Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

A munkaterület átadásával április 16-án elkezdődött a ciklus legnagyobb beruházása, a Pillangó park felújítása.

A lakosság bevonásával megtervezett közpark renoválása során kibővítik a játszóteret, új sétányokat létesítenek, a régieket pedig felújítják. Növelik a parkolóhelyek számát, futókört és pétanque-pályákat is létesítenek. Kiépítik továbbá a közvilágítást és a locsolórendszert, valamint a parkban új köztéri bútorokat helyeznek el. Emellett fákat, cserjéket, biodiverz növényeket telepítenek, illetve minőségi zöldfelületet hoznak létre.

A Városliget után a kerület második legnagyobb közparkjának, a 6,5 hektáros Pillangó parknak a felújítását Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban. Az 1962–1970 között épült, 1255 lakásos lakótelepet is magában foglaló, 1991-ig Varga Gyula András nevét viselő közterületet létrehozása óta átfogóan nem fejlesztették. Ennek következtében a terület állapota leromlott, ami szükségessé tette a felújítását.

Modern fogadótér

A Pillangó park rekonstrukciójával kapcsolatban az önkormányzat a MIZUglónk program keretében kikérte a lakosság véleményét, majd ennek szem előtt tatásával készíttette el az S-Tér Kft.-vel a megvalósítási tervet. A felújítási munkák elvégzésére a kerület közbeszerzési pályázatot írt ki, amelynek nyertese a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. lett. – A területet április közepén adjuk át a kivitelezőnek – tájékoztatott Napholcz József, a Főmérnökség fejlesztési és beruházási csoportvezetője. – A munkálatok a tervek szerint kilenc hónapot vesznek majd igénybe, és nettó 464,5 millió forintba kerülnek. A teljesen felújított közparkot várhatóan jövő tavasszal vehetik birtokba a zuglóiak – jegyezte meg a csoportvezető.

A kivitelezés több ütemben valósul meg. Ennek során a szükséges helyeken locsolórendszert telepítenek, a biztonság növelésére pedig az egész park területén kiépítik a közvilágítást. Elkészítik továbbá a fő- és melléksétányokat, a kerékpárutat, a gumiburkolatú futókört, valamint a pétanque-pályákat. Ezenfelül megújítják a növényzetet, két zárt kutyafuttatót, illetve kerékpártárolót létesítenek, kihelyezik továbbá a parkberendezési tárgyakat, és kibővítik a játszóteret is. – A megújuló közpark metróállomás felőli oldalán egy tágas, modern, padokkal és információs táblákkal ellátott fogadótér épül. Itt helyezik el Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész Pillangó című alkotását is – magyarázta Napholcz József, hozzátéve: a fogadótérből indulnak majd a park fősétányai, amelyek leágazásai elvezetnek a sportpályákhoz, a lakóházakhoz, a parkolókhoz és a játszótérhez is.

Játszótér- és parkolóbővítés

A beruházás során mintegy 300 négyzetméterrel bővül a parkolók felülete. Ezen túlmenően a lakosság igényének megfelelően rendezvényteret, grillezésre, illetve padokkal és asztalokkal ellátott, piknikezésre alkalmas területet létesítenek. Emellett a park több pontján is terepdombot építenek, amelyeken nyugágyakat állítanak fel. A sétányokon számos kisebb teresedést alakítanak ki, ezeken, illetve az utak mentén közel 100 új köztéri ülőbútort helyeznek el. A parkban az eredeti helyén marad Papachristos Andreas Család című szobra, azonban a szomszédságában kerékpártároló állvány épül. A kivitelezés nem érinti a sportpályákat, viszont a játszótér területe nagyobb lesz, és új funkciókkal is kibővül. A gyerekek által használt övezet a korábbinál sokkal biztonságosabbá válik, ugyanis a különböző korosztályoknak szóló játékok alatti terület öntött gumi-, illetve ütéscsillapító homokburkolatot kap.

Többszintű növényzet

A kivitelezés során több tucat elöregedett és beteg fát vágnak ki. A park egyik pontján pedig túltelepítés miatt ritkítják meg a faállományt, hogy a növényzet zavartalanul fejlődhessen. – Mire befejeződik a felújítás, több mint 300 új fával lesz gazdagabb a Pillangó park – mondta Firnigl Anett, a Főmérnökség Fejlesztési, Beruházási Csoportjának kertészeti, zöldfelületi referense, hozzáfűzve: ez közel kétszer annyi fa, mint a kivágottak száma. A referens arról is beszélt, hogy a parkfelújítással átalakul a terület vegetációja.

A különböző cserjék telepítésével a korábbitól eltérően egy többszintes növényállomány jön létre. A fauna bővítésével megújul a park füves felülete is, így minőségi zöldfelület fogadja majd a területet felkeresőket. – A park a Kerepesi úti és a Róna utcai oldalán biodiverz növényzetet kap – informált Firnigl Anett, kiemelve: ezek olyan, szárazságot, árnyékot vagy éppen napsütést tűrő növényfajták, amelyek nem igényelnek locsolást és külön gondozást. A referenstől továbbá azt is megtudtuk, hogy a Pillangó park közutak menti sávjában a Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programja keretében frissülnek meg a fasorok.

Forrás: zuglo.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Jan Amos Komenský (Comenius), a „nemzetek tanítója” életéről és munkásságáról nyílt kiállítás május 14-én a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium aulájában.
Kábítószer-kereskedelemmel vádolja az ügyészség azt a férfit, aki civil ruhás rendőröknek kínált kokaint és marihuánát Budapesten - tájékoztatta a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-t.
Radics Gigi Budapest Szerelem című szerzeményét választották Budapest dalának, a közönségdíjat pedig a csomópontos tehetség, Benji Bárhol járok című száma kapta – hirdették ki a szervezők a Thália Színházban rendezett gálakoncerten.
A kutyák mellett amerikai szalagos ölyvvel, afrikai uhuval, emuval, nyuszival, kacsákkal és kiscsirkékkel is találkozhattak azok, akik május 13-án kilátogattak a Pillangó parkba. Az V. Sugárzoo Pikniken a felelős állattartás állt a középpontban.
Tizenhat ovi-foci pálya, rengeteg fejlesztés és felújítás. Az elmúlt években hatalmas átalakuláson mentek át városunk óvodái. Újpest Önkormányzata jóvoltából, az Ovi-Sport Program keretében április végén számos sporteszközzel bővült a Csányi Tagóvoda is.
Több mint két kilogramm kábítószert - kokaint és marihuánát - foglaltak le a rendőrök és drogkereskedőket vettek őrizetbe - ismerteti honlapján a rendőrség.
Területbejárást tartottak a Pillangó parkban, ahol azt vizsgálták meg, hogy milyen változások várhatóak a parkfelújítást követően a terület növény- és állatvilágában.
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a kerület több pontján óriás tőrösdarazsak jelentek meg.
Önkormányzatunk először 2012-ben szervezte meg a napjainkra már hagyományosnak számító Bringás reggelit, amely az Autómentes Nappal, és az Európai Mobilitás Héthez kapcsolódó helyi eseményekkel együtt szerves részét képezi a Kerületi Környezetvédelmi-fenntarthatósági programnak. Május 8-án ezúttal is az önkormányzat önálló szervezésében került megrendezésre a kerületi Bringás reggeli.
Az Újpesti Kulturális Központ többfordulós vetélkedőt hirdetett 2017 decemberében 5-6. osztályos gyerekek számára, melyre 23 csapat nevezett be. Az eredményhirdetést május 3-án tartották.
A közfoglalkoztatás terén elért eredményéért a Palota-15 Kft. még tavaly év végén belügyminiszteri elismerésben részesült. A szépen bekeretezett oklevél hétmillió forintos támogatással is járt, melyet az önkormányzati cég eszközbeszerzésre fordíthatott.
Százhatvan komposztkeret várta azoknak a zuglói családi- és társasházaknak a lakóit, akik már jelentkeztek az idén is folytatódó komposztálási programra.
Április 26-án, ünnepi keretek között avatták fel a Meséskert Tagóvoda közösségi terében elhelyezett, az Építőipari Mesterdíj elnyerését tanúsító táblát, amelyet az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma ítélt oda a maga nemében egyedülálló építészeti értéket képviselő intézménynek.
Hajdu László a Fővárosi Közgyűlés április 25-ei ülése előtt bejelentette, hogy lemond majd a törvény által előírtak szerint a polgármesteri tisztségéről, a májusban megalakuló Országgyűlésben a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjeként folytatja munkáját.
A képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadta a kerületi rendőrkapitányság 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Tavaly a regisztrált bűncselekmények száma Zuglóban 597-tel csökkent, a nyomozáseredményességi mutató 20,5 százalékkal nőtt.
A képviselő-testület csütörtöki ülésén Karácsony Gergely polgármester elismeréseket adott át az elmúlt időszakban kimagasló teljesítményt nyújtó rendvédelmi, egészségügyi és szociális dolgozónak.
Ebben az évben ünnepli fennállásának 120. évfordulóját az Angyalföld szívében, az Angyalföldi út és Lőportár utca sarkán 1898-99-ben, Forrai Sándor tervei alapján épült műemlék épületben működő Angyalkert Tagóvoda, amely megnyitásakor az első budapesti óvodák egyike volt. Az önkormányzat 2017 utolsó hónapjaiban ötmillió forintos fejlesztéssel járult hozzá az intézmény születésnapjára történő felkészüléshez.
Április 24-én, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színháztermében, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az önkormányzat támogatásával rendezték meg a kerületi iskolák kórusai számára a 43. Éneklő Ifjúság hangversenyt, amely ebben az esztendőben is magas színvonalúnak, és sokszínűnek bizonyult.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó