Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

hirdetés

A munkaterület átadásával április 16-án elkezdődött a ciklus legnagyobb beruházása, a Pillangó park felújítása.

A lakosság bevonásával megtervezett közpark renoválása során kibővítik a játszóteret, új sétányokat létesítenek, a régieket pedig felújítják. Növelik a parkolóhelyek számát, futókört és pétanque-pályákat is létesítenek. Kiépítik továbbá a közvilágítást és a locsolórendszert, valamint a parkban új köztéri bútorokat helyeznek el. Emellett fákat, cserjéket, biodiverz növényeket telepítenek, illetve minőségi zöldfelületet hoznak létre.

A Városliget után a kerület második legnagyobb közparkjának, a 6,5 hektáros Pillangó parknak a felújítását Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban. Az 1962–1970 között épült, 1255 lakásos lakótelepet is magában foglaló, 1991-ig Varga Gyula András nevét viselő közterületet létrehozása óta átfogóan nem fejlesztették. Ennek következtében a terület állapota leromlott, ami szükségessé tette a felújítását.

Modern fogadótér

A Pillangó park rekonstrukciójával kapcsolatban az önkormányzat a MIZUglónk program keretében kikérte a lakosság véleményét, majd ennek szem előtt tatásával készíttette el az S-Tér Kft.-vel a megvalósítási tervet. A felújítási munkák elvégzésére a kerület közbeszerzési pályázatot írt ki, amelynek nyertese a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. lett. – A területet április közepén adjuk át a kivitelezőnek – tájékoztatott Napholcz József, a Főmérnökség fejlesztési és beruházási csoportvezetője. – A munkálatok a tervek szerint kilenc hónapot vesznek majd igénybe, és nettó 464,5 millió forintba kerülnek. A teljesen felújított közparkot várhatóan jövő tavasszal vehetik birtokba a zuglóiak – jegyezte meg a csoportvezető.

A kivitelezés több ütemben valósul meg. Ennek során a szükséges helyeken locsolórendszert telepítenek, a biztonság növelésére pedig az egész park területén kiépítik a közvilágítást. Elkészítik továbbá a fő- és melléksétányokat, a kerékpárutat, a gumiburkolatú futókört, valamint a pétanque-pályákat. Ezenfelül megújítják a növényzetet, két zárt kutyafuttatót, illetve kerékpártárolót létesítenek, kihelyezik továbbá a parkberendezési tárgyakat, és kibővítik a játszóteret is. – A megújuló közpark metróállomás felőli oldalán egy tágas, modern, padokkal és információs táblákkal ellátott fogadótér épül. Itt helyezik el Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész Pillangó című alkotását is – magyarázta Napholcz József, hozzátéve: a fogadótérből indulnak majd a park fősétányai, amelyek leágazásai elvezetnek a sportpályákhoz, a lakóházakhoz, a parkolókhoz és a játszótérhez is.

Játszótér- és parkolóbővítés

A beruházás során mintegy 300 négyzetméterrel bővül a parkolók felülete. Ezen túlmenően a lakosság igényének megfelelően rendezvényteret, grillezésre, illetve padokkal és asztalokkal ellátott, piknikezésre alkalmas területet létesítenek. Emellett a park több pontján is terepdombot építenek, amelyeken nyugágyakat állítanak fel. A sétányokon számos kisebb teresedést alakítanak ki, ezeken, illetve az utak mentén közel 100 új köztéri ülőbútort helyeznek el. A parkban az eredeti helyén marad Papachristos Andreas Család című szobra, azonban a szomszédságában kerékpártároló állvány épül. A kivitelezés nem érinti a sportpályákat, viszont a játszótér területe nagyobb lesz, és új funkciókkal is kibővül. A gyerekek által használt övezet a korábbinál sokkal biztonságosabbá válik, ugyanis a különböző korosztályoknak szóló játékok alatti terület öntött gumi-, illetve ütéscsillapító homokburkolatot kap.

Többszintű növényzet

A kivitelezés során több tucat elöregedett és beteg fát vágnak ki. A park egyik pontján pedig túltelepítés miatt ritkítják meg a faállományt, hogy a növényzet zavartalanul fejlődhessen. – Mire befejeződik a felújítás, több mint 300 új fával lesz gazdagabb a Pillangó park – mondta Firnigl Anett, a Főmérnökség Fejlesztési, Beruházási Csoportjának kertészeti, zöldfelületi referense, hozzáfűzve: ez közel kétszer annyi fa, mint a kivágottak száma. A referens arról is beszélt, hogy a parkfelújítással átalakul a terület vegetációja.

A különböző cserjék telepítésével a korábbitól eltérően egy többszintes növényállomány jön létre. A fauna bővítésével megújul a park füves felülete is, így minőségi zöldfelület fogadja majd a területet felkeresőket. – A park a Kerepesi úti és a Róna utcai oldalán biodiverz növényzetet kap – informált Firnigl Anett, kiemelve: ezek olyan, szárazságot, árnyékot vagy éppen napsütést tűrő növényfajták, amelyek nem igényelnek locsolást és külön gondozást. A referenstől továbbá azt is megtudtuk, hogy a Pillangó park közutak menti sávjában a Fővárosi Önkormányzat Tízezer új fát Budapestre! programja keretében frissülnek meg a fasorok.

Forrás: zuglo.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez?
A Magyar Vöröskereszt Adományboltja Szabó Rebeka alpolgármester kezdeményezésére – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is tanszergyűjtési felhívással fordul a lakossághoz.
Az önkormányzat figyel arra, hogy évente újabb helyszíneken legyenek kutyafuttatók. Emellett a meglévők fenntartása és karbantartása is rendszeres feladatot jelent.
Augusztus 9-én a Prevenciós Központ Tüzér utcai központjának kertjében folytatódott a 2018. évi Lakóközösségi Napok rendezvénysorozat.
Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg a nagy hírt.
Javában folyik a XIII. Kerületi Önkormányzat átfogó köztisztasági akciója a kerületben, amely augusztus 17-én ér véget.
Az M3 autópálya fővárosi bevezető szakasza mellett húzódó zajvédő fal építésének jelentős része 2009-ig, még Hajdu László polgármestersége idejében elkészült.
Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön Budapesten.
A következő napokban, 2018. augusztus 8. és 15. között kerül megrendezésre a III. kerületi Óbudai sziget területén a Sziget Fesztivál.
Eching am Ammerseeből érkező delegációt fogadott a helyi önkormányzat vezetősége a XV. kerületi polgármesteri hivatalban július 27-én.
Újpesten ismét megrendezik az anyatej világnapját, amelyen azokat az édesanyákat köszönthetjük, akik gyermeküket anyatejjel táplálták.
Augusztus 3-án pénteken, Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 106. évfordulója alkalmából, megemlékezéssel egybekötött koszorúzási ünnepségre került sor a hős embermentő emlékére állított szobornál a Szent István parkban.
Július 20-án, pénteken fogadta el a Parlament az ország 2019-es évre szóló költségvetését, melyben a kormány mintegy 79 milliárd forintot különített el a jövő évi gyermekétkeztetésre
Városrészünkben 2016 szeptemberétől van mód az iskoláskorúak gyógyúszására.
Életmentésért polgármesteri dicséretet kapott Herczeg Gyula és Veréb István július 30-án Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármestertől.
Kedd déltől naponta ezer palack ásványvizet biztosít ingyenesen Zugló Önkormányzata az Örs vezér terén, illetve a Bosnyák téren áthaladó gyalogosoknak.
A Thököly úton található egykori nyilas ház előtt megkezdődött annak az emlékműnek az építése, amely a vészkorszak zuglói áldozatainak állít mementót.

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Szolgáltatások Budapesten

Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Gyermekfelügyelet

GUMIJAVÍTÁS: Teher, Személy, Munkagép
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

GUMIJAVÍTÁS: Teher, Személy, Munkagép

Könyvelés, bérszámfejtés, ügyintézés
(Szolgáltatás / Pénzügyi szolgátatás)

noimage

Idősápolás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

lomtalanitas, egesszegugyi takaritad, epuletbontas

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó