
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

Takarítás

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém
(Szolgáltatás / Egészségügy)

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítá
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó