Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Immár hagyományosan december 4-én, Ferencváros Napján gálaműsor keretében adták át kerületünk kitüntetéseit. Ferencváros ezen a napon ünnepelte névadásának 225. évfordulóját is. A jeles alkalomból a több mint félezer látogató befogadására képes Nemzeti Színházban tartották az ünnepséget, melyet a 9.tv jóvoltából élőben tekinthettek meg a televíziónézők is.

Az est háziasszonya, Oláh Olívia köszöntötte a díjazottakat és a megjelenteket, köztük Tarlós István főpolgármestert, Vas Imre és Varga József országgyűlési képviselőket, Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét, valamint Ferencváros és testvérvárosainak vezetőit és képviselőit.

Elsőként Vidnyánszky Attila, az estnek otthont adó Nemzeti Színház vezérigazgatója szólt az egybegyűltekhez, megtisztelőnek nevezve, hogy a 225 éve alapított Ferencvárost a 180 éve alapított színházban köszöntheti. 15 éve már, hogy Ferencvárosban működik a Nemzeti Színház, mely Vidnyánszky Attila 5 éves vezetése alatt valóban törekszik a nemzet színháza lenni, jelen lenni a Kárpát-medencében, határokon innen és túl.

A gála műsorszámai Ferencváros 1792 óta íródó történelmének nagy pillanatait és nagy alakjait éppúgy megidézték, mint a 225 év során zenében, versben, valamint elbeszélésben megörökített ferencvárosi életérzést és természetesen a Fradi történetét is.
Ebben a színes múltidézésben közreműködött Mécs Károly, a Nemzet Művésze, Györgyi Anna és Nemcsák Károly színművészek, a Garabonciás Együttes, Antal Gábor, Turós Eszter és Turós Enikő zongoraművészek, Gazda Bence hegedűművész, Papp Norbert homokanimátor, az Erdődy Kamarazenekar, valamint a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola kórusa is.
A műsort Lázár Balázs színművész, a Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense szerkesztette és rendezte.

„Budapest Főváros fejlődése elképzelhetetlen Ferencváros fejlődése nélkül” – kezdte köszöntőjét Tarlós István főpolgármester, majd kitért az elmúlt évek során közös erővel véghezvitt fejlesztésekre, köztük a szociális városrehabilitációra, a Nehru part felújítására és a Bakáts tér közeljövőben megvalósuló megújítására.
Beszédében a főpolgármester „tanúságot tett” egész életét végigkísérő fradizmusáról is, mellyel nagy sikert aratott a hallgatóság körében. A jeles ünnep alkalmából köszöntötte Ferencváros polgárait, különös tekintettel az est folyamán díjazottakra.

„Mint láthatjuk, Ferencváros elmúlt 225 éve – ez a kilenc emberöltő – tele van történelemmel, humánummal, kultúrával” – utalt köszöntőjében a gálaműsorban látottakra Bácskai János polgármester. Kerületünk sok mindenben elsőnek mondhatja magát, tele van csodálatos építészeti emlékekkel, számos iskola, egyetem otthona, sok művész és tudós lakhelye volt az idők során. Történetében megkerülhetetlen a 118 éves Fradi és a 80 éve elhunyt József Attila.
Bácskai János emlékeztetett: örömteli és ritka esemény ez abból a szempontból is, hogy Ferencváros valamennyi testvérvárosa, az egyaránt a trianoni határokon kívül rekedt Beregszász, Királyhelmec, Magyarkanizsa és Sepsiszentgyörgy polgármestere is egyszerre vendégeskedik nálunk ezen a szép ünnepen.
A várost mindig építeni kell, nemes célokat kitűzni és megvalósítani, beszéde végén ehhez kívánt még legalább kilenc emberöltőnyi erőt, emberséget és kultúrát a polgármester.   

A díjátadó ünnepséget a 2017-es év során átadott kerületi díjak felelevenítése nyitotta, majd Bácskai János átadta a Ferencváros Napja alkalmából odaítélt kitüntetéseket.

Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Antal Árpád, Ferencváros testvérvárosa, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Zila Péter, a Nagyvárad téri Református Gyülekezet lelkésze, Keresztes Kristóf, az FTC kajak-kenu szakosztály ifjú kajaksprintere, Kerek András, a Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatóhelyettese, valamint Szőke István, az FTC örökös bajnok labdarúgója is, akinek az oklevél mellett az immár köztudottan Fradi szurkoló Tarlós István főpolgármester egy zöld-fehér labdát is átnyújtott egy kis anekdotázás kíséretében.

A Pro Urbe Ferencváros díj azon magánszemélynek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki/amely Ferencvárosért, a kerület környezetének építéséért, alakításáért, értékének megőrzése érdekében kimagasló egyedi alkotó tevékenységet folytatott, maradandót alkotott. A díjat idén a Károli Gáspár Református Egyetem, Szencz Mátyásné óvodapedagógus, a Kerekerdő Óvoda vezetője, valamint a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Kórusa vehette át, melynek előadásában elhangzott az Oscar-díjas Mindenki betétdala, a Bodzavirág is. A díjakat átadta: Bácskai János polgármester, valamint Kállay Gáborné és Zombory Miklós alpolgármesterek.

A 2017-es év Ferencváros díszpolgára címet a 18 éve kerületünkben élő Demjén Ferenc „Rózsi”, generációk kedvence, hazánk egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb könnyűzenei szerzője, előadója vehette át. A Kossuth-díjas művész neve a könnyűzene minden területén a legmagasabb szintet képviseli, hiszen páratlan énekesi, valamint dalszerzői és szövegírói kvalitásai mellett a 70-es, 80-as években az ország egyik legjobb basszusgitárosaként is számon tartották. A Bergendy, a V’Moto-Rock tagjaként, valamint szólistaként megszámlálhatatlanul sok sláger írója és előadója. Dalszövegei világos és egyetemes mondanivalót hordoznak, melyet bizonyít, hogy férfi és női énekesek egyaránt szívesen dolgozzák fel dalait.

Rövid köszönőbeszédében Demjén Ferenc elmondta, nagy meglepetésként érte a megtisztelő díszpolgári cím. Budapest majdnem minden kerületében lakott élete során, de közülük most már bizonnyal Ferencváros marad a művész fővárosi otthona.


Ferencváros 2017 évi díjazottjai:

Ferencváros díszpolgára:

Demjén Ferenc
Demjén Ferenc, művésznevén „Rózsi” 1946-ban született. Magyarország egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb könnyűzenei szerzője, előadója. A Tűzkerék, Liversing, Sakk-Matt, Dogs, Bergendy, V’Moto-Rock zenekarok meghatározó alakja. A nevével fémjelzett albumok eladása - melyeken valamilyen formában közreműködött - megközelítőleg 7 millióra tehető. Közel 800 dal köthető a nevéhez.
1970-ben csatlakozott a Bergendy együtteshez, ahol a „Mindig ugyanúgy” című dallal debütált. 1977-ben megalapította a V'Moto-Rock formációt, mely 12 éven át tagcserék nélkül ért el hatalmas sikereket. Szöveget írt többek között a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig és a Moziklip című, nagy sikerű filmek betétdalaihoz és nevéhez fűződik az 1995-ös Honfoglalás című film betétdala, a Kell még egy szó is.
1989-ben szólókarrierbe kezdett, évente 40-45 élő koncertet ad zenekarával. Évtizedek óta a Papp László Budapest Sportarénában december 30-án zárja az évet. 
Demjén Ferenc számos kitüntetésben, elismerésben részesült, 2012-ben Kossuth-díjat kapott.
Közel 30 esztendeje baranyai birtokán él, ám a fellépésekre 18 éve ferencvárosi otthonából indul el.

Ferencváros Pro Urbe Díja:

Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Kórusa 
Az idén 180 éves Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola a főváros egyik legrégebbi elemi iskolája, ahol már 60 éve működik ének-zene tagozat. Az iskola énekkarait 1996 óta Molnár Mónika vezeti. A kórusok legtehetségesebb diákjaiból alakult SoulAir kamarakórus, a budapesti rendezvények mellett számos európai országban is fellépett már. Repertoárjuk gregorián, reneszánsz, barokk, klasszikus és XX. századi kórusművek mellett a mai, minőségi könnyűzene darabjait is felöleli.
A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola kórusa világra szóló ismertségre tett szert Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjében, mely elnyerte az Amerikai Filmakadémia díját, az Oscar-díjat. Ezzel a régóta méltán híres iskola számos szakmai siker és elismerés után tovább növelte az intézmény és Ferencváros hírnevét. A kórus tagjainak a filmben nyújtott alakítása pedig hozzájárulhatott a sikerhez, hogy Magyarország egy újabb Oscar-díjjal gazdagodjon.

Károli Gáspár Református Egyetem
A Károli Gáspár Református Egyetem egyszerre nagy múltú és fiatal intézmény, hiszen jogelődjeinek múltja 1839-ig, illetve 1855-ig nyúlik vissza, ugyanakkor az intézmény jelenlegi nevén 1993 óta, az Országgyűlés jóváhagyása óta működik. Az egyetem így a régi és az új együttélésével ötvözi a református oktatás hagyományait és a szakmai megújulás iránti nyitottságot. Az intézmény egyik legfontosabb értéke a családias hangulat, melyet folyamatos bővülése mellett is sikerült megtartania. A Károli egyetem célja és feladata, hogy a református kollégiumok hagyományát folytatva, a lelkészképzés mellett több tudományterületen folytasson alap- és mesterképzést, szakirányú továbbképzést, valamint doktori képzést. A méltán népszerű régebbi képzések mellett, a folyamatosan új szakokat indító egyetemnek közel 8000 hallgatója van az Állam- és Jogtudományi Karon, a Bölcsészettudományi Karon, a Hittudományi Karon, valamint a Tanítóképző Főiskolai Karon. Rendre előkelő helyen szerepelnek a felsőoktatási intézmények rangsorában. Az egyetem több szervezeti egysége is Ferencvárosban található: a Hittudományi Kar a Ráday utcában, a Rektori Hivatal és a Gazdasági Igazgatóság pedig a Kálvin téren.

Szencz Mátyásné
Szencz Mátyásné 1988 óta dolgozik a kerületben óvodapedagógusként, 1994 óta óvodavezetőként. 2009-ig a Fészek Óvodában, ezt követően a Kerekerdő Óvodában.
Hatalmas szervezőképességét bizonyítja, hogy 2006-ban az egy telken található két intézményből egy jól működő szervezetet kovácsolt, és a két óvoda értékeit tovább örökítve egy sikeresen működő óvodát tudott a munkatársaival létrehozni, mely jelenleg az ország legnagyobb óvodája.  
Nevelésfilozófiájának alappillére a magyar nemzeti kultúra értékeinek megőrzése és átadása a jövő nemzedékének. A határokon átívelő kapcsolatokat erősíti sok éve. Jól példázzák ezt a Kerekerdő Óvodában megrendezésre kerülő Mesemondó délutánok.  Az óvoda - család kapcsolatot kiemelten kezeli, melyet számos, immár hagyományos program is igazol, például a Kerekerdei vigasságok, vagy a Szüreti mulatságok.
Vezetői munkáján kívül mindig fontos volt számára, hogy a kerület óvodáit összefogja. Ezért munkatársaival kerületi gyermekprogramokat szervez immár 10 éve a ferencvárosi óvodások egészségmegőrzése és anyanyelvi nevelése érdekében.

Polgármesteri elismerő oklevél:

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere
Fiatal kora ellenére az erdélyi magyarság egyik ikonikus alakja. Nemcsak azzal tűnt ki, hogy az elmúlt tíz évben Sepsiszentgyörgyöt Székelyföld egyik legszebb és legélhetőbb városává változtatta, de azzal is, hogy a magyar nemzet egységének és Székelyföld autonómiájának a legkövetkezetesebb és legkitartóbb szószólója. Lendülete, energiája meglátszik Sepsiszentgyörgy utcáin, az új Aréna épületén, az élettel teli új Főtéren. Mindezek mellett elévülhetetlen érdeme, hogy az erdélyi magyarságot megerősíti identitásában, nyelvében és kultúrájában, továbbá ápolja a testvérvárosi aktív együttműködést Ferencvárossal.

Kerek András, a Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatóhelyettese
2005 decemberében csatlakozott a Ferencvárosi Művelődési Központ művelődésszervező csapatához. 2014 januárjában lett az intézmény igazgatóhelyettese. Ezalatt, 2016 januártól - 2017 márciusig megbízott igazgatói feladatot is ellátott. A nagyrendezvények, fesztiválok szervezése és koordinálása mellett biztosítja az intézmény napi működésének zökkenőmentességét. Lelkiismeretes, a hagyományokhoz ragaszkodó munkatárs, aki erő feletti munkabírással, alázattal végzi feladatait. 

 

Keresztes Kristóf, az FTC kajak-kenu szakosztály sportolója
A hat éve újraindított, sikeres FTC kajak-kenu szakosztály jelenleg legeredményesebb sportolója. 2012-ben kezdett el kajakozni Ferencváros színeiben, az egyesület saját nevelésű versenyzője. Az idei évben megnyerte Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiát 200 méter kajak egyesben. Ezen kívül korosztályos válogatott is lett. A 2017-es szezonban az Olimpiai Reménységek versenyen két számban is győzni tudott a Csehországi Racice-ben: 200 méter egyesben és négyesben állt fel a dobogó legfelső fokára. Tagja annak a szűk keretnek, akik a 2018-as argentínai Ifjúsági Olimpián részt vehetnek.

 

Szőke István, az FTC örökös bajnok labdarúgója
A 70. életévét idén betöltött Szőke István 12 évesen a Ferencvárosban kezdte pályafutását a felnőtt csapatban, Albert Flórián ajánlására. Összesen hatszor lett bajnoki második, egyszer pedig harmadik a Ferencvárossal. Emellett kétszer Magyar Népköztársaság Kupát is nyert az együttessel. Klubjában 1965 és 1974 között 191 bajnoki mérkőzésen 71 gólt szerzett, a hazai mezőny egyik legeredményesebb szabadrúgáslövője volt. Az 1967-68-as Vásárvárosok Kupájában – az Európa Liga jogelődjében – második helyezést ért el a csapattal jobbszélsőként. 1974-ben az FTC örökös bajnokává választották.

Zila Péter református lelkész
1987-ben végzett a Budapesti Református Teológiai Akadémián (jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara). Lelkipásztor volt Válon, Fóton és Hajdúböszörményben, 2009 óta a Nagyvárad téri Református Gyülekezet lelkésze. Hozzá tartozik a Középső-Ferencváros területén található összes állami fenntartású általános és középiskola, szakképző iskolák, továbbá a kerület területén található összes kórház is. Az ő vezetése alatt áll többek között a Diakóniai Bizottság, mely a családokat, egyedülálló, szociálisan hátrányos helyzetben lévő, vagy fogyatékkal élő embereket támogatja.


Ferencváros 2017 év közben átadott díjai:

Ferencváros „József Attila” díja:
H. Bagó Ilona

„Ferencváros Sportjáért” díja:
Pindák László

„Ferencváros Közbiztonságáért” díja:
Borsos Zoltán
Dr. Sallay Gábor

Ferencváros „Pro Facultate” díja:
Badics Ágnes
Jenei Miklós
Magyarné Willinger Andrea
Molnár Mónika

„Ferencváros Schmidt Egon” díja:
Sebők Endre 

Ferencváros „Magyary Zoltán” díja:
Illésné dr. Szabó Csilla
Puháné Bándi Ágota

Ferencváros „Pro Sanitate” díja:
Dr. Király Edit

„Ferencváros Bárány János-díja”:
Hódos Dezsőné
Rajna Tibor
Erdélyi Sándor (posztumusz)
Tankó Tibor (posztumusz)

Ferencváros „Humanitas” díja:
Antalik Tibor

Polgármesteri elismerő oklevelek:
Kisgyörgy Zoltán
Dr. Nyári Andrásné
Angyalosi Gyuláné
Vas Mária

 

Forrás: ferencvaros.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Dél-Pestről

Idén is összemérték katasztrófavédelmi ismereteiket a kerületi általános iskolák csapatai a Bókay-kertben.
Az „Időtlenség” címet adta a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár idei összművészeti fesztiváljának, amelyet azért indított el 2011-ben, hogy közelebb hozza a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához.
Óvodánkban hagyományosan minden év áprilisában megünnepeljük a Költészet napját. Ez a rendezvény ünnepi hangulatával színt visz a hétköznapi óvodai tevékenységek közé.
Kerületi általános és középiskolások versengtek a Szívdesszert versmondó versenyen.
Befejeződött a Yunus Emre Török Kulturális Intézet és a Kispesti Szivárvány Óvoda idén januárjában indult török-magyar kulturális programsorozata.
A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben április 16-án.
Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen szerdán, a magyar költészet napján.
Ferencváros idén nagyszabású programsorozattal tisztelgett a magyar költészet és kultúra előtt, melynek csúcspontja a Magyar Költészet Napján, a Gát utcai József Attila Emlékhelynél tartott megemlékezés és díjátadás volt.
Bővíti szolgáltatásait az Auchan Magyarországon, a többcsatornás kereskedelmet online rendeléseket közvetítő áruházzal támogatják.
Befejeződött a hét helyszínt érintő játszótér-felújítási program.
A megújítandó Jedlik Ányos Gimnázium koncepciótervéről és a diákok ideiglenes áthelyezéséről tanácskoztak az Új JÁG Társadalmi Egyeztető Fórum tagjai március 28-án.
Vastapssal jutalmazta a PIK közönsége Lackfi János költészetnapi műsorát.
Közösen gyakorlatoztak a kerület és a kalotaszegi testvérváros, Körösfő tűzoltói.
Honvédségi toborzó irodát nyitnak Csepelen - az erről szóló nyilatkozatot Simicskó István honvédelmi miniszter, Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, valamint Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester írta alá hétfőn Budapesten.
Jelentős épületenergetikai felújítások folynak a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat és az Epres Óvoda épületein. Az Önkormányzat Európai uniós forrásból elnyert mintegy 209 millió forintot 106 millió forint saját erővel egészítette ki. A munkálatok várható befejezése az idei év ősze.
Böde Péter – Vándor Meseíró a tavasz első napjaiban látogatott el a Pesterzsébeti Kerekerdő Óvodába.
Elhelyezték a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia és Multifunkciós Sportcsarnok alapkövét a Hollandi úton található Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvény Központ területén március 13-án.
Dr. Orsós Zsuzsanna biológus, egyetemi adjunktus volt a második vendége az önkormányzat oktatási-motivációs előadássorozatának. Az Erkel iskolában tartott programot az önkormányzat romaügyi referense szervezte. A sorozat példamutatással, érzékenyítéssel segíti a cigány származású fiatalok társadalmi felzárkózását.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó