Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

hirdetés

Ön is hirdetne?

Hagyományaihoz híven a terézvárosi önkormányzat a kerületben élőkkel közösen koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezett meg október 19-én a Hunyadi téren az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Hatvankét esztendeje október 23. napja a magyar nép, a magyar néplélek és nemzeti tudat legjelentősebb dátuma. Mi, mai igazságkeresők ehhez kötjük azokat az erkölcsi és politikai alapértékeket, amelyek kivívása és megtartása nem lehet kérdés, semmilyen körülmények között nem lehet alku tárgya – mondta ünnepi beszédében Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere.

Hagyományaihoz híven a terézvárosi önkormányzat a kerületben élőkkel közösen koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezett meg október 19-én a Hunyadi téren az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Hatvankét esztendeje október 23. napja a magyar nép, a magyar néplélek és nemzeti tudat legjelentősebb dátuma. Mi, mai igazságkeresők ehhez kötjük azokat az erkölcsi és politikai alapértékeket, amelyek kivívása és megtartása nem lehet kérdés, semmilyen körülmények között nem lehet alku tárgya – mondta ünnepi beszédében Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere.

Elsőként a terézvárosi polgármesteri hivatal közelmúltban nyugdíjba vonult munkatársának történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. A csendes szavú, tehetséges építészmérnök édesapját, Szobonya Zoltán ügyvédet a kuláklistákra kerültek védelmezése miatt Rákosiék letartóztatták. A börtönből az ’56-os forradalmárok szabadították ki. A bukás után Kádárék újra letartóztatták, és halálra ítélték. Kivégzése előtt három gyermekének az alábbi üzenetet hagyta hátra: „Soha ne felejtsétek, hogy magyarnak születtetek, és egyre kérlek, soha senkire valótlant ne mondjatok! Mindig és minden körülmények között csakis az igazat! Ezt kéri tőletek édesapátok”.

Majd a Terézvárosban élő Érsek József nyugdíjas gépészmérnökről és Székely Dezsőné Sebestyén Máriáról, közismert nevén Hosszú Mariról mesélt. Mindkettőjüket ’56 leverése után letartóztatták és bebörtönözték. Szabadulásuk után nem dolgozhattak képesítésüknek megfelelő munkakörben, életüket évtizedeken át ellehetetlenítették. Megtörni mégsem tudták őket, mindketten sokat tettek’56 szellemiségének megőrzéséért.

Helytállásukat, áldozatvállalásukat a terézvárosi önkormányzat képviselő-testülete Terézvárosért kitüntetéssel ismerte el.

Beszédének végén a polgármester arról beszélt, hogy a lyukas zászló, az évfordulón az ablakokban pislákoló gyertyák jelentették a reményt. A bebörtönzötteknek, kirekesztetteknek, a harcokban életüket áldozó, a kivégzett hősöknek mindannyian hálával tartozunk. Áldozatuk nemzeti érzés, a nemzeti összetartozás hitvallása volt, melyet nem felejtünk.

A polgármester szavai után Bata István Cseh Tamás-Bereményi Géza Corvin köziek című dalát adta elő.

Majd Ramon Cué Romano, spanyol jezsuita pap 1957-ben Sangre de Hungaria, Magyarország vére címmel kiadott verseskötetéből Boros Zoltán színművész a Magadra hagytunk Tégedet című megrázó költeményt szavalta el.

A műsor után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az ’56-os emlékműnél. A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Forrás: terezvaros.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír a Belvárosból

A nagy melegben igazi oázis volt a kerületi családok számára a június 15-én megrendezett Kálvária téri piknik. A Kesztyűgyár Közösségi Ház által szervezett programon minden gyermek megtalálhatta a...
Új helyszínen, a külső klinikai tömb Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája. Az épület felújítására és az eszközpark fejlesztésére 1,5 milliárd...
A Losonci Téri Általános Iskola év elején megújult tornaterme után most a suli sportudvarán a sor — a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (JEGYMI)...
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tématerületi Kiválósági Program pályázatán idén huszonhat egyetem és állami kutatóintézet ötvenöt tématerülete 14,6 milliárd forintnyi támogatást kapott.
A Péterfy Kórház – Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézeténél, a Gázláng utca teljes szakaszán, valamint a Heim Pál Gyermekkórháznál, a Delej utca egy részén - az Üllői út és Szenes Iván...
Alapításának nyolcvanadik évfordulóját kétnapos rendezvénnyel ünnepelte a Nagymező utcában a Lengyel Intézet.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők egyhangúlag támogatták a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának megvalósítását, hogy ötvenöt év után végre értékéhez méltó arculattal születhessen újjá.
Megemlékezést tartott Józsefváros önkormányzata a Magyar Hősök Napja alkalmából május 24-én a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az idén húsz esztendővel ezelőtt állíttatott „Budapest Józsefváros Hősi...
Rendőrökkel, tűzoltókkal és családokkal telt meg május 25-én a Szenes Iván tér, ugyanis itt tartották meg az ötödik rendvédelmi gyermeknapot a Józsefvárosi Önkormányzat szervezésében.
Terézváros önkormányzata a hagyományokhoz híven idén is cirkuszi előadással kedveskedett a kerületieknek.
Olvasni jó! címmel hirdette meg a Liszt Ferenc téri Gyerekkönyvtár az önkormányzattal közösen a beiratkozást népszerűsítő kampányát.
Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 27. és május 29. között az I., V. és VII. kerületben, az alábbiak szerint.
A rendőrség a korábbinál még több rendőrrel van jelen Budapest belső kerületeiben. A közterületek biztonságának további erősítése érdekében nő a rendőri jelenlét a Belvárosban, Terézvárosban,...
A Józsefvárosi Önkormányzat egyik legfőbb missziója, hogy élhetőbb, barátságosabb, zöldebb környezetet alakítson ki a kerület lakosai, a kerületben dolgozók, és azon átutazók számára is, ezért...
„Híd a kultúrák között” címmel kétnapos programsorozatot szervez május 18-án és 19-én a Társak a Teleki Térért Egyesület azzal a céllal, hogy bemutassa a környék kulturális sokszínűségét. A Teleki...
A madarak és fák napja kapcsán ingyenes állatkerti sétára invitáltuk május 11-én a terézvárosiakat.
Az önkormányzat várja a terézvárosiak véleményét a most vásárolt telek hasznosításával kapcsolatban.
A tűzesetben senki sem sérült meg Kigyulladt egy személygépkocsi a Kerepesi úton Május 3-án, pénteken a késő esti esti órákban kigyulladt egy személygépkocsi a Kerepesi út 33. szám alatt található...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó