Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

1,7 milliárd forintból újulhat meg Csepel-Csillagtelep – jelentette be Borbély Lénárd polgármester Németh Szilárddal országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Radnóti Miklós Művelődési Házban szép számban megjelent csillagtelepi lakosok előtt kijelentette, Csillagtelep szociális célú rehabilitációja elnevezésű projekt infrastrukturális fejlesztéseire (VEKOP-6.2.1-15-2016-00006) elnyert 1,7 milliárd forint Csepel történetében az eddigi legjelentősebb pályázat.

A polgármester felsorolta a korábbi városrehabilitációs projekteket is. Az első ilyen Tóth Mihály polgármestersége alatt indult, és Németh Szilárd városvezetése alatt fejeződött be, amely 1,3 milliárd forint összegű volt. Ezt követően a Csepel Kapuja elnevezésű projekt nyert 1 milliárd forint értékben forrásokat, majd a Csepel déli lakóközpontjának városrehabilitációja valósult meg 1,3 milliárd forintból. A csillagtelepi projekt több szempontból is jelentős. Egyrészt a Csillagtelep felújítására elnyert pénzösszeg az eddigi legnagyobb mértékű városrehabilitációs támogatás, másrészt Csepel a főváros egyetlen olyan kerülete, amely már három Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) kiírásban is sikeresen szerepelt.

A projekt során 11 db társasház (4 és 10 emeletesek), a Jupiter utca-Rakéta utca-Tejút utca által határolt közterület, valamint a Vénusz tagóvoda udvara és kerítése fog megújulni. A Radnóti Miklós Művelődési Ház környékén térfigyelő-kamerákat helyeznek ki. A városrész egy új intézménnyel is gazdagodik: a jelenleg kihasználatlanul álló Erdősor utca 45-47. szám alatti épületben kap helyet a Csillagtelepi Foglalkoztatási Célú Oktató és Közösségi Központ. A Radnóti Miklós Művelődési Ház és környéke is megújul, de nem a fenti pályázat keretében, hanem önkormányzati forrásból.

A polgármester megemlítette, Csillagtelepet 2007-2008 környékén tönkretették, amikor a IX. kerület Csepel szocialista vezetésével együttműködve 37 problémás életű családot költöztetett a városrészbe.

Csillagtelep rehabilitációja nemcsak a lakóépületek, intézmények, közterületek megújításáról szól, hanem közösségi programok szervezéséről is. Az önkormányzat 10 partnerrel kötött konzorciumi szerződést, amelyek részt vesznek a projektben. Ezek: a Humán Szolgáltatások Igazgatósága, a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt., a Budapest Esély Nonprofit Kft., a Montessori Óvoda és Bölcsőde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvodák, a Majd megnövök Baptista Óvoda, a Csillagtelep Plébánia, a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és a Csepel Birkózó Club.

A polgármester további pályázati sikerekről is beszámolt: Csepel nemrég kerékpárút-hálózat fejlesztésére 2,4 milliárd forintot nyert el közösen a 18-ik és a 23-ik kerületi önkormányzatokkal, továbbá bölcsődei férőhelyek bővítésére is sikeresen pályázott az önkormányzat. Borbély Lénárd kiemelte, az önkormányzat egyik fő célja, hogy Csepelen minden panelépület és az összes városrészek megújuljon. Végezetül köszönetet mondott a Fővárosi Önkormányzatnak a támogatásért, Németh Szilárdnak a sikeres pályázat érdekében nyújtott közbenjárásáért és a magyar kormánynak a döntésért.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke elmondta, a köszönet elsősorban az itt élő embereket illeti, akik kivárták Csillagtelep fejlesztését. Ahogy fogalmazott, a 70-es évek végétől egyfajta társadalmi-környezeti romlás jellemzi a városrészt, ahol évtizedek óta semmilyen fejlesztés nem valósult meg. Szerinte a projektnek köszönhetően végre olyan élet valósulhat meg Csillagtelepen, amire az itt élők mindig is vágytak. Üdvözölte, hogy a projektben a Majd Megnövök Baptista Óvoda is részt vehet, mert szerinte az ott dolgozók az integráció és a felzárkóztatás terén példaértékű munkát végeznek Végezetül köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a pályázat előkészítésében.

 

 

Forrás: csepel.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

A csepeli önkormányzat az elmúlt évben számos komoly beruházást valósított meg. A fejlesztések keretében utakat tettek rendbe, bölcsőde- és óvodaudvarokat újítottak fel, megújult a Daru-domb környezete is.
A pesterzsébeti Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola szervezésében 2018. március 20-án lezajlott a sajátos nevelési igényű tanulók szépíró versenye. A kerületi hagyományt az intézmény utazó gyógypedagógus kollégája, Kis Ildikó kezdeményezésére elevenítették fel.
Önkormányzati támogatásból alakíttatott ki konditermet a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány a kerületi rendőrkapitányságon.
Harminckét új parkolóhelyet alakíttatott ki az önkormányzat a Corvin körúton a Pannónia iskola előtt. Nyolcmillió forintba került a beruházás.
Kilenc budapesti és nyolc vidéki középiskola 112 diákjának 327 fotója érkezett be a középiskolások országos fotóművészeti pályázatára. Kilenc budapesti és nyolc vidéki középiskola 112 diákjának 327 fotója érkezett be a középiskolások országos fotóművészeti pályázatára, melynek kiállítás-megnyitóval egybekötött díjkiosztó ünnepségét április 17-én tartották a Kondor Béla Közösségi Házban. Az intézmény vezetője, Varga Ferenc a köszöntőjében elmondta, hogy a közel két évtizedes múltra visszatekintő Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók keretében megrendezett fotópályázat minden évben átfogó képet ad a középiskolás korosztály művészetszemléletéről. – Egy-egy alkotás önmagában él, önmagában létezik, s egyéni világával szólítja meg a szemlélőt. Ez a világ lehet meghökkentő, egyszerű vagy éppenséggel bonyolult, lehet szó bravúros gyorsasággal elkészített műről, avagy mélyen szántó gondolatokat érintő darabról – fogalmazott Varga Ferenc. A legjobb alkotások készítőinek Galgóczy Zoltán alpolgármester és Havasi Zoltán önkormányzati képviselő adta át a díjakat, és valamennyi pályázó emléklappal, illetve a művészeti találkozó legjobb munkáit megörökítő színes katalógussal gazdagodott. Az alpolgármester úgy vélekedett, hogy a tablókon látható fotók bizonyítják: a középiskolás korosztály fogékony a művészetre, és a fiatalok kifinomult lelkivilágát is megmutatják. – Annak különösen örülök, hogy a rendezvény kinőtte a fővárost, és számos alkotás érkezett Budapesten kívülről – tette hozzá Galgóczy Zoltán. A díjátadót a Kolibri Táncegyesület nívós műsorszámai színesítették. Forrás: bp18.hu
Az okoseszközöktől a rajzasztalhoz igyekezett átcsábítani a gyerekeket egy rajzpályázat.
Tizenhetedszer rendezték meg az országos történelmi tanulmányi versenyt a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziumában.
Idén is összemérték katasztrófavédelmi ismereteiket a kerületi általános iskolák csapatai a Bókay-kertben.
Az „Időtlenség” címet adta a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár idei összművészeti fesztiváljának, amelyet azért indított el 2011-ben, hogy közelebb hozza a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához.
Óvodánkban hagyományosan minden év áprilisában megünnepeljük a Költészet napját. Ez a rendezvény ünnepi hangulatával színt visz a hétköznapi óvodai tevékenységek közé.
Kerületi általános és középiskolások versengtek a Szívdesszert versmondó versenyen.
Befejeződött a Yunus Emre Török Kulturális Intézet és a Kispesti Szivárvány Óvoda idén januárjában indult török-magyar kulturális programsorozata.
A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben április 16-án.
Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen szerdán, a magyar költészet napján.
Ferencváros idén nagyszabású programsorozattal tisztelgett a magyar költészet és kultúra előtt, melynek csúcspontja a Magyar Költészet Napján, a Gát utcai József Attila Emlékhelynél tartott megemlékezés és díjátadás volt.
Bővíti szolgáltatásait az Auchan Magyarországon, a többcsatornás kereskedelmet online rendeléseket közvetítő áruházzal támogatják.
Befejeződött a hét helyszínt érintő játszótér-felújítási program.
A megújítandó Jedlik Ányos Gimnázium koncepciótervéről és a diákok ideiglenes áthelyezéséről tanácskoztak az Új JÁG Társadalmi Egyeztető Fórum tagjai március 28-án.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

Spanyoltanítás
(Szabadidő, sport / Egyéb)

noimage

Költöztetés olcsón
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés olcsón

Költöztetés Olcón Gyorsan
(Szabadidő, sport / Egyéb)

Költöztetés Olcón Gyorsan

Eladót keresünk kürtőskalácsos pavilonba
( / Állás)

noimage

TAKARÍTÁS NAPI 4-ÓRA
( / Állás)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó