Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

hirdetés

Ön is hirdetne?

Hosszú évek munkájának eredményeképpen megoldódni látszik a kerület előző, szocialista–szabaddemokrata vezetése által törvénysértő módon, pályázat nélkül, áron alul eladott Andrássy út 47. számú épület sorsa, miután több eredménytelen pályázat után az önkormányzatnak sikerült értékesíteni az ingatlant. A vevő 1 milliárd 205 millió forintért jutott hozzá a hányattatott sorsú palotához, ami többszöröse annak a vételárnak, amennyiért az előző vezetés eladta. Az új tulajdonosnak a kiürítéstől számított öt éven belül fel kell újítani az épületet, így végre lekerülhet a házról a városképet csúfító állványzat.

Lovag utca 9–11. szám alatti ingatlan hasznosítására is pályázatot írnak ki, havi 4,1 millió forintos bérleti díjjal.

Ugyancsak az ingatlanügyek között döntöttek a képviselők arról, hogy a fővárossal közösen eladják a felújításra szoruló, közös tulajdonú Hegedű utca 1. és 3. szám alatt lévő ingatlant. A sikeres értékesítés eredményeként a 945 millió forintos vételárból a VI. kerületet megillető rész 565,2 millió forint.

 

Kezdeményezés a fővárosi parkolási rendelet megváltoztatására

Mint ismeretes, Zugló önkormányzata szeptember 1-jétől üzembe állította fizetőparkolós rendszerét, amelynek jelentős része a Terézvárossal határos Városliget területén helyezkedik el, így ennek hatásai a VI. kerületet jelentősen érintik.

Az így díjkötelessé váló városligeti területekkel Budapest belvárosa a parkolás tekintetében egészen a Hungária körútig összefüggő területté alakul. A zuglói területen 350 és 525 forint közötti óránkénti díjért parkolhatnak majd az autósok, akik várhatóan olcsóbb megoldást keresnek, és ez a forgalmat a belváros irányába tolja – Terézváros ezen területén 175 forint az óránkénti parkolási díj –, és ellehetetlenítheti a kerületben élők közterületi parkolását, súlyosbíthatja a környezeti terhelést.

Mindezek miatt Terézváros önkormányzata kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél, hogy 350 forint/óra díjtételt állapítson meg a VI. kerület azon övezeteiben, amelyekben jelenleg a Városligetben bevezetett áraknál alacsonyabb a várakozási díj. Ez a Teréz körúttól a Dózsa György útig terjedő terület.

Kezdeményezi azt is, hogy a várakozási időszak kezdete 8 óra 30 perc legyen Terézvárosban is, továbbá javasolja az Andrássy út szervizútjainak a fizetős parkolási övezetbe történő bevonását.

Mivel a csipkártyás fizetési módot elenyésző mértékben vették igénybe az emberek, a testület úgy döntött, hogy ezt 2018 januárjától megszüntetik a kerületben. 

 

Döntöttek az őszi civil pályázatok támogatásáról

A képviselő-testület a civil szervezetek támogatására évente 10 millió forintot különít el, melyek odaítéléséről évente két alkalommal döntenek. Az őszi pályázati kiírás közzététele 2017 augusztusában megtörtént. A felhívásra 24 pályázat érkezett be, melyek támogatásáról a Humán Bizottság véleményezése alapján döntött most a testület.

 

Ingyenes lesz a rotavírus elleni védőoltás

A képviselő-testület 2016 májusi ülésén döntött egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról. A bárányhimlő elleni védőoltás esetében az első évben két évfolyamot érintett a kedvezmény, 615 gyermekből 165 kérte az oltást (27%). 2017 szeptember 1-éig 72 gyermek oltása történt meg a 300 fős évfolyamból, év végére várhatóan 100 körül lesz az oltottak száma (33%). Pneumococcus elleni védőoltás esetében a 70 év felettiekre terjedt ki a támogatás (felső korhatár nélkül), közülük 390 fő kérte az oltást 2016-ban, 2017. szeptember 1-éig újabb 33 fő jelentkezett a támogatásra.

A házi gyermekorvosok részéről a csecsemők rotavírus elleni védőoltásának támogatására is érkezett javaslat. A rotavírus fertőzésen a csecsemők és kisgyermekek 95 százaléka átesik 5 éves koráig. A vírus gyomor- és bélhurutot okoz, rendkívül ragályos betegség (tünetei: gyakori hasmenés és/vagy hányás), a súlyos folyadékvesztés miatt a kiszáradás veszélye áll fenn. Ezen indokok miatt a testület úgy döntött, hogy a rotavírus elleni védőoltást is ingyenessé teszi a kerületünkben élők számára. Erről még rendeletet alkot a testület, s ezt követően lép hatályba a kiegészítés.

Ezzel egyidejűleg arról is határoztak a képviselők, hogy a kullancs okoztak betegségek megelőzése érdekében felvilágosító programot indítanak, melynek lebonyolítására felkérik a házi gyermekorvosokat.

 

Elektromos autót kap a rendőrség

Az országban elsőként Terézváros önkormányzata egy korszerű, környezetkímélő elektromos gépkocsit adományoz a kerületben szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A mintegy 10 millió forint értékű autót az önkormányzat vásárolta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán elnyert másfél millió forintos összeget is felhasználva.

Az új Nissan Leaf Acenta a terézvárosi rendőrök munkáját segíti majd.

 

Meghosszabbították a TÉR_KÖZ II. határidejét

A 2014-ben meghirdetett TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat a Nyugati tér és a Skála Metró előtti terület megújítását is érinti. A projektben a Fővárosi

Önkormányzat, mint támogató szerződést kötött Terézváros önkormányzatával. A projekt befejezési határideje 2017. szeptember 30-a volt. A beruházás célja növényzet és utcabútorok telepítése a korábban megújított Nyugati téren. A projekttel érintett térszínt alatti, részben a projekt területén kívül eső beépítéssel kapcsolatban olyan feladatok merültek fel, melyek indokolják a tervezett befejezési határidő későbbre

halasztását. Így Terézváros önkormányzatának kezdeményeznie kell a támogatási szerződés határidejének 1 évvel való meghosszabbítását.

 

Kegyeleti emlékhely a Kodály köröndnél

Terézváros képviselői az idén áprilisban döntöttek arról, hogy a januári veronai buszbaleset áldozatainak emlékére kegyeleti emlékhelyet állítanak a Kodály köröndnél. A pályáztatás során a balesetben elhunytak hozzátartozói Filip Rémusz terveit juttatták el az önkormányzathoz, és a testület most ezt a munkát támogatta. A szív alakban megtört fáról felszálló tizenhét madarat ábrázoló szobor a tragédia során elhunytakat szimbolizálja. A központi elem lágyvasból készül, a talpazatot üvegtömbök együttese alkotja, amelyre az áldozatok nevét gravírozhatják.

A műemlékkel az alkotó megpróbálta bemutatni az eltávozottak családjának mérhetetlen fájdalmát. Hassay Zsófia polgármester emlékeztetett arra, hogy a testület 30 millió forintot különített el a költségvetésből arra, hogy a veronai tragédia áldozatainak hozzátartozóit, a méltó emlékezést támogassa, és az emlékhely anyagi forrását is ez az összeg tartalmazza. Ugyanakkor a felállítás tervezett helyszíne világörökségi, védett terület, a fővárosé, ezért az önkormányzat felajánlotta segítségét a hatósági engedélyek megszerzésében.

 

Forrás: terezvaros.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír a Belvárosból

A nagy melegben igazi oázis volt a kerületi családok számára a június 15-én megrendezett Kálvária téri piknik. A Kesztyűgyár Közösségi Ház által szervezett programon minden gyermek megtalálhatta a...
Új helyszínen, a külső klinikai tömb Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája. Az épület felújítására és az eszközpark fejlesztésére 1,5 milliárd...
A Losonci Téri Általános Iskola év elején megújult tornaterme után most a suli sportudvarán a sor — a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (JEGYMI)...
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tématerületi Kiválósági Program pályázatán idén huszonhat egyetem és állami kutatóintézet ötvenöt tématerülete 14,6 milliárd forintnyi támogatást kapott.
A Péterfy Kórház – Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézeténél, a Gázláng utca teljes szakaszán, valamint a Heim Pál Gyermekkórháznál, a Delej utca egy részén - az Üllői út és Szenes Iván...
Alapításának nyolcvanadik évfordulóját kétnapos rendezvénnyel ünnepelte a Nagymező utcában a Lengyel Intézet.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők egyhangúlag támogatták a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának megvalósítását, hogy ötvenöt év után végre értékéhez méltó arculattal születhessen újjá.
Megemlékezést tartott Józsefváros önkormányzata a Magyar Hősök Napja alkalmából május 24-én a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az idén húsz esztendővel ezelőtt állíttatott „Budapest Józsefváros Hősi...
Rendőrökkel, tűzoltókkal és családokkal telt meg május 25-én a Szenes Iván tér, ugyanis itt tartották meg az ötödik rendvédelmi gyermeknapot a Józsefvárosi Önkormányzat szervezésében.
Terézváros önkormányzata a hagyományokhoz híven idén is cirkuszi előadással kedveskedett a kerületieknek.
Olvasni jó! címmel hirdette meg a Liszt Ferenc téri Gyerekkönyvtár az önkormányzattal közösen a beiratkozást népszerűsítő kampányát.
Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 27. és május 29. között az I., V. és VII. kerületben, az alábbiak szerint.
A rendőrség a korábbinál még több rendőrrel van jelen Budapest belső kerületeiben. A közterületek biztonságának további erősítése érdekében nő a rendőri jelenlét a Belvárosban, Terézvárosban,...
A Józsefvárosi Önkormányzat egyik legfőbb missziója, hogy élhetőbb, barátságosabb, zöldebb környezetet alakítson ki a kerület lakosai, a kerületben dolgozók, és azon átutazók számára is, ezért...
„Híd a kultúrák között” címmel kétnapos programsorozatot szervez május 18-án és 19-én a Társak a Teleki Térért Egyesület azzal a céllal, hogy bemutassa a környék kulturális sokszínűségét. A Teleki...
A madarak és fák napja kapcsán ingyenes állatkerti sétára invitáltuk május 11-én a terézvárosiakat.
Az önkormányzat várja a terézvárosiak véleményét a most vásárolt telek hasznosításával kapcsolatban.
A tűzesetben senki sem sérült meg Kigyulladt egy személygépkocsi a Kerepesi úton Május 3-án, pénteken a késő esti esti órákban kigyulladt egy személygépkocsi a Kerepesi út 33. szám alatt található...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó