Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Huszonhetedik alkalommal rendezte meg Wekerletelep őszi kulturális fesztiválját az önkormányzat és más partnerek támogatásával, önkéntesek segítségével a Wekerlei Társaskör Egyesület szeptember harmadik hétvégéjén.

Zenés megnyitóval kezdődött szombat délelőtt a XXVII. Wekerlei Napok programsorozata a Kós Károly téri Zrumeczky-kapunál: a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara Payr Henrik vezényletével adott műsort. Ezt követően a nagyszínpadon fellépő Kereplő Bábszínház Csizmás Kandúr című előadását és Gubás Gabi interaktív gyermekkoncertjét élvezhette a közönség.

Az idei Wekerlei Napok kiemelt vendége volt Mór városa: délután a móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola művészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) pincegalériájában, majd a Liederkreis Német Nemzetiségi Kamarakórus adott koncertet a Kós téren. Wekerle Sándor miniszterelnök, a Wekerletelep alapítójának szobránál dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, Somogyi Lászlóné és Lackner Csaba önkormányzati képviselők, valamint a WTE képviselői, a Fenyves Péter polgármester által vezetett móri delegáció és a Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjai helyeztek el koszorút. Az önkormányzat sátrában a nap folyamán a város vezetőivel és a képviselő-testület tagjaival – többek között Gajda Péter polgármesterrel, Rátkay Andrea alpolgármesterrel, Fekete László, Lazányi Ferenc, Ékes Gábor, Ferenczi István, Lackner Csaba, Szujkó Szilvia és Somogyi Lászlóné képviselőkkel – találkozhattak rendhagyó fogadóóra keretében a kispestiek.

A Wekerlei Kultúrház „Időkapuk Wekerlén” címmel izgalmas, négy állomásból álló időutazásra invitálta a családokat: a gyerekek és felnőtt kísérőik játékos, interaktív módon ismerkedhettek a 110 éves Wekerletelep egykori életével.

A társaskör három évvel ezelőtt kapcsolta össze először a Wekerlei Napokat a Kulturális Örökség Napjaival (KÖN), s a két rendezvény idén is jól kiegészítette egymást: a telep története iránt érdeklődők tematikus helytörténeti sétákon idézhették fel a századelő hangulatát, míg a Zrumeczky-kapu alatti KÖN-sátorban örökségvédelmi témájú előadásokat hallgathattak.

Délután színpadra lépett az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes, az Etude TáncStúdió és a VonzArt Táncegyüttes, a Csiripály énekegyüttes és zenekar népzenei koncertjét követően pedig Felméri Péter humorista szórakoztatta a közönséget. A főtámogató önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester az esti blokk előtt mondott köszöntőt, majd Somlói Judit, a WTE elnöke átadta a társaskör díjait: az önkéntesek elismerésére szolgáló Wekerléért-díjat Gelencsér Gábor, Papp Zsuzsanna, Molnár László és M. Port Irén vehette át, a támogatóknak létrehozott Wekerlei Tulipán-díj bronz fokozatát az Átalakuló Wekerle kapta meg. Az esti programban a Voice Drops acapella együttes adott koncertet, majd a Wekerlei Mozgásműhely hastánccsoportja tartott bemutatót, a Martenica Táncegyüttes fellépését követően a Kócos Cirkusz Társulat tűzshow-ja zárta a napot.

Az egész napos programok sorát kézműves vásár és kreatív foglalkozások, népi mesterségek bemutatói és vásári játékok mellett családi pontgyűjtő játék és sütisütő verseny gazdagította. A tízéves Átalakuló Wekerle mozgalom „bevállalós hétpróbájának” részeként az önkéntesek idén is népszerűsítették a wekerlei újrapoharat, lehetett mosható bevásárlótáskát és kenyérzsákot készíteni, s többek között komposztjátékkal, konyhakvízzel is várták az érdeklődőket. Vasárnap délután „A mi Wekerlénk” címmel a telephez kapcsolódó, wekerleiek által készített fotókból összeállított vetítést tartottak a Zenepavilonban.

A Wekerlei Napok sportprogramja idén is három napot ölelt fel: a foci-, asztalitenisz-, gyeplabda- és röplabdaversenyek mellett nem maradhatott el a hagyományos tájékozódási futás sem.

Forrás: kispest.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

Június 12-én ünnepélyes keretek között felavatták a TÉR_KÖZ támogatással megújult csepeli Brenner János parkot és a tér névadójának, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanú papjának...
Május 29-én a Csili Művelődési Központ színházterme adott otthont az Ovi-Zsaru programban részt vevő, nagycsoportos pesterzsébeti óvodások játékos vetélkedőjének. A fesztivált második alkalommal...
Könyvtárfejlesztésre összesen mintegy 2,5 millió forintot osztott ki létszámarányosan az önkormányzat a fenntartásában működő óvodák között. A Hársfa óvoda könyveit ma adta át a polgármester.
A Nagyboldogasszony templomban szentmisével, az intézményben ünnepség keretében adták át a Reménység Katolikus Általános Iskola új emeleti részét. Gajda Péter polgármester, Vinczek György...
A Gyerekzsivaj játszótérprogram egyik első állomásaként május 25-én adta át Pestszentlőrinc-Pestszentime Önkormányzata és a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság társszervezésében a Hősök...
A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tizenegy katonájának áldozatos munkáját köszönte meg a kerület május 22-én a Városház utcai Díszteremben.
A térbeli tájékozódás nullára csökkenése, bizonytalanság, szorongás, szédülés, egyensúlyvesztés. A fentiek nem egy betegség tünetei; akkor érezzük ezeket, amikor bekötik a szemünket. A Vakok és...
A Vodafone Magyarország Zrt. május 23-án prezentálta, hogy mire képes a főváros első 5G bázisállomása, amelyet a cég Lechner Ödön fasori székházának tetejére telepítettek.
Az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhettek a szülők a Bóbita Tagóvodában május 13-án. A Szülők klubja rendezvény keretében szervezett programon az oktatást az Országos Mentőszolgálat...
Tíz fős izraeli delegáció érkezett május 15-én a csepeli polgármesteri hivatal épületébe.
Új klubhelyiségben, a Csete Balázs utcában ünnepelte megalakulásának 45. évfordulóját a Rákóczi Nyugdíjas Klub. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila alpolgármester és...
Negyedik alkalommal részesítette kitüntető címekben és jutalmakban kerületünk sportéletének kiválóságait a Magyar Sport Napja alkalmából Pesterzsébet Önkormányzata május 13-án.
Két hete kezdődött és a tervek szerint a júniusra be is fejeződik az udvar felújítása a Kispesti Tarka-barka Óvoda Zoltán utcai részlegében; 18 millió forintot fordít rá az önkormányzat.
Újra a Balassa és a Haladás utca metszéspontjában található, immár megújult közösségi térben versenyeztek apró virágos kertjeikkel a kerületi óvodások.
Hetedik éve rendezik meg kerületünkben a „Kincskereső” Kulturális Találkozót a tanulási nehézséggel, sajátos nevelési igénnyel, illetve hátrányos helyzettel élő óvodások és diákok számára.
Versenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el a tanulók. Cseppet sem unatkoztak a Mikszáth Kálmán Általános Iskola diákjai az első félév folyamán.
A képviselő-testület áprilisi ülésén elfogadták a rendőrkapitány éves beszámolóját, valamint döntöttek a Csillagtelepi sportpark új helyszínéről és a harmadik osztályosok iskolai úszásoktatásáról.
A húsvét előtti napokban a felelős állattartás jegyében a Főnix Állatmentő Alapítvány közreműködésével nyuszisimogatóval várta a kerület óvodásait a Pesterzsébeti Nyitnikék Óvoda „Zöld Ovi”...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó