Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A csütörtöki tavaszi Civil Fórumon egyebek mellett az elmúlt időszak és az idei év fontosabb önkormányzati fejlesztéseiről és a nyugdíjasokat érintő közvélemény-kutatásról is szó esett a Tudásházban.

Köszöntője után Gajda Péter polgármester az elmúlt fél év legfontosabb eseményeiről, beruházásairól tájékoztatta a jelenlevőket. A februárban elfogadott költségvetés kapcsán a stabilitást és a takarékosságot hangsúlyozta. Megemlítette, hogy amióta európai uniós támogatásokra lehet pályázni, több mint 5 milliárd forintot nyert Kispest, és több sikeres fővárosi pályázata is volt a kerületnek.

Az intézmény-felújítási program keretében, amely a nevelési-oktatási intézményeket érinti, a Vass Iskolában a lapostető beázása miatt az étkező és a melegítő konyha tetőszigetelését végezték el, folytatódott a Wekerlei Tipegők Bölcsőde korszerűsítése, a nyári szünetben következhet a fűtéskorszerűsítés és a mosókonyha felújítása, májusban megkezdődik és szeptember közepéig tart majd a Százszorszép óvoda teljes belső felújítása. Ezen kívül sor kerül még a Gyöngykagyló óvoda átfogó felújítására is.

A ciklusban eddig 331 parkolóhely létesült Kispesten. Idén 150 ingyenes parkolóhely kialakítását, építését tervezi az önkormányzat, erre több mint 200 millió forintot költ összesen.

Fővárosi támogatással újul meg a KRESZ-park, valamint készül el várhatóan nyár közepére a wekerlei kispiac épülete. Megkezdődik a Kós Károly tér felújítása és számos közterületi fejlesztés is várható kerületszerte.

A sportfejlesztések közül kiemelkedik a Katona József utcai Önkormányzati Sporttelep, a KAC-pálya felújítása. A beruházás mintegy 300-350 millió forintba kerül, ebből 220 milliót állt az MLSZ. Új, világítással ellátott műfüves focipálya, korszerű mosdók és öltözők, önkormányzati beruházásban épülő a rekortán futókör és a strandkézilabda-pálya várja majd a kispestieket.

A Pilisi Parkerdő által fenntartott kiserdőben fontos zöldterületi fejlesztés indult, amelynek végén a megújult parkerdőben többek között futópályát és tollaslabda pályát is kialakítanak, de új erdei játszótér is épül. A terv megvalósítását az önkormányzat 20 millió forintos anyagi támogatása teszi lehetővé.

Mintegy 200 millió forintos sajáterős beruházás keretében, a tervek szerint őszre, teljesen megújul a Kispesti Egészségügyi Intézet aulája, és a Berzsenyi utcai felnőtt háziorvosi rendelőt is korszerűsíti az önkormányzat.

Vinczek György alpolgármester beszélt az egészségügyi alapellátás átalakításáról: a háziorvosi, fogorvosi és védőnői szolgálat az önkormányzattól közvetlenül a rendelőintézet irányítása alá került, ám továbbra is az önkormányzat finanszírozza. Az idősek ellátásában nagyobb hangsúlyt kap a prevenció.

Az alpolgármester három ügyben is együttműködést kért a civilszervezetektől. A kispesti nyugdíjasok fogyasztási szokásairól induló közvélemény-kutatásban 300 nyugdíjast keresnének fel, az eredmények alapján kiderülhet, valósak-e az állami statisztikák. A vizsgálat az önkormányzat számára is fontos: finomítani, korrigálni lehet a segélyezési rendszert.

Az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága közötti együttműködés alapján létrejött Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kapcsán kiderült, hogy a fiatalok prevenciója jól működik, viszont probléma van a szülők felvilágosításával, ezért – mint mondta – ehhez is ötleteket vár a civilektől. A Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (KÁSZER) fontos célja a Kispesten élő, bűncselekmények áldozataivá vált személyek érdekeinek védelme, az áldozattá válás megelőzése. A KÁSZER-hez szabadon csatlakozhatnak a civilszervezetek is.

A gondozatlan, gyomos területek és az illegálisan lerakott hulladék kapcsán a polgármester bemutatta azt a kispesti mobilalkalmazást, amellyel azonnal lehet jelezni egy szakirodának a problémát. Gajda Péter azt is elmondta, hogy dolgozik az önkormányzat olyan kártyarendszer bevezetésén, amely ingyenes, illetve kedvezményes belépést biztosít a kispesti nyugdíjasoknak önkormányzati intézményekbe, létesítményekbe.

Szóba került a Kertvárosi Közösségi Ház korszerűsítése is: az épület alsó szintjének felújítása nyár végére elkészül, a játszótérről megközelíthető lesz a mosdó is. A kertvárosi fásítási program elindult, 200 fát telepítenek majd, az önkormányzat azok jelentkezését is várja, akik szívesen látnának egy-egy új fát utcájukban a házuk előtt.

Forrás: uj.kispest.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényére épül az a mobilapplikáció, amely Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásával jött létre, és amit április 9-én mutattak be a műben is szereplő Lónyay utcai iskolában. Az MTA SZTAKI és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében készült séta során a történet 13 helyszínét lehet végigjárni, miközben audiokommentárok, idézetek, zenei betétek, fotók és filmrészletek teszik élvezetessé a múltidézést.
A közelgő Föld Napja alkalmából 150 ferencvárosi diák és néhány idősebb lakótárs szabadította meg a József Attila-lakótelepi Nagyjátszóteret és a Nyúldombot az eldobált csikkektől, műanyag-, fém- és papírhulladékoktól.
Ferencváros Önkormányzata ebben az évben március 21. és április 11, a Költészet Világnapja és a Magyar Költészet Napja között a „Költészet Hava” elnevezésű, nagyszabású programsorozattal tisztelgett a költészet és kultúra előtt, melynek csúcspontja a Magyar Költészet Napján, a Gát utcai József Attila Emlékhelynél tartott megemlékezés és díjátadás volt.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az infrastruktúra fejlesztése áll kiemelt helyen.
A Bozsik-stadionban talált bomba miatt április 28-án kiürítik a környéket.
A közösségi költségvetésből végez fejlesztéseket a Vásár téren, a Kós téren és a Bárczy téren az önkormányzat. A beruházásokat ma tekintette meg Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, illetve a Vásár teret Varga Attila, a körzet önkormányzati képviselője is.
A csütörtöki tavaszi Civil Fórumon egyebek mellett az elmúlt időszak és az idei év fontosabb önkormányzati fejlesztéseiről és a nyugdíjasokat érintő közvélemény-kutatásról is szó esett a Tudásházban.
Bejárást tartott Borbély Lénárd polgármester az újjáépülő csepeli strandon – értesült a Csepel.info. A strandfejlesztés idei ütemében először lebontották a régi bejáratot és a “retro öltözőket”. Biciklisbarát lesz a strand: belső kerékpártároló épül, új főbejárat lesz, mozgáskorlátozottaknak is építenek mosdót, és szintén lesz önálló pelenkázó helyiség.
Március 20-án nagy sikerű estet adott Várnagy Andrea zongoraművész a Bakáts téri Házasságkötő teremben, ahol Rudolf Péter színművész volt a beszélgetőpartnere.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásból, a NIF Zrt. beruházásában és az Strabag Építő Kft. kivitelezésében valósul meg az M0-s autóút déli szektorának fejlesztése.
Új helyszín adott otthont a Vörösmarty iskola által csaknem negyedszázada megszervezett hazafiasvers-mondó versenynek: az újpesti városháza patinás épülete.
Igazi vakvezető kutyákkal ismerkedhettek meg, valamint próbára tehették a látáson kívül valamennyi érzékszervüket a Csudafa óvoda kis lakói a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete és Ferencváros Önkormányzatának második közös óvodai érzékenyítő napján.
A csepeli önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületben élő idősekre. Változatos kulturális, szabadidős programokat biztosít számukra. Hasznos szolgáltatásokkal, kedvezményekkel igyekszik könnyebbé, tartalmasabbá tenni a szépkorúak hétköznapjait.
Már javában tart a Csepeli Strand felújításának második üteme. A munkálatokat várhatóan május végén fejezik be. A korábbi években áprilisban volt zárva a strand a nyári üzemelésre való átállás miatt, most emiatt májusban lesz a leállás. Az új főépület átadásáig a büfénél lesz a bejárat.
Idén tavasszal folytatódik a kerületben az elöregedett nyárfák cseréje. A Fővárosi Közgyűlés 2017 augusztusában – 19 igen, 2 tartózkodás mellett – döntött arról, hogy a felügyelete alatt álló közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai vattázó nyárfát.
Fantasztikus eredményt ért el Dél-Afrikában a magyar horgászválogatott: igazi sporttörténeti sikerként a második helyezést érték el.
Ferencváros Önkormányzata a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nagy Ferenc miniszterelnök egykori lakóhelyén, a Ráday utca 9. szám előtt, valamint a Pinceszínházban tartott megemlékezést. Az résztvevők felidézték a diktatúra rémuralmának eseményeit, és tisztelegtek az ellenálló hősök előtt.
Mentálhigiénés tréninget szervezett a pedagógusok kiégésének megelőzése témában a Gyermekmosoly Óvoda a Mákvirág tagóvodájában. A meghívott vendég Kustra Hajnalka szaktanácsadó, a Budapesti Oktatási Központ munkatársa volt.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Áruszállítót keresünk
( / Állás)

Áruszállítót keresünk
2019.04.18

Buszsofőrt keresünk
( / Állás)

Buszsofőrt keresünk
2019.03.29

Kertészt keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.29

Elektro műszerész
( / Állás)

noimage
2019.03.26

Mindenes nyugdíjast keresek
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Varrónőket keresünk
( / Állás)

noimage
2019.03.21

Kertész ÁLLÁS!!!
( / Állás)

noimage
2019.03.20

Buszvezető Budapest
( / Állás)

noimage
2019.03.18

Takarítói állás betöltésére főállású munkatársat keresünk!
( / Állás)

noimage
2019.03.11

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?


Szolgáltatások Budapesten

Számítógépes segítségnyújtás kedvező áron
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Gyorstalpaló vagy fontolva haladó?
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Gyorstalpaló vagy fontolva haladó?

elveszett cica a westendnél 200.000 a nyomravezetőnek
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Egyszerű, kezelhető honlapok készítése kisvállalkozóknak
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

Egyszerű, kezelhető honlapok készítése kisvállalkozóknak

Idős felügyelet vállalok
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Manikűr-műkörömépítés, pedikűr lábápolás 11.kerület
(Szolgáltatás / Életmód)

Manikűr-műkörömépítés, pedikűr lábápolás 11.kerület

Lomtalanitás, hagyaték felvásárlás
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Homlokzati hoszigeteles!
(Szolgáltatás / Építőipar)

noimage

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Társasházkezelés
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Társasházkezelés

Svéd masszázs
(Szolgáltatás / Életmód)

Svéd masszázs

Közös képviselet megbízhatóan WWW.KÖZÖSKÉPVISELŐ.HU
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Közös képviselet
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

NÉMET
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Cégét átvesszük
(Szolgáltatás / Üzlet, cég)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó