Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Rákosmente Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulójának emléknapján, 2017. október 23-án koszorúzással egybekötött megemlékezést, illetve díjátadó díszünnepséget tartott a rákoskeresztúri Kegyeleti Emlékparkban, az 1956-os emlékműnél, illetve a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A koszorúzást követően a díjátadási ünnepségre került sor, ahol a kitüntetetteknek Riz Levente polgármester átadta Rákosmente Önkormányzata nevében a Rákosmente díszpolgára (posztumusz) címet, illetve a Rákosmente sportjáért végzett kimagasló tevékenységért díjat, és a Rákosmente közbiztonságáért Emlékérmet.

A megemlékezés nyitányaként a Missio Cantorum vegyeskar közreműködésével – Bartal Lajos vezényletével – a résztvevők elénekelték a Himnuszt, majd ünnepi beszédet mondott M. Kiss Sándor történész professzor.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc a XX. századi magyar és egyetemes történelem döntően fontos, meghatározó eseménye volt, emlékeztetett M. Kiss Sándor ünnepi megemlékezésében. 1956-ban, a magyar főváros utcáin a pesti srácok alapvető polgári jogokért – szabadság, tulajdon, hit – fogtak fegyvert egy olyan hatalom ellen, amely csak szavakban hirdette az emberi méltóságot, valóságban üldözte, internáló táborok szögesdrótjai mögé akarta hermetikusan bezárni.
1956 üzenete a magyarok számára, hogy nagy dolgokra képesek. Az alapvetően fontos emberi polgári értékeket a magyarság már 1956-ban is, de jóval előtte is ismerte, akarta és vágyott rá. Nem kell a magyar népet, arra alkalmatlan embereknek a demokráciára tanítani.  Tudja ezt magától is, vérében van, s ha hagyják, gyakorolja is, fogalmazott a történész.

Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc célja a demokratikus civil társadalom megteremtése volt, hogy a nép minden egyes tagja emberi életet élhessen, legyen tulajdona, függetlensége, legyenek szabadság jogai, egyszóval nem államlakos, ne manipulálható szavazattulajdonos, hanem a szó nemes értelmében véve polgár legyen e hazában, hangsúlyozta M. Kiss Sándor. Ez volt a fegyveres küzdelem célja Magyarországon 1956-ban, s ez a cél ma is. Elszánt küzdelem a demokrácia adta békés eszközökkel, a szó nemes értelmébe véve a lakható Magyarországért, a valódi polgári létért. 1956-ban is ezt akarték eleink. Köszönjük meg nekik. Emlékezzünk 56 nevesített és névtelen hőseire, az élőkre, és mártírjainkra, zárta ünnepi beszédét M. Kiss Sándor történész.

Rákosmente Önkormányzata 2017-ben a Rákosmente sportjáért végzett kimagasló tevékenységért díjat Gazdag László pedagógusnak adományozta, aki 31 éven keresztül a Zrínyi Miklós Általános Iskolában kiemelt feladatának tekintette az iskolai sportélet folyamatos szervezését. Munkájával hozzájárult a kerületi sportélet és a labdarúgó szakosztályok eredményes működéséhez.

A Képviselő-testület a Rákosmente közbiztonságáért Emlékérmet Müller Bernadett tűzoltó századosnak és Palumbi Krisztián rendőr századosnak adományozta, kifejezve elismerését szakterületükön nyújtott kiemelkedő tevékenységükért.

Huszadik alkalommal került sor az Önkormányzat Képviselő-testülete által 1996-ban alapított Rákosmente díszpolgára cím átadására. 2017. évben Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete a Rákosmente díszpolgára címet Szeifnerné

Csetényi Anikó pedagógus, író, az Ascher Oszkár Színház alapítója részére posztumusz elismerésként adományozta, Rákosmente kulturális és művészeti életének szolgálatáért, gazdagításáért és az amatőr színjátszás területén betöltött kiemelkedő szerepéért.

A díjakat – Budai Tibor grafikusművész által készített oklevelet, valamint Ács József szobrászművész által készített emlékplakettet – átadta Riz Levente polgármester.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve, valamint a kerületi kitüntetettek tiszteletére összeállított ünnepi műsorban Újvári Zoltán Jászai Mari-díjas színművész Babits Mihály Jónás könyve című költeményének Jónás Imája részletét tolmácsolta, majd a Kokas Katalin, Kelemen Barnabás által alapított világhírű Kelemen Kvartett adott ünnepi koncertet.

Az állófogadáson Riz Levente polgármester gratulált a díjazottaknak, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház munkatársainak a kiváló szervező munkáért, majd örömét fejezte ki, amiért ismét Rákosmente testvérvárosainak képviselőivel – Jan Juszczak, a lengyelországi Krosno Járás elöljárója, Bojan Simonic Lovran polgármestere, a kárpátaljai testvértelepülés, Csonkapapi polgármestere Kiss Pál,  Gyergyószentmiklós városmenedzsere Molnár Judit –, valamint a Kárpátaljáról és Erdélyből érkező fiatalokkal együtt ünnepelhet Rákosmente, erősítve nemzeti összetartozásunkat.

Az eseményen jelen volt Dunai Mónika és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő, Horváth Tamás és Fohsz Tivadar alpolgármesterek, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, Ribai László tűzoltóparancsnok, Keller Éva rendőrkapitány, Rákosmente önkormányzati képviselői és díszpolgárai.

 

Forrás: rakosmente.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

Április 18-án ismét bemutatkoztak a kerületi bölcsődék a Vigyázó Sándor Művelődési Házban.
Minden eddiginél többen, 483-an neveztek az Isaszegi emléktúrára, ami április 7-én, a Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) elől indult. A hagyománynak számító túra apropója, hogy Isaszegre tekerve együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről. A kerékpártúra a Mozdulj Kőbánya! program harmadik eseménye volt.
Egy település működése nagymértékben függ az Önkormányzat gazdálkodásától. Mivel a XVI. kerületé évek óta kiegyensúlyozott és stabil, ezért a Képviselő-testület a 2018-as költségvetést már tavaly decemberben elfogadta. A részletekről ezúttal is Kovács Péter polgármestert kérdeztük hagyományos újévi interjúnkban.
Az Erzsébet-liget felújításának részeként, az MLTC sportpálya három futósávos rekortán futókörrel bővült.
Április 21-én megkezdődik a Ferihegyi út-XVII.-XVIII. utcák találkozásánál a lámpás csomópont kiépítése.
Több mint 10 éves hagyománya van Rákosmentén az Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenynek.
Tisztelt Kerületi Lakosok!
Megkezdtük a rákoskeresztúri Aprófalva Óvoda és Mákvirág Óvoda felújítását, valamint Rákoscsaba-Újtelepen a Dormánd utcai Nefelejcs Bölcsőde komplex korszerűsítését.
Rákosmente idén is csatlakozik az I Bike Budapest elnevezésű kerékpáros programhoz, melyet 2018. április 22-én (vasárnap) rendeznek meg.
A Dernovics Mihály vezette Cinkotáért Közhasznú Egyesület kezdeményezésére az Önkormányzat felújította a cinkotai országzászlót, amelynek ünnepélyes avatójára március 11-én került sor.
2018. április 7-én, szombaton a focisták veszik birtokba a Nagy Sportágválasztó helyszínét, a Merkapt Sportközpontot (Budapest X. kerület, Maglódi út 12/a).
Döntött a kormány: Budapest 2022-re végleg megszabadul a földutaktól a fővárosban. A kabinet ugyanis 100 milliárd forinttal támogatja a külső kerületek ezen fejlesztését.
Megszületett a döntés: a kormány támogatja a fővárosi földutak leaszfaltozását - olvasható Riz Levente polgármester Facebook-oldalán.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakcímmel rendelkező nyugdíjasok részére, kedvezményes üdülésre az önkormányzat Balatonalmádiban lévő üdülőjébe.
Magyarországon a kőbányai az első olyan nagyberuházás, amely a jelenlegi rozsdaövezetet kulturális központtá alakítja át. „Az Északi Járműjavító - ahol az Operaház háttérbázisa mellett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is kap helyet - átalakítása olyan presztízs növelő beruházás, amely emeli Kőbánya rangját – mondta György István Budapest kormánymegbízottja a keddi sajtótájékoztatón. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a külföldiek körében egyre népszerűbb Kőbánya. A kerületet ipari területek szegélyezik, amelyek folyamatosan megújulnak, a 140 éves Északi Járműjavítóval pedig - amely régen a kőbányai ipar zászlóshajója volt - egy ikonikus rozsdaövezet kap új funkciót. A városrész vezetője abban bízik, hogy ez a fejlesztés a X. kerületről alkotott képet is megváltoztatja.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a gazdaságok számára kötelező adatszolgáltatáson alapuló mezőgazdasági adatfelvételt hajt végre, melynek terepmunkái 2018. március 1-je és április 16-a között zajlanak.
Kilencedik alkalommal rendezték meg a Wass Albert-emléknapot Rákoskerten, február 17-én, az íróról elnevezett téren. A rendezvény szónoka Dr. Balázs Ildikó Wass Albert-díjas kutató, író, fordító volt, aki ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy idén Wass emlékévet ünneplünk, hiszen az erdélyi magyar író és költő 110 éve született, valamint 20 esztendeje hunyt el. Ezt követően méltatta a rákosmenti polgárokat, akik valódi lokálpatriótához méltóan őrzik Wass szellemiségét. A rendezvényen közreműködött Frech' Gábor, az Ascher Oszkár Színház tagja.
A Hős utcai és a Bihari utcai szegregátum felszámolása társadalmi kérdés. A törvénytisztelő, a szociális bérlakásukért becsületesen fizető többséget rettegésben tartják az emberi együttélés szabályait semmibe vevő, a környékhez nem a rászorultságuk, hanem a törvénykerülő életmódjuk miatt ragaszkodó családok. A Kőbányai Önkormányzat eddig is minden segítséget megadott azoknak a bérlőknek, akik együttműködnek a kerülettel, de nem áll módjában asszisztálni ahhoz, hogy egyes civil szervezetek és ellenzéki pártok illegális lakásfoglalók, tartozást felhalmozók, a törvényekkel visszaélők botránykeltését használják fel politikai céljaikra.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

Spanyoltanítás
(Szabadidő, sport / Egyéb)

noimage

Költöztetés olcsón
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés olcsón

Költöztetés Olcón Gyorsan
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés Olcón Gyorsan

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage

TAKARÍTÁS NAPI 4-ÓRA
( / Állás)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó