Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Több száz milliárd Csepelnek

Soha nem látott fejlődésnek indulhat Csepel a Weiss Manfréd Tervvel az elkövetkezendő évtizedben. Németh Szilárd országgyűlési képviselő nevével fémjelzett program a kerület teljes megújítását eredményezheti. Ha a kormány rábólint az elképzelésre, több száz milliárd forint érkezhet Csepelre.

A szocialisták idejéből elmaradt fejlesztések, a kerület ingatlanvagyonának elherdálása komoly sebeket ejtett a nagy ipari és munkáshagyományokkal rendelkező kerületben. 2010 óta új lendületet vett Csepel, az örökölt 3,6 milliárd forintos hiányt sikerült 1,4 milliárdos többletté alakítani, a fejlesztések beindultak, a kerület élhetőbbé vált. A hátrány azonban még így is számottevő a többi kerülethez képest.

Ezt az évtizedes lemaradást hozhatja be most a kerület a Weiss Manfréd Tervvel. A projektet a csepeli önkormányzat dolgozta ki és Németh Szilárd országgyűlési képviselő karolta fel. A jelenlegi Fidesz-alelnök annak idején polgármesterként jelentette be, hogy programot indítanának a csepeli ipar feltámasztására. A terv most jelentős mértékben kibővült, hamarosan pedig a kormány dönt a projektről.

A kerület megújulására és fejlesztésére kidolgozott 10 éves fejlesztési koncepció középpontjában Csepel felzárkóztatása áll, benne olyan nagyszabású tervekkel, mint például az egykori Csepel Művek gazdasági aktivitásának újjáélesztése, vagy éppen a lakóingatlanok (panelházak) és a közösségi terek teljes körű felújítása, beleértve a családi házak felújításának támogatását is.

De ez csak egy része a terveknek. Az elképzelés szerint a pénzből jutna többek között a Galvani és az Illatos út vonalában építendő Új Duna-hídra, kerékpáros és gyalogos hídra a Kis-Duna fölé, megújulna Csepel teljes út-, járda- és csapadékcsatorna hálózata, befejeznék a Csepeli Gerincutat, végig felújítanák a II. Rákóczi Ferenc utat, a Corvin-csomópontot pedig az egyre erősödő vasúti forgalom miatt kétszintűvé alakítanák át. A tervek szerint komplex fejlesztésen esne át a teljes Csepel-Rózsadomb, ahol az árvízvédelmen túl a lakóterületek is megújulnának. A teljes megújuláson esne át ugyanakkor Ófalu, valamint a hárosi városrész is.

A program mindezek mellett számos olyan oktatási, gazdasági, egészségügyi – valamint sportcélú ingatlanfejlesztési terveket is tartalmaz, amelyek nemcsak a kerületet erősítik, hanem általa jelentősen javulhatnak az itt élők életkörülményei is.

Tervek tehát vannak a jobboldalon, nem úgy a csepeli balliberálisoknál. Miközben a helyi ellenzéki jelöltek programok nélkül, leginkább egymással vannak elfoglalva - egzisztenciális kérdést kreálva abból, hogy kit indítsanak az április választáson Németh Szilárddal szemben – addig a Fidesz-KDNP-s politikus által továbbgondolt program egy évtizeden belül a kerület teljes megújítását eredményezheti. A Weiss Manfréd Tervvel nemcsak Csepel nagymúltú ipara éledhet újjá, a programmal jó esély van arra, hogy a kerület újra elfoglalhatja méltó helyét fővárosi kerületek sorában.

Forrás: csepel.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

Az Üllői út, a maga 16 kilométerével Budapest leghosszabb sugárútja, amely egykor berobbantója volt a főváros gazdasági fellendülésének. Ezért is érdemelte meg, hogy egy érdekes kiállítás készüljön róla. Ferencváros, Kispest és Pestszentlőrinc helytörténeti gyűjteményeinek közös múltidéző tárlata azt mutatja be, hogyan változott meg a világ az ikonikus út körül az elmúlt évszázadokban.
Állandó drogprevenciós kiállítás és közösségi tér nyílt a Balázs Béla utca 32. szám alatt. A KONKÁV Közösségi Tér és Prevenciós Műhely azt ígéri, hitelesen beszél a droghasználatról, rávilágít a háttérben megbújó társadalmi okokra, valamint felfejti a családi gyújtópontokat. A közel 140 négyzetméteres, többszintes komplexumban klubhelyiség és egy ötszobás kiállítótér várja az érdeklődőket.
A cigány tradíciók szerinti szertartás keretében kísérik utolsó útjára Choli Daróczi József írót, a magyarországi cigány közélet egyik ismert alakját csütörtökön 14 órakor a Csepeli Temetőben Budapest en - közölte a RomNet hírportál kedden az MTI-vel.
A Magyar Öttusa Szövetség országos Kéttusa versenyt rendezett a Csepeli Strandfürdő területén, ahol 32 egyesület mintegy 600 versenyzője vett részt.
Jó hangulat, zene, tánc - a nyugdíjas hajókirándulás sikeréről kérdezve legtöbben e három dolgot említik. Tagadhatatlan, a városnéző sétahajózás évek óta a legnépszerűbb kerületi programok egyike. Május 10-én, az idei második turnus is remek hangulatban zárult.
A tavalyi, nagy sikert aratott rendezvényt követően idén immár másodszor rendezték meg a pesterzsébeti óvodák tehetséges gyermekeinek tehetségnapját, a Csillagocska fesztivált a Csili Művelődési Központban.
Harmadik alkalommal részesítette kitüntető címekben és jutalmakban kerületünk sportéletének kiválóságait Pesterzsébet Önkormányzata a Magyar Sport Napja alkalmából május 14-én.
Az Erkel iskolában Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense volt az előadója annak az oktatási-motivációs, érzékenyítő programsorozatnak, amelyet azért szerveznek, hogy segítsék a cigány származású fiatalok társadalmi felzárkózását, a „másság” megértését és elfogadását.
Száztíz jelentkezőből 80-an – ketten először – adtak vért a Kispesti Véradók Egyesületének hétfői véradásán, a Városházán – tudtuk meg az eredményt az egyesület vezetőjétől.
Megkezdődik az I. világháborús emlékmű teljes felújítása a Templom téren. Az emlékmű előtti kis tér 2014-ben kapott szebb külsőt, a régi gyöngykavicsburkolat helyére térkő került.
Nem vitatható, hogy egyre népszerűbb az önkormányzat és a Magyar Kerékpáros Klub kezdeményezte és támogatta akció.
Korszerű biztonsági elemekkel felszerelt vadonatúj Dacia Duster típusú gépkocsival bővült a csepeli Közterület-felügyelet gépjárműállománya.
Alig egy hónap alatt, április közepére befejeződött a Huba utcai Wekerlei Tipegők Bölcsőde felújítása. A beruházás során az intézmény nagy vizesblokkjának és főzőkonyha teljes gépészeti, elektromos és építészeti felújítását végezték el, amelynek költsége összesen mintegy 16 millió forint. Gajda Péter polgármester és Kránitz Krisztián, a VAMŰSZ igazgatója ma tekintették meg a bölcsődét.
Folyamatosan végez karbantartási és felújítási munkákat a kerületi óvodákban, bölcsődékben a Városgazda18.
A Herrich–Kiss-villától a Gloriett-lakótelepig - ez a címe a május 26-i helytörténeti sétának.
Évről évre egyre gazdagabb programot nyújtanak a Városgazda Utánpótlás Akadémia táborai, amelyekben idén már kilenc különféle szakosztály várja a gyerekeket.
A Ferencvárosi Torna Club megalapításának évfordulóján tartottak megemlékezést a Bakáts téren.
2017 őszén testületi döntés született róla, hogy a kerületben lévő elöregedett nyárfákat kivágják, helyükre fiatal facsemetéket ültessenek.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó