Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Karácsonykor is maradjunk a mértékletes étel-italfogyasztásnál – javasolja az igazgató-főorvos.

Nagyon könnyen túlzásba esik az ember az evés-ivás kapcsán a karácsonyi vendégségben vagy akár otthon, illetve a szilveszteri, újévi összejövetelek alkalmával. A magyaros vendéglátás ismérve a kötelező és gyakran mértéktelen kínálgatás, amit egyrészt „jólneveltségből”, másrészt sokszor meggondolatlanságból újra és újra elfogadunk. Pedig baj származhat a mértéktelenségből.

Alaposan kiteszünk magunkért az ünnepi időszakban, ugyanis ilyenkor a napi átlagos 2000–2500 kalóriás ételfogyasztásunk felszaladhat 6000–7000 kalóriára is. Az ezzel járó súlygyarapodás tulajdonképpen a legenyhébb következménye a torkosságnak.


Egymásra is vigyázzunk!


A karácsony és az óévbúcsúztatás, újév-köszöntés az alkoholfogyasztás időszaka. A céges összejöveteleken, a szilveszteri bulikban sajnos sokszor azok is kötelességüknek érzik az ivást, akik egyébként nem vagy csak alkalmanként isznak egy-egy kortyot.
– Azon túl, hogy az alkoholos állapot számos balesetnek az okozója, a mértéktelen ivás egészségügyi szempontból is súlyos következményekkel jár. Gyomorfekély, gyomorvérzés vagy hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat – figyelmeztetett dr. Szebényi Attila, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató igazgatója. – Legyen erőnk nemet mondani a kínálásra, és ha nem szeretjük, nem szoktunk inni, akkor az ünnepek alatt se tegyük, sőt egymásra is figyeljünk oda.

 

Betegen hagyjuk ki a családi összejövetelt


Bármennyire is a karácsony a család, a rokonság legbensőségesebb ünnepe, dr. Szebényi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepek után megszaporodik azoknak a betegeknek a száma, akik rokoni körben fertőződtek meg.
– Nagyon fontos, hogy ha valaki megfázott, lázas, fáj a torka, vagy hurutos tünetei vannak, az ünnep ellenére se menjen társaságba. Erre fokozottan ügyeljen akkor, ha cseppfertőzésekre fogékony csecsemők vagy idősek is vannak a rokonságban. A kicsiknek ugyanis még fejlődik az immunrendszerük, az időseké pedig már gyengébb

 

Az alkohol mérgezést is okozhat. Van, akinek már kis mennyiség is megárt, mert a szervezete nem bírja.
– Mérgezés főleg akkor alakul ki, ha valaki nem várja meg a kis mennyiségű alkohol hatását, hanem türelmetlenül ráiszik. Főleg a tömény italok esetében veszélyes ez. A mérgezés egyre mélyebb zavartsággal jár, a végén tudatvesztéses állapot alakul ki. Súlyos esetben a légzési, keringési rendellenesség halált is okozhat, a részegen az utcán történő elájulás pedig fagyhalálhoz is vezethet.


A kínálgatás veszélyei


A karácsony a disznótorok időszaka is, az ünnepi asztalok nehéz, zsíros ételek, bejgli- és egyéb süteményhalmok alatt roskadoznak.
– A többnapos evés, a folyamatos kínálás alatt a megszokott hétköznapi étrendünk többszörösét fogyasztjuk el, így nem szabad csodálkozni a pár nap alatt felszedett plusz két-három kilón sem – mondta dr. Szebényi Attila. – Gyakoriak ebben az időszakban a gyomorpanaszok, és komoly, nem szűnő fájdalmak esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A cukorbetegek, az epeköves betegek különösen ügyeljenek a mértékre.
Az ünnepek után ajánlatos kímélő étrenddel visszatérni a hétköznapokba.
– A legegészségesebbek a mediterrán ételek, a főtt, párolt hús sok salátával és a gyümölcsök. A halak közül a hazai édesvízi fajtákat ajánlom, mert a tenyésztett halak húsa biztosan nem tartalmaz méreganyagokat – tette hozzá a főorvos, aki az édességekről szólva azt is megemlítette, hogy kismértékben az étcsokoládénak – főleg a mogyorósnak – kellemes élettani hatásai vannak.

 

Forrás: bp18.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon

Még több hír Kelet-Pestről

Tavaly év végén befejeződött az önkormányzat és a tankerület első közös felújítási projektje a Sashalmi Tanoda második ütemének felújítása, ez alkalomból tartott ma ünnepélyes átadót Kovács Péter polgármester, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Kovács Katalin tankerületi igazgató.
Január 31-én, ünnepélyes keretek között, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester, és Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója, egy új esetautót adott át Szőke Lajosnak, a Mátyásföldi mentállomás vezetőjének. A Kormány 2017-ben, 139 új mentőautót vásárolt, és ebből kapott egy új járművet kerületünk.
{fa-money fa-2x pull-left }A beruházás teljes értéke 292 millió forint, a fennmaradó összeget a kertvárosi önkormányzat biztosítja. A fejlesztéssel az intézmény jelenlegi 84 férőhely 140-re bővül.
2018. január 29-én Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztató keretében számolt be az aktuális fővárosi, kerületünket is érintő jelentős eseményekről, többek között arról, hogy a főpolgármester támogatja az M2-es metró és a H8-as (gödöllői) HÉV összekötésének projektjét.
2016. március 05-én nagyszabású rendőri akcióra került sor a Budapest, X. kerület Hős utca 15/B. szám alatt lévő lakótömb lakásaiban.
Ügyfélirodát nyitott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kőbányai kormányablakban. A fővárosban keddtől 7 kormányablakban már elérhető a NAV ügyfélszolgálata.

Még több hír Dél-Pestről

Méltó arculatot kap egy fontos közlekedési csomópont.
A járdafelújítási program valamivel több, mint másfél kilométer hosszúságú szakaszt érint a Lakatos-lakótelepen és a környező kertvárosi utcákban.
Kilencedik alkalommal adott otthont a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a Minimálinvazív eljárások az urológiában című konferenciának és műtétsorozatnak február 1–3. között.
Újabb uniós pályázaton indul az önkormányzat. Szigorodnak a középületekkel szembeni energetikai elvárások az Európai Unióban, ezért az önkormányzat folyamatosan keresi a módját annak, hogyan működtetheti a saját tulajdonában lévő épületeket az előírásoknak megfelelően. Egy új lehetőség az eCentral projekt, amelynek keretében a pestszentimrei Vackor óvoda újulhat meg.
Hamarosan egy új lakást kap az önkormányzattól a szívműtétre váró Bozsó Gyula. Az önkormányzat vagyongazdálkodási csoportjának összeállítása szerint az elmúlt években tíz esetben jutottak lakáshoz, vagy cserélhettek önkormányzati lakást méltányosságból a kispestiek.
Negyven parkolóhelyet épít az önkormányzat a Bartók Béla és a Vak Bottyán utca sarkánál, valamint a Csokonai és a Móricz Zsigmond utca találkozásánál. Február végére várható a befejezés.

Budapesti állások

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
( / Állás)

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
2018.02.09

Recepcióst keresünk!
( / Állás)

Recepcióst keresünk!
2018.02.08

Pedikűr
( / Állás)

Pedikűr
2018.02.07

Farmasi tanácsadónő
( / Állás)

Farmasi tanácsadónő
2018.02.05

Azonnali kezdéssel óbudai kávézóba keresünk baristákat
( / Állás)

noimage
2018.02.05

Takarítói állás!
( / Állás)

noimage
2018.01.30

Gondnoki állás
( / Állás)

noimage
2018.01.23

takarítás
( / Állás)

noimage
2018.01.23

Gyermek és felnőtt kísérés, bevásárlás, kutyasétáltatás
( / Állás)

noimage
2018.01.22

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?


 

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó