Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A munkaterület átadásával április 16-án elkezdődött a ciklus legnagyobb beruházása, a Pillangó park felújítása.

A lakosság bevonásával megtervezett közpark renoválása során kibővítik a játszóteret, új sétányokat létesítenek, a régieket pedig felújítják. Növelik a parkolóhelyek számát, futókört és pétanque-pályákat is létesítenek. Kiépítik továbbá a közvilágítást és a locsolórendszert, valamint a parkban új köztéri bútorokat helyeznek el. Emellett fákat, cserjéket, biodiverz növényeket telepítenek, illetve minőségi zöldfelületet hoznak létre.

A Városliget után a kerület második legnagyobb közparkjának, a 6,5 hektáros Pillangó parknak a felújítását Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban. Az 1962–1970 között épült, 1255 lakásos lakótelepet is magában foglaló, 1991-ig Varga Gyula András nevét viselő közterületet létrehozása óta átfogóan nem fejlesztették. Ennek következtében a terület állapota leromlott, ami szükségessé tette a felújítását.

Modern fogadótér

A Pillangó park rekonstrukciójával kapcsolatban az önkormányzat a MIZUglónk program keretében kikérte a lakosság véleményét, majd ennek szem előtt tatásával készíttette el az S-Tér Kft.-vel a megvalósítási tervet. A felújítási munkák elvégzésére a kerület közbeszerzési pályázatot írt ki, amelynek nyertese a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. lett. – A területet április közepén adjuk át a kivitelezőnek – tájékoztatott Napholcz József, a Főmérnökség fejlesztési és beruházási csoportvezetője. – A munkálatok a tervek szerint kilenc hónapot vesznek majd igénybe, és nettó 464,5 millió forintba kerülnek. A teljesen felújított közparkot várhatóan jövő tavasszal vehetik birtokba a zuglóiak – jegyezte meg a csoportvezető.

A kivitelezés több ütemben valósul meg. Ennek során a szükséges helyeken locsolórendszert telepítenek, a biztonság növelésére pedig az egész park területén kiépítik a közvilágítást. Elkészítik továbbá a fő- és melléksétányokat, a kerékpárutat, a gumiburkolatú futókört, valamint a pétanque-pályákat. Ezenfelül megújítják a növényzetet, két zárt kutyafuttatót, illetve kerékpártárolót létesítenek, kihelyezik továbbá a parkberendezési tárgyakat, és kibővítik a játszóteret is. – A megújuló közpark metróállomás felőli oldalán egy tágas, modern, padokkal és információs táblákkal ellátott fogadótér épül. Itt helyezik el Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész Pillangó című alkotását is – magyarázta Napholcz József, hozzátéve: a fogadótérből indulnak majd a park fősétányai, amelyek leágazásai elvezetnek a sportpályákhoz, a lakóházakhoz, a parkolókhoz és a játszótérhez is.

Játszótér- és parkolóbővítés

A beruházás során mintegy 300 négyzetméterrel bővül a parkolók felülete. Ezen túlmenően a lakosság igényének megfelelően rendezvényteret, grillezésre, illetve padokkal és asztalokkal ellátott, piknikezésre alkalmas területet létesítenek. Emellett a park több pontján is terepdombot építenek, amelyeken nyugágyakat állítanak fel. A sétányokon számos kisebb teresedést alakítanak ki, ezeken, illetve az utak mentén közel 100 új köztéri ülőbútort helyeznek el. A parkban az eredeti helyén marad Papachristos Andreas Család című szobra, azonban a szomszédságában kerékpártároló állvány épül. A kivitelezés nem érinti a sportpályákat, viszont a játszótér területe nagyobb lesz, és új funkciókkal is kibővül. A gyerekek által használt övezet a korábbinál sokkal biztonságosabbá válik, ugyanis a különböző korosztályoknak szóló játékok alatti terület öntött gumi-, illetve ütéscsillapító homokburkolatot kap.

Többszintű növényzet

A kivitelezés során több tucat elöregedett és beteg fát vágnak ki. A park egyik pontján pedig túltelepítés miatt ritkítják meg a faállományt, hogy a növényzet zavartalanul fejlődhessen. – Mire befejeződik a felújítás, több mint 300 új fával lesz gazdagabb a Pillangó park – mondta Firnigl Anett, a Főmérnökség Fejlesztési, Beruházási Csoportjának kertészeti, zöldfelületi referense, hozzáfűzve: ez közel kétszer annyi fa, mint a kivágottak száma. A referens arról is beszélt, hogy a parkfelújítással átalakul a terület vegetációja.

A különböző cserjék telepítésével a korábbitól eltérően egy többszintes növényállomány jön létre. A fauna bővítésével megújul a park füves felülete is, így minőségi zöldfelület fogadja majd a területet felkeresőket. – A park a Kerepesi úti és a Róna utcai oldalán biodiverz növényzetet kap – informált Firnigl Anett, kiemelve: ezek olyan, szárazságot, árnyékot vagy éppen napsütést tűrő növényfajták, amelyek nem igényelnek locsolást és külön gondozást. A referenstől továbbá azt is megtudtuk, hogy a Pillangó park közutak menti sávjában a Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programja keretében frissülnek meg a fasorok.

Forrás: zuglo.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

2019. január 21-én dr. Tóth József polgármester és dr. Ascsillán Endre a General Electric (GE) Magyarország alelnöke adta át a kerület újabb kori történetének ötvenedik közterületét, az Edison teret. A tér névadója Thomas Alva Edison (1847–1931), minden idők egyik legnagyobb feltalálója, aki a Váci Greens irodaépületekben tömbnyi irodát bérlő General Electric (GE) vállalatot 1890-ben alapította.
Okos kerületkártya, e-ügyintézés, “gyorsítósáv” a cégeknek, vállalkozásügyi referens a polgármesteri hivatalban – csak néhány az önkormányzat vállalkozást ösztönző lépései közül, amelyeket az első vállalkozói fórumon ismerhettek meg a cégvezetők.
A korai stádiumban diagnosztizált méhnyakrák szinte 100 százalékban gyógyítható – hangzott el a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI) pénteki rendezvényén, amelyen a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet.
Idén sem felejtette el a zuglói Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola felébreszteni Álmos Manót, aminek legjobban a kerületi óvodások örültek. Azok, akik megválaszolták Álmos Manó kérdéseit, meghívást kaptak a iskolába, ahol kakaóval és fánkkal vendégelték meg őket.
A január 23-án induló beszélgetések politikáról, kultúráról, közéletről szólnak majd, elsőként Andor László és Pogátsa Zoltán lesz a vendég.
Díszoklevél ismeri el azoknak a kerületben élő, vagy legalább 30 évet itt tanító pedagógusoknak a munkáját, akik 50, 60, 65, illetve 70 éve szerezték meg a diplomájukat.
A kivitelezővel szerződést bontott, az építkezés lebonyolításáért felelős céget megszüntette az önkormányzat, és mindent megtesz, hogy a kerület lakói minél hamarabb méltó háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőt használhassanak.
Nem lehet úszni a Széchenyi úton, mert elromlott a szűróberendezés. Február elejéig megjavítják.
Befejeződött a helyiség felújítása, így az AZTA! Közösségi és Barkácsműhely szinte minden szolgáltatása elérhető. A Bosnyák utca 7/b. szám alatt működő műhely egy szociális innováció, ahol az érdeklődők szakemberekkel közösen készítik el saját termékeiket, vagy javítgathatják eszközeiket.
Új térfigyelő kamerákat helyeztek el Zugló két forgalmas pontján is kedden. A Telepes és Öv utca kereszteződése mellett a Kerepesi út és a Hungária körút találkozásához is új eszközöket telepítettek, így már 190 kamera működik Zuglóban.
2019. január 16-án, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Székházában Raoul Wallenberg-díjat adományozott a róla elnevezett egyesület dr. Tóth József polgármesternek. A kerület polgármestere a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttélése érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként kapta a díjat.
Könyvekkel is segíthettük azokat, akiknek a mindennapok is kihívást jelentenek.
A kerület nyolc szociálisan rászoruló fiatal sportolót támogatna évi 100-100 ezer forinttal.
Vincze Petronella iparművész és Ghyczy György, valamint Laukó Pál képzőművészek munkáiból nyílt ingyenes tárlat a Zuglói Civil Házban.
Egy-egy arany- és ezüstérmet nyertek 500 és 1500 méteren a Liu testvérek a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, szombaton.
A zuglói Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium diákjai képviselhetik parképítő kategóriában a magyar színeket a Worldskills elnevezésű rangos szakmai világversenyen augusztusban, Kazanyban.
2019. január 10-én Nagy Csaba Prima Primissima díjas építészt köszöntötte a kerület vezetése a szakma jeles képviselőinek részvételével a Láng Művelődési Központban.
Szén-monoxid-érzékelőket vásárolt a lakóknak az önkormányzat.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Tetőfedés,építőipari munkák
( / Állás)

Tetőfedés,építőipari munkák
2019.01.17

Vagyonőri
( / Állás)

noimage
2018.12.29

Vagyonőri
( / Állás)

noimage
2018.12.29

Online Marketing másképp
( / Állás)

Online Marketing másképp
2018.11.30

Online Marketing másképp
( / Állás)

Online Marketing másképp
2018.11.30

Ácsokat és asztalosokat keresünk
( / Állás)

Ácsokat és asztalosokat keresünk
2018.11.09

Betanított munkatársakat keresünk 1 műszakos munkarendbe!
( / Állás)

Betanított munkatársakat keresünk 1 műszakos munkarendbe!
2018.11.09

XXIII. kerületi állásajánlat
( / Állás)

XXIII. kerületi állásajánlat
2018.11.07

Szobalány pozíció
( / Állás)

noimage
2018.10.15

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Szolgáltatások Budapesten

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Idősgondozás

Kutyakozmetikus tanfolyam
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Kutyakozmetikus tanfolyam

Kőműves munkàt vàllalok
(Szolgáltatás / Építőipar)

noimage

Lapos tetők specialistája
(Szolgáltatás / Építőipar)

Lapos tetők specialistája

Új személyi és kiscsoportos edzés Csepelen a sétányokon
(Szolgáltatás / Életmód)

noimage

Lakásfelújítást vállalunk több éve összeszokott csapattal!
(Szolgáltatás / Építőipar)

Lakásfelújítást vállalunk több éve összeszokott csapattal!

Lakásfelújítást vállalunk több éve összeszokott csapattal!
(Szolgáltatás / Építőipar)

Lakásfelújítást vállalunk több éve összeszokott csapattal!

Tradícionális Hatha jóga tanfolyam
(Szolgáltatás / Életmód)

noimage

Idősgondozást Ápolást Vállalok
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Francia nyelvoktatás
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Céget keresek.
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés
(Szolgáltatás / Egészségügy)

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

Villanyszerelés, villanyszerelő
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés, villanyszerelő

Tanuljon gitározni otthon!
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Óvja is a gyermekeket a mese

  Óvja is a gyermekeket a mese

  A gyermekek zsenik - állítja Csukás István. Az ismert meseíró szerint mindenkinek kincsesbánya a gyermekkora, csak nagyon sokan elfelejtik a visszavezető utat. Ahhoz, hogy ez a korszak maradandó élményt nyújtson, és >>>
 • Rangos nemzetközi díjat nyert A szerelem egyenlete

  Rangos nemzetközi díjat nyert A szerelem egyenlete

  Az Álomgyár Kiadó nyári sikerkönyve, A szerelem egyenlete elnyerte a világviszonylatban legismertebb és legrangosabb könyves oldal, a Goodreads.com első díját romantikus kategóriában. >>>
 • Történelmi regénye jelent meg Egri László költőnek

  Történelmi regénye jelent meg Egri László költőnek

  Megjelent Egri László költő és író legújabb regénye, amely a Patrióta címet viseli. A történet 1849-ben indul és Petőfi Sándor rejtélyes sorsának alakulását követi nyomon, abból a fiktív alaphelyzetből kiindulva, >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó